Как се пие клеева тинктура?

Обновена: 14.03.2024|
Клеева тинктура.

Пчелният клей, познат и като прополис, е един от ценните лечебни продукти, с които трудещите се пчелички ни даряват. От него се прави и клеева тинктура. Повече за нейното съдържание и полезни свойства – разказваме в тази статия.

 

Какво е клеева тинктура?

Клеева (прополисова) тинктура е течен екстракт, направен от прополис.

Прополисът е смолистото вещество, събирано от медоносните пчели от дървесни пъпки, сокови потоци или други ботанически източници за залепяне на пукнатините и отворите в пчелния кошер. То е част от апитерапията лечението с пчелни продукти.

За създаването на клеева тинктура се накисва прополис в разтворител като алкохол или глицерин, за да се извлекат неговите биологично активни съединения. Те включват флавоноиди, фенолни киселини и терпени, които допринасят за неговите лечебни свойства.

 

probiotik 400
stevio 600
probiotik 400
stevio 600

Как се пие клеева тинктура?

Когато приемате клеева тинктура, е важно да го правите отговорно и в съответствие с препоръчаните указания.  Задължително прочетете и следвайте конкретните инструкции, предоставени от производителя върху етикета или опаковката на продукта.

Тинктурата може да се приема през устата, като желаната доза се поставя под езика с помощта на капкомер и се изчаква да се абсорбира сублингвално (под езика) за няколко секунди, преди да се погълне.

Ако вкусът не ви допада, може да разредите с вода, сок, чай или друга напитка. Този вид употреба на клеева тинктура също може да помогне за минимизиране на всяко потенциално дразнене на устата или гърлото.

В зависимост от вашите здравословни цели и причината за употребата на прополисова тинктура, можете да я приемате веднъж или няколко пъти на ден.

Съществуват различни спиртни разтвори на прополис: 2%, 4%, 10%, 15%, 20%, 30%, които са подходящи за различни видове употреба. За профилактична цел обикновено се добавят 10 капки 30-процентна клеева тинктура към чаша вода (100 мл), три пъти дневно преди хранене.

Подходящата дозировка може да бъде определена най-точно от лекар според вашата възраст, теглото, здравословното състояние и концентрацията на тинктурата. Започва се с по-малка доза и след това се увеличава.

Подходящата клеева тинктура за деца е разтвор със съдържание на 10% прополис, докато традиционните тинктури в аптеките съдържат 20%.

Важно е да се започне с малка доза – една капка тинктура в половин чаша вода, а на следващия ден – две капки. Ако това не предизвика негативни реакции, се продължава с препоръчаната от доктора доза.

Обикновено педиатрите препоръчват дозата клеева тинктура за деца да е обвързана с възрастта, като следвания модел е по 1 капка тинктура от прополис за всяка пълна година.

 

Ползи за организма

Ценната клеева тинктура има имуномодулиращи ефекти, т.е. може да помогне за регулиране и балансиране на имунния отговор.

Съобщава се, че стимулира активността на имунните клетки като макрофаги, естествени клетки убийци (NK) и Т-лимфоцити, които играят решаваща роля в идентифицирането и елиминирането на патогени.

С други думи, прополисът може да подпомогне естествените защитни механизми на организма срещу инфекции и заболявания. Затова клеевата тинктура проявява силни антимикробни и противовъзпалителни свойства, които я правят ефективна при инхибиране на растежа на бактерии, вируси, гъбички и други микроорганизми.

Прополисът съдържа още антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото, като по този начин предпазват клетките от оксидативно увреждане. Той се смята за адаптоген и може да помогне на организма да се адаптира към стрес и различни фактори, включително алергени.

 

Здравни приложения

 

Клеева тинктура - как се пие.

 

Благодарение на изброените предимства за здравето клеева тинктура се използва за:

 • Засилване на имунитета.
 • Заздравяване на рани. Изключително полезно действие има за дезинфекция на рани, регенерация на тъканите и предотвратяване на инфекции.
 • Поддържане на орално здраве. Използва се в продукти за грижа за устната кухина като води за уста и паста за зъби поради способността си да се бори с бактериите, свързани със зъбната плака и заболяванията на венците.
 • Облекчаване на кожни състояния. Тинктурата от прополис може да се прилага локално върху кожата, за да помогне за облекчаване на акне, екзема, дерматит и др.
 • Поддържане на респираторно здраве и успокояване симптомите на възпалено гърло, кашлица и бронхит.

 

Въпреки че клеевата тинктура се използва от векове в традиционната медицина и е показала обещаващи ползи за здравето в изследванията, са необходими повече проучвания, за да се разберат напълно нейните механизми на действие и потенциалните терапевтични приложения.

Както при всяка добавка или билково лекарство, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате, особено ако имате някакви основни заболявания или приемате лекарства.

 

Има ли противопоказания?

 

Клеева тинктура.

 

Въпреки че клеевата тинктура обикновено се счита за безопасна, има някои потенциални противопоказания и предпазни мерки, за които трябва да сте наясно.

Възможни са алергични реакции, които обикновено включват сърбеж, подуване, обрив, затруднено дишане или анафилаксия.

От съществено значение е да извършите тест с пластир, преди да използвате тинктурата локално и да преустановите употребата, ако се появят нежелани реакции.

Клеевата тинктура може да взаимодейства с антикоагулантни лекарства (разредители на кръвта), както и да навреди на хора с насрочена операция. При астма има риск от чувствителност към прополисови пари или аерозоли, както и от обостряне на астматичните пристъпи.

 

За кого е подходящо и за кого не?

Клеева тинктура трябва да се избягва от:

 • Индивиди с известни алергии към пчели, цветен прашец или пчелни продукти (като мед или пчелно млечице)
 • Хора с астма или респираторна чувствителност
 • Хора, приемащи разредители на кръвта
 • Лица, планирани за операция. Причината е, че прополисът може да увеличи риска от кървене, затова се препоръчва преустановяване употребата най-малко две седмици преди планираната процедура.
 • Деца под 1 година. Поради риск от алергични реакции и потенциални опасности от задавяне, прополисовата тинктура не е препоръчителна за кърмачета под 12-месечна възраст.

 

Безопасността на клеевата тинктура по време на бременност и кърмене не е добре проучена, затова трябва консултация с медицински специалист преди да се вземат каквито и да е решения за консумацията й.

За всички останали, които предпочитат алтернативни или допълнителни терапии и не са алергични към пчелни продукти, клеевата тинктура може да бъде естествен лек за различни здравословни проблеми.

 

4 рецепти с клеева тинктура

Клеева тинктура може да се използва в многобройни рецепти за здраве и благополучие. Ще ви дадем някои насоки, но, познавайки свойствата на прополиса, можете да бъдете креативни и да съчетаете тинктурата с други съставки спрямо индивидуалната ви цел.

 

1. Мед и прополис за облекчаване на алергии

 

Клеева тинктура - алергии.

 

Прополисът съдържа различни биоактивни съставки, които могат да имат антиалергични и противовъзпалителни свойства. Затова клеева тинктура често се използва за облекчаване симптомите на алергии, като хрема, кихане и свръхчувствителност на очите.

Необходими продукти:

 • мед
 • прополисова тинктура

Начин на приготвяне:

 1. Смесете пропорционално мед и прополисова тинктура.
 2. Вземайте по една чаена лъжица от тази смес всеки ден, за да помогнете на организма си да се адаптира към алергените в средата и да подпомогнете имунната си система.

 

2. Сироп за гърло

Тази комбинация е подходяща за успокояване на болка в гърлото и укрепване на имунната система.

Необходими продукти:

 • мед
 • лимон
 • вода
 • клеева тинктура

 

Начин на приготвяне:

 1. Смесете свежо изцеден сок от лимон с мед и вода в съотношение 1:1:1.
 2. Добавете няколко капки прополисова тинктура и разбъркайте добре.
 3. Приемайте по една супена лъжица от сместа по няколко пъти на ден.

 

3. Лек при кожни проблеми

Тази рецепта е идеална за третиране на склонна към акне, екзема или дерматит кожа.

Необходими продукти:

 • базово масло (кокосово масло, зехтин, масло от жожоба или бадем и др.)
 • прополисова тинктура

Начин на приготвяне:

 1. Смесете няколко капки от тинктурата с базовото масло.
 2. Нанесете получената смес върху почистена кожа с нежни масажни движения.

 

4. Мед и прополис за облекчаване на алергии

Прополисът съдържа различни биоактивни съставки, които могат да имат антиалергични и противовъзпалителни свойства. Затова клеева тинктура често се използва за облекчаване симптомите на алергии, като хрема, кихане и свръхчувствителност на очите.

Необходими продукти:

 • мед
 • прополисова тинктура

Начин на приготвяне:

 1. Смесете пропорционално мед и прополисова тинктура.
 2. Вземайте по една чайна лъжица от тази смес всеки ден, за да помогнете на организма си да се адаптира към алергените в средата и да подпомогнете имунната си система.

 

5. Гаргара за устна хигиена и проблеми с гърлото

 

Клеева тинктура - гаргара.

 

При гнойна ангина или възпалено гърло гаргарата с клеева тинктура може да е от изключителна полза. Друго приложение на гаргарата е за дезифекциране на устна кухина.

Необходими продукти:

 • топла вода
 • прополисова тинктура

 

Начин на приготвяне:

 1. Загрейте малко количество вода до умерена температура. Водата не трябва да е гореща, за да не причинява изгаряния.
 2. В 50 мл вода сложете между 10 и 20 капки клеева тинктура. Точното количество може да определите според предпочитанията си и интензитета на симптомите.
 3. Разбъркайте сместа добре, за да се разтвори тинктурата във водата.
 4. След като жабурите в за около 30 секунди до 1 минута, може да изплюете.
 5. Повторете процедурата 3-4 пъти на ден или според необходимостта.

 

Ще ви опишем един по-интересен вариант на гаргара с клеева тинктура, който може да опитате, ако имате желание да смесите няколко от най-ефективните съставки за дезинфекция, освежаване на дъха и подсилване здравето на венците и устната кухина.

Необходими продукти:

 • вода
 • сода бикарбонат
 • прополисова тинктура
 • етерично масло от мента

Начин на приготвяне:

 1. Разтворете половин чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша топла вода.
 2. Добавете няколко капки прополисова тинктура и няколко капки етерично масло от мента.
 3. След жабурене, не поглъщайте, а изплюйте и изплакнете устата с вода.

 

Заключение

Клеева тинктура е природен способ за укрепване на имунната система, облекчаване на кожни и респираторни проблеми и поддържане на безупречно орално здраве.

Какво представлява клеевата тинктура?

Клеева (прополисова) тинктура е течен екстракт, направен от прополис.

Как може да се приема?

Може да се приема самостоятелно с помощта на капкомер или разредена с вода.

Какви са ползите?

В зависимост от начина на употреба може да поддържа имунната система, облекчава засегната от акне, екзема или дерматит кожа, подобрява оралната хигиена и респираторното състояние.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 13:40 | Публикувана: 23 февруари 2024 в 12:51 | Категория: Здраве