Кефал на скара с горчица и лимон
Кефал на скара е вкусно ястие, което не изисква много усилия, но винаги доставя удоволствие. Със свежия си вкус и лесна подготовка той е идеален за приготвяне скара и ще се хареса на всички, които обичат рибни ястия.
Рецепта за кефал на скара с горчица и лимон
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
40 минути + 30 за мариноване | 1 | 589 калории 4.6 г нетни въглехидрати 94.2 г протеин 19.8 г мазнини |
Опитайте рецептата ни за вкусен черноморски кефал на скара. След нея може да видите интересна информация за самата риба.
Необходими продукти:
- 1 бр черноморски кефал
- ½ лимон, пресен
- 1 ч. л. горчица
- 1 с. л. бяло вино
- 1 с. л. зехтин Екстра Върджин
- ½ ч. л. соев сос
- ½ ч. л. девесил
- ½ ч. л. черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете и измийте рибата.
- Овкусете със сол, черен пипер, сока от ½ лимон и соевия сос.
- Оставете го да се маринова за около 30 минути.
- Поставете рибата в тава и в нея сложете 1 ч. л. горчица и я разнесете добре.
- Поръсете рибата вътре и с девесила.
- Полейте кефала със зехтин, бяло вино и малко вода.
- Печете на загрята скара за по 10 минути от всяка страна.
Сервирайте докато рибата е още топла.
Допълнителни съвети:
- Може да сложите резени лимон в рибата.
- Тъй като това може да се приеме за универсална марината, може да я използвате и за овкусяване на други риби, например лаврак.
За разлика от речния, морският кефал има по-малко ситни кости. Съвет за приготвяне е рибата да се нареже през 5 мм, перпендикулярно на дължината на тялото.Така маринатата ще проникне по-дълбоко и топлината има по-пряк достъп до рибата. По този начин тя ще се сготви по-бързо, но не трябва да се прекалява с престоя на скарата, за да не се изсуши рибата. Въпреки че имат много сходни характеристики, по-надолу ще засегнем информацията за нашия черноморски кефал.
Повече за рибата кефал (черноморски)
Кефал може да се открие както в соленоводни, така и в сладководни басейни като реки. Латинското му наименование е Mugil cephalus, а преведено на английски се нарича flathead grey mullet.
Рибата е от семейство Кефалови, към което спадат и по-малките й “роднини“ – платерината и иларията.
Кефалът може да достигне 5 и дори 7 килограма (но по-рядко). Смята се, че стандартните размери на рибата са между 30 и 40 см и 0.5 и 1.5 кг.
Кефалът има големи очи, едра и сравнително широка глава. Тялото му е издължено и странично сплескано. Има сив цвят, който е най-силно изразен към гърба, а към коремната област започва да избледнява. Рибата има две гръбни, една анална, две коремни и две странични перки. Люспите му са едри и стават по-дребни към опашката.
Рибата не прекарва целия си живот в морето. Размножава се в устията на реките, тъй като обича смесен тип води, на което се дължи и по-специфичния вкус на кефала.
Кога се лови?
Въпреки че най-силният сезон за улов на черноморски кефал е около юли-октомври, през по-хладните месеци, февруари-март, това също е възможно. Най-често хващането му тогава се случва с помощта на мрежи.
Рибата, уловена през този период от годината, често се нарича кьор кефал.
Това е така, защото около очите на водния обитател се образува субстанция, подобна на желе. Следователно зимно време погледът се замъглява и не вижда мрежите във водата (не е необходима голяма дълбочина на мрежите).
От друга страна лятото, когато кефалът вижда мрежите, той ги прескача. През топлия сезон мускулите на рибата са заредени с повече енергия и тонус. Той няма собствена телесна температура, а зависи от тази на водата.
Често, когато на пристанищата се разтоварва зърно или кюспе, този вид риба се струпва около плавателния съд поради миризмата на храна. През студените месеци рибите се групират на големи пасажи, а лятото на по-малки.
Завършваме историята за кефала с интересен факт, който гласи, че:
Поради ниската соленост на водата нашата черноморска риба е по-вкусна от средиземноморската например. Това е така, защото високата соленост на водата влияе пряко на месото на рибата.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за риба на скара с горчица и лимон ви е харесала, предлагаме да опитате и друго наше предложение – чорба с барбун – вкусна и лесна рецепта.
Може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Там ще откриете и още различни ястия с риба като:
- Супа със зарган – 1 бърза и лесна рецепта
- Лаврак с коричка от пармезан
- Пълнена пъстърва с гъби и спанак
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си. Те са подходящи както за лично ползване, така и за подарък на някой друг кето ентусиаст и почитател на пълноценното хранене.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта и списъци за пазаруване във Вайбър групата ни.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Кето домашен тарама хайвер е една не много популярна, но чудесна алтернатива на разядката.