Кайма с гъби и сметана

Обновена: 11.07.2024|
Кайма с гъби и сметана.

Кайма с гъби и сметана е лесна рецепта, която напълно се вписва в кето и нисковъглехидратните режими. Когато ни се хапва нещо с месце, но фризерът е пълен, каймата е бързото решение на този проблем. Размразява се бързо, в топла вода или на програма в микровълнова.

 

Рецепта за кайма с гъби и сметана

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 3 627.33 калории
7.57 г нетни въглехидрати
33.47 г протеин
52.1 г мазнини

 

Кайма с гъби и сметана е чудесна рецепта за моментите, когато не си се стои дълго в кухнята, но в същото време ни се хапва домашна храна.

Необходими продукти:

kurk 400
malinovi 01 600
kurk 400
malinovi 01 600
  • 450 г телешка кайма (може и друга по избор)
  • 250 г гъби печурки
  • 280 г заквасена сметана
  • 2 с. л. краве масло Гхи (30 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. вода
  • ½ ч. л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Измийте и нарежете гъбите на филийки.
  • Сложете маслото в тиган на среден огън.
  • Когато се разтопи, добавете чесъна на прах и каймата.
  • Разбърквайте до готовност на месото.
  • Прехвърлете каймата в купа.
  • В същия тиган сложете гъбите и 2 с. л. вода.
  • Гответе докато гъбите омекнат.
  • Прехвърлете ги в купата с каймата.
  • Намалете котлона и добавете заквасената сметана.
  • Гответе около 2-3 минути, като постоянно разбърквате.
  • Изсипете готовата кайма с гъби при сметаната.
  • Разбъркайте ястието добре и отстранете от котлона.
  • В друг съд запържете червения пипер със зехтина.

 

Сервирайте готовата кайма с гъби и сметана в две порции и залейте всяка с част от запържения червен пипер.

Допълнителни съвети:

  • Може да използвате друг вид кайма, като свинска или пилешка.
  • Може да замените заквасената сметана с течна 20%.
  • Може да добавите една филийка кето хляб към ястието.

 

Имайте предвид, че тези смени и добавки могат да предизвикат леки промени в хранителните стойности.

 

Гъбен сос

 

Кайма с гъби и сметана в тиган.

 

Този сос обикновено е бял или кафяв в зависимост от вида гъби. Както всеки друг, има много начини за приготвяне на вкусен гъбен сос. Всяка рецепта включва различни съставки, които имат уникална цел за овкусяване. По същия начин този сос придружава различни ястия в зависимост от регионите.

Въпреки това отчетливият, кремообразен, сладък вкус на гъбения сос е универсален. Както е предложението ни за кайма с гъби и сметана, можем да попаднем на всевъзможни вариации за ястия, включващи гъбен сос в зависимост от мястото.

Почти невъзможно е да се определи точно регионът, от който произхожда гъбеният сос.

Това се дължи на няколко причини. Първо, гъбите са естествено срещащи се растения и следователно се консумират по целия свят от началото на времето.

Второ, има много различни начини за приготвяне на гъбен сос. Поради тази причина по света съществуват различни рецепти за него. Независимо от това, готварска книга от 1864 г. съдържа две рецепти за гъбен сос, които може би са първите документирани някога.

 

Храни, които да комбинираме с гъбен сос

 

Кайма с гъби и сметана, и пиле.

 

Освен с кайма с гъби и сметана, гъбеният сос може да се комбинира с почти всичко друго. Особено у нас, една от най-популярните рецепти е пържоли с гъбен сос, независимо дали са свински, пилешки или други.

Освен това гъбите вървят чудесно със сирена. Дори към рецептата с кайма, гъби и сметана, синьо сирене, чедър, кашкавал, пармезан или бри – биха се вписали чудесно.

Задушените, печените или дори пържените зеленчуци също не са проблем за комбинация с гъбен сос. Дори да го хапваме самостоятелно с една филия кето хляб, пак бихме задоволили глада и вкуса си.

Примерни рецепти:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето хляб Forlife.

 

Споделихме рецептата за кайма с гъби и сметана, както и различни предложения за интерпретация на гъбения сос в ястия. Затова е време да представим начина на приготвяне на вкусния кето хляб Forlife и как да си го приготвим.

Ако рецептата ни за кайма с гъби и сметана и по-горе изброените рецепти са ви е харесали, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.

 

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 юли 2024 в 17:01 | Публикувана: 4 юли 2024 в 13:53 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф