Изомалт – сладостта в лекарствата

Обновена: 31.01.2025|
Изомалт.

Изомалт е част от разнообразието подсладители, които може да използваме в кухнята. Най-често се открива в бонбони без захар, както и в много лекарства. Разберете какво се крие зад този подсладител и може ли да се приема безопасно без притеснение за здравето.

В някои продукти може да открием изомалт в комбинация с други подсладители, за да се постигне необходимата степен на сладост, която търси производителя. Можем да открием изомалт самостоятелно в някои близалки, захарни петлета и твърди бонбони за смучене.

Изомалтът е позволен за консумация от хора в повечето държави.

Как се създава?

 

изомалт

 

Този подсладител на практика е натурален продукт, тъй като първоизточникът на суровините за неговото производство е захарното цвекло. След това обаче екстрактите от цвекло трябва да преминат през определени химически процеси, чрез които да постигнем желания резултат – изомалт.

Изомалт се създава с помощта на две основни стъпки в лаборатовни условия:

  1. Сукрозата, добита от захарно цвекло, се превръща в изомалтулоза с помощта на специален ензим.
  2. Изомалтулозата се хидрогенира до получаване на изомалт.

 

Изомалт се произвежда в промишлени условия и готовият продукт може да бъде открит в магазинната мрежа, както и в магазини за сладкарски суровини и изделия. В световен мащаб се произвеждат около 100 000 тона годишно от този подсладител.

 

Влияние върху тялото

Изомалтът, подобно на някои други подсладители, не се усвоява от тялото по никакъв начин. Той преминава през храносмилателния тракт, без самият той да се променя и без да навлиза в кръвния ни поток. Това всъщност е и причината да не влияе на кръвната захар, както и да има минимално количество калории.

Подобни елементи и вещества, които не се усвояват от тялото, се смятат за безвредни, тъй като не влияят на системите на организма ни по никакъв начин. За момента всички проучвания сочат към напълно безопасна консумация на този подсладител.

Изомалтът е съвместим с нисковъглехидратния режим на хранене.

Може ли да ни навреди?

Прекомерната консумация на изомалт и продукти, съдържащи този подсладител, може да доведе до храносмилателни проблеми и силен стомашен дискомфорт. Тези противопоказания се наблюдават при приемане на повече от 20 грама на ден. При хора, които често консумират изомалт, тези ефекти се наблюдават по-рядко, тъй като тялото привиква към подсладителя.

Внимание! При боравене с горещ изомалт той може да залепне за кожата и да причини сериозни изгаряния. При боравене със сладкарски смеси, съдържащи този подсладител, се препоръчва използването на ръкавици и внимателно проследяване на температурата му с помощта на специален сладкарски термометър.

 

Употреба в промишлеността

 

лекарства с изомалт

 

Изомалт най-често се открива в твърди бонбони за смучене, тъй като не се кристализира толкова лесно при обработка. Това прави структурата на този тип бонбони гладка и лъскава, което е предпочитано от производителите и клиентите. За същата цел се използва и обикновената захар, но изомалтът е добър заместител, който е по-полезен за здравето.

Много често откриваме този подсладител в бонбони за гърло, които се смучат. Обикновено този тип лекарства се приемат по няколко пъти на ден, за да облекчат ефикасно болките. Ако те са пълни със захар, може да повлияят отрицателно на кръвната захар и зъбите ни, което не е желан резултат. Затова фармацевтичните компании прибягват до заместване на захарта с подобни по-здравословни варианти.

Някои марки лекарства за смучене използват захар, глюкозен сироп или мед към своите таблетки. Тези видове трябва да се избягват, тъй като рискуваме да приемаме повече захар от необходимото, докато се опитваме да се излекуваме от болките в гърлото.

Може да открием изомалт в лекарства за гърло и в комбинация с други подсладители като:

  • Стевия. Натурален подсладител, добит от листата на южноамериканското растение Stevia rebaudiana. Има 0 калории и не влияе на кръвната захар, тъй като не се усвоява от тялото. По-високите концентрации може да имат лек горчив вкус. Има и някои ползи за здравето.
  • Сорбитол. Нискокалоричен изкуствен подсладител, който също не влияе на кръвната захар. Среща се в някои плодове и водорасли.
  • Аспартам. Изкуствен подсладител, който е 200 пъти по-сладък от захарта. Нискокалоричен е, тъй като се използва в много малки количества.
  • Малтитол. Захарен алкохол (полиол), получен при хидрогениране на царевичен сироп. Има слабително действие. Влияе слабо на кръвната захар, като може да причини известни покачвания в нейните нива.

 

За да сме сигурни, че приемаме качествени лекарства, с които да помогнем на тялото си да оздравее бързо и ефикасно, се препоръчва внимателно да четем етикетите и листовките на продуктите и да се информираме навреме за техния състав.

Изомалтът има интересно приложение и в други промишлености извън хранително-вкусовата. В комбинация с целулоза или дървени трици изомалтът образува рециклируем и биоразградим материал, който е по-издръжлив от най-популярните видове пластмаси. Единственият минус на този материал е, че се разтваря при контакт с вода, но това нежелано свойство се изолира, като се покрие с друг вид предпазен филм.

 

Употреба на изомалт в домашни условия

 

близалки с изомалт

 

Изомалтът е популярен в домашната кулинария, като най-вече се използва за изработка на прозрачни и полупрозрачни декорации за торти, сладкиши и десерти. Много сладкари използват чистия изомалт за украшение на своите сладки творения.

Изомалтът издържа на влага и не променя цвета си при нагряване, което го прави предпочитан избор пред обикновената захар. За да се разтопи качествено, се нуждае от около 167 градуса температура. Сместа от изомалт и вода трябва да се охлади до около 60 градуса, преди да започнем да моделираме фигури и да я използваме за каквито и да е цели.

За да се работи с изомалт в домашни условия, са нужни някои основни сладкарски принадлежности. С тяхна помощ може да се оформят различни фигури и декорации за нашите сладкиши.

Може да използвате:

  • Компактна горелка. Тя се използва за леко разтапяне на сместа за лесно слепяне на парчетата, загряване на изомалтовите фигури за моделиране и елиминиране на балончета и неравности по повърхността на декорациите.
  • Силиконови подложки и прибори. Този тип принадлежности са особено подходящи, тъй като изомалтът и декорациите от него няма да залепват и работата ще бъде по-лесна. Имайте предвид, че пластмасови съдове и прибори може да се стопят при контакт с горещия изомалт.
  • Силиконови формички. Може да използвате форми за мъфини или други по-малки силиконови принадлежности. Както споменахме, изомалтът няма да се залепи за тях и ще може лесно да премахнете готовите фигури. Малките форми позволяват постепенно разтапяне и последователна изработка с изомалта, за да работим спокойно и без бързане.
  • Ръкавици. Нитрилни и латексови ръкавици са подходящ избор за работа с изомалт. Препоръчва се да не работим с подсладителя с голи ръце, за да предотвратим опасни изгаряния, при инциденти с горещата смес.

 

Изработката на сладкарски декорации от изомалт е специфичен процес, който дава страхотни резултати и може да се забавлявате, докато скулптурирате своите торти. В комбинация с подходящи сладкарски бои може да творите издръжливи шедьоври без проблеми с кръвната захар и без излишни калории.

 

Заключение

 

лекарства с изомалт

 

Изомалтът е подсладител, който се добива от захарно цвекло, но преминава през химически процес, за да се превърне в това, което е. Той е почти без калории и не влияе на нивата на кръвната захар, което го прави подходящ за всички хора. Намира място в различни бонбони, лекарства за смучене, сладкарски фигурки и декорации.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява?

Изомалт е комбинация от два дизахаридни алкохола. Не влияе на кръвната захар и не стимулира инсулинов отговор. За момента не са открити отрицателни ефекти върху здравето на зъбите и устната кухина. В 1 грам от подсладителя се съдържат 2 калории. Сладостта му е двойно по-слаба от тази на обикновената захар.

Как се създава?

Този подсладител на практика е натурален продукт, тъй като първоизточникът на суровините за неговото производство е захарното цвекло. След това обаче екстрактите от цвекло трябва да преминат през определени химически процеси, чрез които да постигнем желания резултат - изомалт.

За какво се използва?

Намира място в различни видове твърди бонбони, лекарства за смучене, сладкарски фигурки и декорации.

 

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 31.01.2025|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар