Следването на кето режим при липедем може да помогне за облекчаване на заболяването и симптомите му. 

 

Какво е липедем?

Липедемът засяга около 10-15% от световното население. То причинява неприятни и болезнени натрупвания на мазнини в тялото и може да засяга и лимфната система.

Открива се най-вече при жени, но се среща и при мъже с хормонален дисбаланс. Липедемът може да бъде объркан със затлъстяване, което води до неправилно прилагане на диети и ограничаване на калорийния прием.  

Липедемът е хронично заболяване, което може да се влоши, ако не се третира правилно.  

Този вид мастни натрупвания са много трудни за премахване, дори ако останалото тяло губи килограми. При жени с липедем се наблюдава допълнително забавяне на метаболизма. Понякога липедемът засяга лимфните съдове, което нарушава процесите за премахване на излишна течност от тъканите. 

 

Как изглежда липедемът? 

Обикновено се разпознава по непропорционално натрупаните мазнини в долната част на тялото – бедрата, задните части, прасците. Възможно е да се появяват натрупвания и образувания и в ръцете. Липедемът не се появява в ходилата и дланите.  

Натрупванията са некомфортни, болезнени и чувствителни на допир. Често се появяват подкожни възелчета в тъканта, които са зърнести или под формата на бучки с различен размер.  

Върху засегнатите области много лесно се появяват синини.  

Вследствие на натрупванията може да усещаме тежест в краката и затруднено ходене. Подуването и тежестта обикновено се влошават при горещо време и крайниците стават по-болезнени.  

 

Липедем и лимфедем 

Поради забележимото подуване на краката липедемът може да бъде погрешно диагностициран като лимфедем – нарушение на лимфната система, която не успява да отстранява течността от тъканите.  

Това е отделно заболяване, при което не се натрупават мазнини. Дължи се на забавен растеж или на увреждане на лимфните възли. 

При диагноза може да объркаме двете подобни състояние, тъй като при напреднали случаи на липедем се появява и лимфедем – комбинацията от двете заболявания наричаме липолимфедем.  

При увреждане на лимфните възли задържането на течност засяга крайниците несиметрично. При липедем мастните натрупвания са разположени симетрично в двата крайника.  

 

Защо се появява липедем? 

 

кето режим при липедем

 

Проучванията до момента все още търсят точния отговор на този въпрос. Забелязва се известна генетична предразположеност и често се открива при различни жени от едно семейство.  

Хормоналният дисбаланс също се разглежда като вероятна причина за появата на липедем, тъй като обикновено състоянието започва в периоди на големи хормонални промени – пубертет, менопауза, бременност, прием на хормонални контрацептиви.

Когато липедемът се появява при мъже, това е вследствие на проблеми с хормоните в тялото. 

При пациенти с липедем се наблюдават редица аномалии на съединителната тъкан, която също се изследва от лекарите в опит да се открие първопричината за заболяването.  

 

Има ли лечение за липедем? 

За момента няма случаи на напълно излекуван липедем. Обикновено лекарите се концентрират върху облекчаване на симптомите и забавяне на развитието и потенциалното влошаване на състоянието.  

 

Терапия чрез компресиране на крайниците

 

кето режим при липедем

 

Една от прилаганите терапии е с цел намаляване на количеството течност в краката. Тя включва редовното използване на специално компресиращо облекло – бельо, чорапи и други. За облекчаване на подуванията и тежестта се прилага също лимфен масаж.  

Лекарите препоръчват редовна активност, чрез която излишната течност да се изтласква от тъканите. Много от пациентите обаче губят способност да стоят прави дълго време, да се движат и спортуват в резултат на заболяването.  

 

Лекарска намеса 

При по-сериозни случаи на липедем може да се стигне до липосукция за намаляване на количеството мастна тъкан и ръчно отстраняване на възлите и бучки. 

На повечето пациенти се оказва и психологическа помощ, чрез която да открият подкрепяща общност и да се ориентират в живота с хронично заболяване. Пациентите с липедема съобщават за повишени чувства на тревожност, депресия, хранителни разстройства и социална изолация.  

Хората, страдащи от липедем, често получават силни мигрени.  

 

Има ли ползи от кето режим при липедем? 

Изследванията досега показват известни подобрения при пациенти, следващи кето режим при липедем. 

  

Как би помогнал кето режим при липедем? 

 

кето режим при липедем

 

Традиционното мнение е, че диетите не биха били от полза за пациентите с липедем, тъй като заболяването не е свързано с храненето.  

Кетогенната диета обаче може да помогне не само за загуба на излишни килограми, но и за облекчаване на различни възпалителни процеси в тялото. Цялостното укрепване на здравето може да е благоприятно последствие от кето режим при липедем.  

 

Благоприятно влияние на кето режим при липедем 

Проучвания при жени с липедем установяват значително подобрение вследствие на прилагането на кетогенната диета. 

 

Възпаление и оток  

Освен обща загуба на тегло пациентите наблюдават намаляване на болката, свързана със заболяването, след започване на кето режим при липедем. 

Според учените облекчаването на болката в крайниците е свързано с понижаването на възпалението в тялото, което е доказан положителен ефект при кето хранене. Отоците също намаляват вследствие на кетогенния режим.  

 

Защита от хипоксия 

При пациентите с липедем обикновено се наблюдават ниски нива на кислород (хипоксия) в тъканите, които са засегнати от липедемичните натрупвания. Това допринася за получаването на белези и зърнести образувания в засегнатите крайници. 

Кетоните, които тялото произвежда, предпазват от увреждания във всички тъкани с ограничен кислород. Поради тази причина може да забележим подобрение в подкожните натрупвания, страдащи от липедемична хипоксия.  

 

Подобрение и растеж на лимфните съдове 

В няколко проучвания спазването на кето режим при липедем допринася за подобрение на функциите и развитието на лимфните съдове под въздействието на повишеното количество кетони.

Присъствието на кетони в тялото улеснява транспортирането на лимфна течност, което може да облекчи неприятните симптоми на липедем.  

 

Кетогенната диета и регулацията на инсулина 

Учените откриват, че при по-високи нива на инсулин в кръвта шансът да се появи липедем или да се влошат симптомите му се увеличава. Тъй като кето режимът ограничава приема на въглехидрати, с негова помощ може да балансираме инсулина в тялото и да помогнем за успешното третиране на липедема.  

 

Общо подобрение на здравето и повишена мобилност 

 

кето режим при липедем

 

С ефективното третиране на болката и дискомфорта, които липедемът причинява, следването на кето режима осигурява цялостно подобрение на здравето и функционирането на организма.

Много от пациентите съобщават за повишаване на енергията и нова възможност да се движат по начин, който преди това е бил невъзможен поради здравословното им състояние.  

Кръвни тестове показват значително подобрение за много показатели след започване на кето диетата.  

 

 

Противопоказания на кето режим при липедем 

При пациенти с това заболяване често се наблюдават други съпътстващи здравословни нарушения, към които трябва да подходим с повишено внимание: 

 

Ако заедно с липедема страдаме от някои от тези допълнителни заболявания, препоръчително е да се консултираме с лекар преди да започнем кето режима.  

 

Заключение

Липедемът е хронично заболяване, което вреди на физическото и психическото ни здраве. Кето режимът е един от начините да облекчим симптомите и отново да се радваме на живота. 

 

Какво е липедем?

Това е хронично заболяване, което се характеризира с болезнени мастни натрупвания в краката и ръцете.

Каква е причината за появата на липедем?

За момента няма точна причина – учените смятат, че предпоставка за липедем може да бъде генетична, затлъстяване, хормонален дисбаланс.

Би ли помогнал кето режим при липедем?

Следването на кето режим при липедем може да облекчи болката, възпалението и други неприятни симптоми на заболяването.

Как да следваме кето режим при липедем?

Кето режим при липедем следваме по стандартните кето изисквания. Трябва да подходим с повишено внимание към диетата, ако имаме съпътстващи заболявания като диабет, рак, хипертония.

Публикувана: 28 септември 2023 в 09:57 | Категория: Кето диета