Листерия – колко опасна е инфекцията?

Листерия наричаме клас бактерии, които функционират като паразити в телата на бозайниците. Има 28 разновидности на тази бактерия, като основният вредител за човешкото тяло е листерия моноцитогенес. В тази статия ще разгледаме какви вреди може да причини бактерията и как да се предпазим от инфекция.
Бактерията вирее в заразена почва, вода, растения и храна. Преносители могат да бъдат и различни видове бозайници. Сериозен проблем е развитието на листерия в заводи за производство и опаковане на хранителни продукти.
Как се предава инфекцията?

Заразяването става посредством изяждане на храни, заразени с бактерията. Лошата новина е, че листерията е издръжлива и хладилните температури от 4 градуса не пречат на нейното развитие.
Инкубационният период на инфекцията може да достигне 70 дни, като по този начин може да не успеем да разберем как сме се заразили. При по-голяма част от хората обаче симптомите се появяват в рамките на няколко дни до 2 седмици след консумиране на храна, заразена с листерия. В САЩ се наблюдават около 7 случая на 1 млн., което прави инфекцията рядко срещана.
Опасна ли е листерията?
Заразяването с бактерията и развиването на листериоза е особено опасно за бременни жени, новородени, хора с отслабена имунна система и хора в напреднала възраст. При здрави пациенти заразяването с листерия може да доведе до гастроентерит и хранителни смущения. Не е изключено обаче здрави преди това хора да получат сериозна инфекция с листерия.
В най-сериозните проявления на инфекцията може да се наблюдава сепсис (възпаление, което обхваща цялото тяло и води до органна недостатъчност), менингит (възпаление на мозъчните обвивки) и енцефалит (възпаление на самата мозъчна тъкан) – тези случаи са животозастрашаващи, но, за щастие, са изключително редки.
Опасността при бременни жени се дължи на факта, че бактериите могат да преминат през плацентата и да достигнат до бебето, което няма необходимите защитни системи да се справи с потенциалната инфекция. При сериозни случаи при бременни жени може да се стигне до преждевременно раждане.
Симптоми и лечение на инфекцията с листерия

Лечението зависи от това колко сериозна е инфекцията и колко сериозно е разпространена в тялото ни. Листериозата се диагностицира с помощта на тестове, които може да открият бактерията в кръвта, но и в други части на тялото.
Лека инфекция с листерия
Най-лекият вариант на инфектиране с бактерията е асимптоматичната инфекция. При някои хора е възможно да не се наблюдават симптоми и имунната система да се справи самостоятелно. В тези случаи трябва да наблюдаваме тялото си и да сме нащрек за развитие на някои често срещани симптоми, които да влошат състоянието ни.
По-леки инфекции се наблюдават при преди това здрави възрастни без специфични рискови фактори. При тях бактерията обикновено е разпространена само в стомашно-чревния тракт, като здравата имунна система е успяла да забави сериозното разпространение на листерията.
Симптомите не са силни и не застрашават здравето, като най-често са свързани с храносмилателни смущения като диария, болка, неразположеност, повръщане. Тези проявления може да се третират с медикаменти без рецепта. Препоръчително е обаче да сме получили правилна диагноза от лекар дори ако инфекцията не е сериозна.
При по-леките инфекции може също да се появи болка в мускулите и повишена температура поради опитите на тялото да се пребори с инфекцията.
При по-леки случаи е препоръчително да следваме съветите на лекаря, да се хидратираме достатъчно и да се храним с пълноценни храни, богати на протеини, пробиотици, витамини и минерали, които да подкрепят тялото ни в борбата с инфекцията.
Случаи, изискващи повишено внимание и лечение

Леките инфекции с листериоза при бременни жени се третират като сериозен случай, който изисква антибиотично лечение. Това е необходимо, за да се намали възможността от навлизане на бактерията в кръвта и инфектиране на плода.
При бебетата листерията също трябва да се третира с повишено внимание и лекарска помощ. Листериозата при новородени може да има специфични симптоми, които не се наблюдават при възрастните, като:
- Незаинтересованост от храна
- Нетипично поведение и раздразнителност – кисело бебе
- Повишена или понижена температура
- Повръщане
- Затруднено дишане
- Липса на енергия
При бебетата трябва да следим за по-драстични промени в поведението, които може да са знак за разболяване. При съмнение за заразяване на храната на бебето с листерия трябва да се обърнем към лекар, който да назначи необходимите тестове, за да се намали вероятността от инфекция с бактерията.
Сериозна инфекция извън стомашно-чревния тракт
По-сериозните случаи на листерия при възрастни включват разпространяване на бактерията в кръвта и централната нервна система. Заразяването на кръвта с бактерията може да доведе до сепсис, който е животозастрашаващо състояние. При разпространение на инфекцията към централната нервна система може да наблюдаваме симптоми като:
- Когнитивен спад и объркване
- Главоболие и схванат врат (поради възпаление на мозъчните обвивки)
- Замаяност и загуба на баланс
- Необяснима умора и отпадналост
- Гърчове
В тези случаи се налага антибиотично лечение, което често се прилага интравенозно поради силата на медикаментите и нуждата от по-високи дози. Възможна е хоспитализация дори за няколко седмици. Използват се различни антибиотици като пеницилин и негови производни или други алтернативи при хора с алергия към пеницилин.
Терапия след инфекция с листерия

След прием на антибиотици при листериоза, както и след по-леките инфекции, които засягат стомашно-чревния тракт, е хубаво да се погрижим за здравето на стомаха си. Чревният микробиом е тясно свързан с общото здраве на тялото и правилното функциониране на имунната система.
След като приключим лечението си от листериоза, може да помогнем на тялото си да се възстанови, като:
- Пием достатъчно течности и хидратираме качествено организма си.
- Храним се с пълноценни храни, които да подкрепят правилното възстановяване.
- Приемаме фибри и пробиотици, които насърчават развитието на добрите бактерии в стомаха и червата.
- Дадем на тялото си достатъчно време за почивка след инфекцията.
След атака на инфекциозна бактерия тялото има нужда от определено време, за да възстанови напълно защитните си функции. В този период от време е възможно да сме по-уязвими на други инфекции особено след прием на антибиотици, които отслабват организма.
Как да се предпазим от листерия?

Голяма част от бактериите листерия се улавят от имунната система и се унищожават, преди да успеят да се развият в инфекция. Някои от тези микроорганизми може да избегнат ударите на имунната система и да се разпространят в тялото ни. Затова е препоръчително да вземем подходящите мерки, за да помогнем на имунната си система и да намалим излагането на листерия.
Въпреки че може да оцелее за дълго време в хладилник и на други ниски температури, те забавят развитието на бактериите върху храната.
Овладяването на листерия в храни обаче има лесно решение. Готвенето и пастьоризирането на храните е сигурен начин да се убият бактериите листерия. Ако не сме достатъчно внимателни обаче, може отново да заразим храната след готвене. Това е и причината вече приготвена или пастьоризирана храна да е заразена след опаковане. Това става най-често при работа върху замърсени повърхности или повторен контакт с други заразени храни, прибори и инструменти.
За да се предотврати повторно заразяване след готвене на храни, препоръчително е да почистваме и дезинфекцираме повърхностите, върху които боравим с хранителни продукти. Редовното измиване на ръцете, особено докато приготвяме храна, също не е за подценяване. Това е особено важно при приготвяне и опаковане на храна в по-големи количества като например в заводи и други промишлени предприятия.
Най-често листерия в храни се среща в:
- Готови салати
- Приготвени морски дарове
- Колбаси
- Меки сирена
- Непастьоризирани млечни продукти
- Замразени зеленчуци
- Неизмити плодове и зеленчуци
Бактерията умира на температура от 74 градуса по Целзий, затова правилното претопляне на храните, след необходимата термична обработка, е достатъчно да ги консумираме безопасно.
Заключение

Листерия е бактерия, която причинява инфекция в тялото, наречена листериоза. Заразяването с тази бактерия обикновено става посредством храна, което я прави непредвидима. За щастие, инфекцията е рядко срещана, но въпреки това е хубаво да познаваме нейните проявления и да сме наясно с начините за предотвратяване на заразяване.
Често задавани въпроси
Какво е листерия?
Листерия, или листериоза, е бактериална инфекция, която се разпространява чрез някои храни. Инфекцията е рядка, но е изключително сериозна. Може да е опасна за хора с понижена имунна функция и бременни жени. Има начини да се предотврати, като сме внимателни с храните, които ядем, и начина им на приготвяне.
Опасна ли е инфекцията листерия?
Заразяването с бактерията и развиването на листериоза е особено опасно за бременни жени, новородени, хора с отслабена имунна система и хора в напреднала възраст. При здрави пациенти заразяването с листерия може да доведе до гастроентерит, като подобни симптоми обикновено се наблюдават при по-сериозни случаи.
Как се диагностицира и лекува листерия?
Лечението зависи от това колко сериозна е инфекцията и колко силно е разпространена в тялото ни. Листериозата се диагностицира с помощта на тестове, които може да открият бактерията в кръвта, но и в други части на тялото.
Източници
- Wikipedia contributors. Listeria, Wikipedia, The Free Encyclopedia., Date of last revision: 22 May 2025 17:51 UTC
- Mayo Clinic. Listeria infection, Mayo Clinic, May 07, 2025
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Токсоплазмозата е инфекция с характерно проявление, която може да е заплаха за здравето ни.
В повечето случаи салмонелозата не е опасно заболяване, но се среща често. Провокира се от салмонели – група
Вирусен гастроентерит е възпаление, подуване и дразнене на вътрешната обвивка на стомашно-чревния тракт. Често срещан, в повечето случаи







