Котешки мустачки – билката за „бъбречен чай“

Обновена: 26.06.2024|
Котешки мустачки.

Котешки мустачки или ортосифон (Orthosiphon stamineus или Orthosiphon aristatus) е растение, чиито листа са подходящи за направата на чай. Използва се най-вече заради противовъзпалителните си свойства и тези за насърчаване на доброто състояние на урината. Твърди се, че е голям източник както на розмаринова киселина, така и на метилирани флавоноиди.

Какво е билката котешки мустачки?

Котешки мустачки е билка, позната още като явайски чай. Има дълга история в традиционната медицина, особено в Индонезия, Малайзия и Тайланд, където се използва за лечение на различни заболявания. Известен преди всичко със своите диуретични ефекти, насърчавайки повишеното производство на урина и помагайки за изхвърлянето на токсините от тялото.

 

biotin 02 400
rejimat kniga 600
biotin 02 400
rejimat kniga 600

Котешки мустачки е билка, позната още като явайски чай. Има дълга история в традиционната медицина, особено в Индонезия, Малайзия и Тайланд, където се използва за лечение на различни заболявания. Известен преди всичко със своите диуретични ефекти, насърчавайки повишеното производство на урина и помагайки за изхвърлянето на токсините от тялото.

Това го прави полезен при лечение на състояния като камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища и хипертония.

Котешки мустачки (Cat’s Whiskers) е многогодишно тревисто растение от семейство Lamiaceae. Родом е от Югоизточна Азия, широко култивирано е в тропическите и субтропичните региони.

Растението е известно със своите отличителни бели или лилави цветя, със стърчащи тичинки, които приличат на котешки мустаци, откъдето идва и прякорът му. Цветчетата са бели, намиращи се на върховете на стъблата, събрани в гроздовидни съцветия.

Обикновено цъфтят между месеците юли и август. Произхожда от океанския регион и е въведен в континенталните азиатски страни и Запада към началото на 20 век.

 

Коя част от растението се използва?

 

Цъфнали котешки мустачки.

 

Най-често използваните части от билката котешки мустачки са листата и стъблата. Тези части са богати на биоактивни съединения и се използват предимно заради техните лечебни свойства. Ето основните употреби:

  1. Листа. Листата са най-ценната част от растението. Те се сушат и използват за приготвяне на билкови чайове или екстракти, които се консумират заради техните диуретични, противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни ползи. Листата могат да се варят или да се преработват в капсули и таблетки.
  2. Стъбла: Стъблата също съдържат полезни съединения и понякога се използват заедно с листата при приготвянето на билкови лекарства. Рядко се употребяват самостоятелно, но могат да бъдат прибавени към чайове и екстракти.

Тези части на котешките мустачки се използват в традиционната и съвременната билкова медицина за различни ползи за здравето, особено за това на бъбреците, за поддържане на функцията на урината и за подсигуряване на общата детоксикация.

 

Ползи от билката котешки мустачки

 

Билката котешки мустачки.

 

Orthosiphon aristatus, известен като чай от Ява или котешки мустачки, предлага няколко ползи за здравето, благодарение на богатия си състав от биоактивни съединения като флавоноиди, полифеноли и етерични масла.

1. Диуретични ефекти

Orthosiphon aristatus е широко признат със своите диуретични свойства, които помагат за увеличаване на производството на урина и насърчават елиминирането на токсините от тялото, включително азотни отпадъци.

Това може да бъде от полза при овладяване на състояния като камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища и отоци.

2. Антиоксидантно

Богат на антиоксиданти, Orthosiphon aristatus помага в борбата с оксидативния стрес и предпазва клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, като потенциално намалява риска от хронични заболявания.

Чаят е богат на антиоксиданти, особено флавоноиди и полифеноли. Те помагат за неутрализиране на свободните радикали – молекули, които могат да увредят клетките и да причинят оксидативен стрес. Борейки се с него, билката котешки мустачки поддържа цялостното клетъчно здраве, намалява риска от хронични заболявания и забавя процеса на стареене.

3. Противовъзпалително

 

Котешки мустачки при артрит.

 

Билката притежава забележителни противовъзпалителни свойства. Листата на растението са богати на биоактивни съединения като флавоноиди и полифеноли, които допринасят за способността му да намалява възпалението. Тези съединения помагат за инхибиране на производството на провъзпалителни цитокини и ензими, като по този начин облекчават възпалението и болката.

Тези качества на котешките мустачки правят билката от полза при лечение на състояния като артрит, подагра и други възпалителни заболявания. Намалявайки възпалението, може да помогне за подобряване на подвижността на ставите и за намаляване на дискомфорта.

4. Антимикробно

Биоактивните съединения в листата на билката котешки мустачки, като флавоноиди и етерични масла, са ефективни срещу различни бактерии и гъбички. Тези антимикробни свойства помагат в борбата с инфекциите, което прави растението подходяща добавка към лечения при състояния като кожни инфекции и такива на пикочните пътища.

Чрез инхибиране на растежа на вредни микроорганизми, той поддържа имунната система и насърчава цялостното здраве.

5. Регулиране на кръвната захар

Някои проучвания показват, че Orthosiphon aristatus може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, което го прави потенциално полезен за управление на диабет.

Биоактивните съединения в листата на котешките мустачки спомагат за повишаване на инсулиновата чувствителност и подобряват метаболизма на глюкозата.

Това може да доведе до по-ниски нива на кръвната захар и по-добър контрол на диабета.

Подпомагайки регулирането на кръвната захар, билката може да бъде ценна естествена добавка за управление на диабета и предотвратяване на свързаните с него усложнения.

6. Сърдечно-съдово здраве

 

Котешки мустачки за сърцето.

 

Чрез подпомагане на регулирането на кръвното налягане и намаляване на възпалението, растението може да поддържа цялостното сърдечно-съдово здраве и да намали риска от проблеми, свързани със сърцето.

Диуретичните свойства на билката допринасят за намаляване на задържането на течности, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Освен това противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на растението допринасят за цялостното здраве на сърцето чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес – ключови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза например.

Билката котешки мустачки може също да помогне за регулиране на нивата на холестерола, като допълнително поддържа сърдечно-съдовата функция.

7. Подпомага отслабването

Котешките мустачки подпомагат загубата на тегло чрез насърчаване на диурезата, намаляване на задържането на вода, засилване на метаболизма и подобряване на разграждането на мазнините. Също така помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като намалява апетита и стабилизира енергията.

Неговите леки слабителни ефекти насърчават здравето на храносмилането, подпомагайки цялостното управление на теглото.

8. Допринася за черния дроб

Ортосифонът може да подпомогне поддържането на здравето на черния дроб. Той насърчава детоксикацията чрез увеличено производство на урина, намалява възпалението на органа със своите противовъзпалителни свойства и защитава чернодробните клетки със своите антиоксиданти.

Билката подпомага и липидния метаболизъм, предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб и потенциално допринася за процеса на регенерация.

Тези предимства правят котешките мустачки ценно растение както в традиционната, така и в съвременната билкова медицина. Може да се приема под формата на добавки, билкови тинктури, запарки и др.

От проблем с черния дроб могат да възникнат куп други заболявания. Поддържането му чрез начин на хранене, добавки и достатъчно движение е от значение за цялостното ни здраве.

 

Странични ефекти

 

Котешки мустачки - билка.

 

Въпреки потенциалните си ползи, за билката все още се извършват изследвания. Затова е важно, ако имаме специфични здравословни проблеми, да се консултираме с лекар преди употреба.

Смята се че приемът на чай от котешки мустачки е безопасен, когато се приема до 8 седмици. Основно не трябва да се използва при алергия към билката.

Няма достатъчно информация относно това как влияе на бременни и кърмещи жени, поради тази причина – не се препоръчва. В случай на операция, пиенето на чай от котешки мустачки може да затрудни контрола на кръвното налягане и това да доведе до проблем.

Препоръчително е приемът на чай от котешки мустачки да се спре две седмици преди предстояща операция.

Също така, ако имаме отоци, които са в резултат на сърдечна или бъбречна недостатъчност, билката трябва да се използва само по лекарско предписание, в определените от него дози.

Чаят от ортосифон може да се пие от 2 до 4 пъти дневно, като не трябва да надвишаваме 12 грама чай за деня.

 

Заключение

Котешките мустачки или ортосифон е универсално билково лекарство, известно със своите диуретични, противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства. Поддържа здравето на черния дроб, подпомага регулирането на теглото и помага за контрол на нивата на кръвната захар.

В състава си билката котешки мустачки има богати биоактивни съединения, с които предлага различни ползи за здравето. Това го прави ценна добавка към традиционната и съвременната медицина. Въпреки това трябва да се използва отговорно и след консултация със здравен специалист.

 

Често задавани въпроси

Какво са котешки мустачки?

Котешки мустачки е билка, позната още като явайски чай. Има дълга история в традиционната медицина, особено в Индонезия, Малайзия и Тайланд, където се използва за лечение на различни заболявания.

За какво помага билката котешки мустачки?

Билката има потенциални антиоксидантни, диуретични, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Допринася за отслабването, състоянието на черния дроб, контрола на кръвната захар и сърдечно-съдовата система.

Какви са страничните ефекти при билката котешки мустачки?

Не се препоръчва да се приема при бременни, кърмещи, преди или след операция, отоци въз основа на сърдечни или бъбречни проблеми, алергии и др.

 

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 26.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 26 юни 2024 в 11:05 | Категория: Билки и чайове