Кето тортили без брашно
Тортила без брашно е добър вариант за разнообразно хранене по време на кето или друг нисковъглехидратен режим. Под рецептата за тортила без брашно сме споменали как лесно може да бъде преобразувана в хапване, подходящо за вегани и вегетарианци, но с брашно.
Рецепта за кето тортили без брашно
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в една порция |
---|---|---|
30 минути | 5 | 153.8 калории 1.5 г нетни въглехидрати 14.8 г протеин 9.02 г мазнини |
От рецептата за кето тортили без брашно се получават около 5 малки и пухкави тортилки, които сме свободни да напълним с любимите си плънки.
Необходими продукти:
- 180 г пармезан, настърган(~1 ч. ч. + 3 с. л.)
- 1 ч. л. бакпулвер (~4 г)
- 1 ч. л. желатин на прах (~3 г)
- 2 ч. л. ксантанова гума (~6 г)
- 2 белтъка (~60 г)
Начин на приготвяне:
- Настържете пармезана на ситно (трохи) в купа.
- Добавете към него сухите съставки и ги разбъркайте добре.
- В отделен съд разбийте белтъците на пяна.
- С ръка започнете да прибавяте белтъците към пармезана и ги омесете, като се стараете да няма бучки.
- Оформете топка от тестото.
- Разделете я на 5 равни части (всяка около 53 г)
- Разточете всяка топка между 2 листа хартия за печене.
- Оформете кръг, използвайки капак на тенджера (или каквото имате под ръка).
- Поставете кръглата кето тортила без брашно в тиган без мазнина, на слаб до среден огън.
- Печете от двете страни до получаването на златист загар.
- Напълнете готовите кето тортили без брашно с любимата си плънка и сервирайте.
Допълнителни съвети:
- За да направите веган кето тортили, използвайте: 205 г бадемово брашно, за да замените сиренето (~2 ч. ч), агар агар, за да замените желатина и около 1 ч. ч. мазнина, за да не е сухо тестото.
- Може да разгледате предложения за различни плънки и начин на приготвяне на тортилите – в статията ни за кето тортила + 5 свежи предложения за плънка.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 ще откриете още много различни нисковъглехидратни рецепти. Ако нямате време за приготвяне на тези тортили без брашно, използвайте нашите готови за консумация кето тортили.
История на тортилите
Тортилата безспорно е основен продукт, използван в много емблематични мексикански храни. Независимо дали става дума за такос, начос или бурито, мексиканската храна нямаше да е такава, каквато е днес, без тортилата.
С изменението на хранителните предпочитания и невъзможност за консумация на определени продукти, се появиха всеразлични рецепти за приготвянето им, като тортила без брашно.
Произход на тортилата
Думата тортила произхожда от испанската дума „tort“, която означава „торта“. Първата й документирана употреба е около средата на 1600 г. Самата храна представлява тънък плосък хляб, направен от изсушена и фино смляна царевица.
Тя може да бъде проследена много хиляди години назад до хората от планината Сиера Мадре в Мексико.
Смята се, че тортилите са приготвени за пръв път около 10 000 г. пр. н. е., което съвпада с времето, когато царевицата е установена за първи път в района.
Царевицата е била основна храна за много месоамерикански общества през цялата история, като ацтеките и маите. Тя е била техен основен източник на енергия. По времето на ацтеките царевичните тортили са се яли обикновени, потопени в чили сос или пълнени с месо, боб, тиква и други съставки. Също така те често са били продавани на пазарите.
Днес Мексико остава един от най-големите производители на царевица в света, отглеждайки повече от 42 различни вида.
Разпространен от Новия свят
През 1519 г. Ернан Кортес и други испански конквистадори завладяват Мексико-Теночтитлан, столицата на империята на ацтеките в Централно Мексико. По това време конквистадорите за първи път виждат царевичния хляб.
На местния език се нарича tlaxcalli. Испанците ги нарекли тортили и с това име те бързо се разпространили по целия свят.
След като пшеницата е пренесена в Новия свят от Испания, са създадени брашнени тортили.
През средата на 20-ти век възходът на мексиканските ресторанти и голямото търсене на тортили в Съединените щати принудили традиционния процес на ръчно приготвяне на тортили да бъде заменен от такъв с машини.
Днешните индустриални машини могат да произвеждат до 60 000 тортили на час.
Царевицата не е просто продукт за мексиканците и хората от Централна Америка, тя е символ на тяхната култура. Тортилата е една от най-ценните им храни и основата на много традиционни мексикански ястия.
Още от здравословната ни кухня
Предлагаме да комбинирате готовите кето тортили без брашно с домашна кето майонеза, за да станат още по-сочни и вкусни.
Ако рецептата ни за кето тортили без брашно ви е харесала, може да разгледате още много разнообразни и интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето пиде е вкусна вариация на традиционната турска пица.
Кето пица с бадемово брашно е хрупкава и здравословна алтернатива на традиционните високовъглехидратни рецепти за пица. Пригответе […]
Няма човек, който да не е ял пърленка и такъв, който да не я обожава. С нея си […]