Водици е стар български обичай, свързан с мистичната сила на водата, който се отбелязва на 5-и, 6-и и 7-и януари. Тези дни са едни от най-магичните в годината, през които се почита съединението на мъжката и женската енергия и встъпването в Новата година. 

Това са особено силно енергийни дни, през които се пречистваме от миналите преживявания и за които се вярва, че „Небесата се отварят“ и чуват най-съкровените ни желания.

 

Какво представлява празникът Водици?

Водата винаги е заемала специално място в нашия свят. Освен жизненоважната си роля за поддържане на живота на Земята, водата притежава мистична сила и памет.

Тя е един от най-важните елементи на природата и в различните култури и религии по света винаги е свързвана със сътворението.

В нашата култура почитта към водата и вярата в нейните магически сили се отразява в големия български празник – Водици.

Една от най-съществените съставки в магическите практики на българите е мълчаната вода. Тя е използвана в множество ритуали и е символ на силата и чистотата на българската магия.

Обичаите, свързани с празника Водици, са наситени със символика и вяра в силата на водата, имайки за цел да въздействат на водата, като я направят още по-мощна и благотворна.

Мълчана вода, жива вода, кадена вода, наречена вода, умна вода, любена вода, вречена вода, здрава вода… всяка от тях има своята специална и магична сила.

 

Произход и история

 

водици

 

Ритуалът Водици датира още преди християнската ера и носи в себе си древния езически обред на нашия народ към поклонението пред водата като източник на живот и изцеление.

Предците ни са знаели, че водата е носител на паметта на света и че тя „помни“ всичко, което се случва в нейните дълбини. Те са се отнасяли към нея като с живо същество, което трябва да бъде почитано.

„Реката на Живота“ е една от най-старите и мистични представи за духовната сила на водата, като е спомената и в Библията.

Древните са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече тази свещена река, която пречиства душите и ги приготвя за вечния живот.

Това се е свързвало със смъртта, когато душата се е „измивала“ в Реката на Живота преди да продължи своя път към Бога чиста.

След множеството си реинкарнации душата се пречиства и „съблича“ от земните привързаности, преди да продължи своя духовен път. Метафората за „Реката на Живота“ е символ на духовното възнесение.

Старите българи също добре са знаели, че водата чува, помни, пречиства и лекува, както тялото, така и душата.

Силата на водата се проявява при нейното зареждане с желаната енергия – в процеса на обреда, водата „се нарича“.

Този процес се осъществява чрез използването на молитви, мантри, символи и други магически инструменти. Българските магесници са знаели как да пренасят своята енергия във вибрацията на водата.

 

Как протича?

 

водици

 

Празникът Водици е разделен на три основни части, като всяка има своя специфична символика.

Водици стартира с наричането на водата, продължава с Богоявление и завършва с Ивановден.

5-ти януари – Нощта на Мълчаната вода

Водици започва вечерта на 5-ти януари, когато портите на небесата се отварят. Смята се, че самият Бог застава на портата и „изпълнява желания“ в тази нощ.

В полунощ се изнася съд с чиста вода, която цяла нощ „мълчи“ под звездите.

6-ти януари – Мъжки Водици

На 6-ти януари, известен като Йордановден, идва време за Мъжки Водици, в който се почита Мъжкото начало. Мъжете смело се хвърлят в ледените води, за да хванат кръста и играят мъжко хоро за здраве и възмъжаване.

Йордановден също има предхристиянски корени и символизира връщането на животворната сила на водата. Този ден е свързан и с идеята за пречистването от болести и грехове в „Живата вода“.

7-ми януари – Женски Водици

На 7-ми януари, известен като Ивановден, настъпва Женски Водици, който е свързан с Женското начало. Млади жени и момичета се къпят в студените води.

Тъй като се счита, че женската утроба носи сътворението, жените носят със себе си котли с „Живата вода“ от реките, в които са се къпали за здраве и благополучие. Този ден е известен и с гадания и предсказания за любов и зачеване.

 

Наричане на вода

Наричането на водата е централен момент в деня на Водици. Вярвянията за наричането са следните:

  1. Първата стъпка в ритуала с мълчана вода е напълването на съд с вода. В нощта срещу Йордановден (5-ти срещу 6-ти януари), когато се стъмни, вземете подходящ съд, за да налеете водата.
  2. Най-добре е водата да бъде от извор, който вярвате, че е чист и свещен. След това излезте навън – на двора или на терасата, за да може водата да се „свърже“ с небето и звездите.
  3. Докато стоите под откритото небе със съда в ръцете си, почувствайте духа на водата. Затворете очи и се насочете към нея, представяйки си я като жива същност.
  4. След като почувствате, че сте установили контакт с нейната вибрация, й се представете.
  5. След това оставете на водата да се свърже с космическите енергии и да се „измълчи“. Точно преди полунощ се върнете при водата.
  6. Този момент се счита за най-магичния и мощен, тъй като водата най-добре „чува“.
  7. Кажете й на глас своите най-съкровени желания, които извират от душата ви и които засягат само вашия живот, без да се влияе на съдбата на други хора.
  8. Кажете желанията си на глас ясно и отчетливо, за да се свържат с вибрациите на водата, и когато приключите, кажете най-силното наричане „И нека реченото ми да бъде сторено.“

На другия ден, след като се събудите, отидете при водата си, благодарете й и отпийте от нея, като я изпиете цялата.

 

Интересни факти

 

водици

 

Съвременните научни изследвания потвърждават множеството вярвания и обичаи, свързани с водата в българската култура.

Паметта и силата на водата учените откриват и започват да използват едва през последните 15 години.

Те установяват, че водата наистина има уникални свойства и че може да „запомня“ информация. Този феномен се нарича „водна памет“ и е предмет на сериозни научни изследвания.

В края на 20-ти век японският доктор по алтернативна медицина Масару Емото започва да изследва потенциалната „памет“ на водата.

Той открива, че водата има способността да запаметява енергийни вибрации и че тази информация може да бъде записана в молекулната структура на водата.

За да подкрепи своите твърдения, Емото провежда редица експерименти, при които излага вода на различни видове влияния, като музика, думи, молитви и емоции.

Резултатите от неговите изследвания са впечатляващи. Той доказва, че вода, която е подложена на позитивни вълнения и емоции, образува красиви, симетрични структури под микроскопа.

А тази вода, която е подложена на негативни влияния, образува хаотични структури. Неговите изследвания водят до заключението, че водата може да носи информация и е в състояние да реагира на нашите емоции и енергия.

Оказва се, че това е много старо знание, познато на българите от векове!

 

Заключение

 

водици

 

Българите са запазили знанието за сакралността на водата през вековете. Това свидетелства за дълбоките корени на българската култура и за вярата на нашия народ в силата на природата.

Магическият обичай Водици не само свързва хората с природата, но и с корените им и собствената им духовност.

Той е начин да се почувствате част от по-голямото цяло и да се свържете с вашия вътрешен потенциал. Нека водата бъде вашият най-добър приятел и помощник във всички ваши усилия и желания!

Каква е символиката на българския празник Водици?

Водици е свързан с мистичната сила на водата. Този ден е един от най-магичните в годината, за който се смята, че „небесата се отварят“ и чуват най-съкровените ни желания.

Как протича?

Празникът Водици е разделен на три основни части, като всяка има своя специфичен обред и символика. Водици стартира с наричането на водата, продължава с Богоявление (Йордановден) и завършва с Ивановден.

Какво е мълчана вода?

Мълчаната вода е основен елемент в българската магия, който се използва в различни обреди.

Обновена: 13 ноември 2023 в 09:16 | Публикувана: 8 ноември 2023 в 15:08 | Категория: Любопитно