Интерстициален цистит – хронично възпаление на пикочния мехур

Обновена: 27.05.2024|
Интерстициален цистит, пикочен мехур.

В тази статия предлагаме отговори на най-честите въпроси, свързани с интерстициален цистит, включително има ли разлика между него и бактериалния цистит; защо лечебните подходи се степенуват; каква е ролята на диетичното хранене, начина на живот и други фактори.

Какво е интерстициален цистит?

С термина „интерстициален цистит“, известен и като синдром на болка в пикочния мехур (bladder pain syndrome – BPS), се назовава хроничното дразнене и възпаление на пикочния мехур, водещо до дискомфорт, болка и постоянни позиви за уриниране.

 

zink 400
astaks 600
zink 400
astaks 600

Колко пъти на ден уринира човек?

Средно жените и мъжете със здрав пикочен мехур отделят урина до 7 пъти на ден. Естествено, въпросната честота зависи от количеството на приетите течности. По правило през нощта хората с добре функционираща отделителна система се събуждат само веднъж, за да отидат до тоалетната.

Но, ако пикочният мехур е възпален и раздразнен, броят на сигналите за уриниране рязко нараства. Например на пациенти с интерстициален цистит може да се наложи да посещават тоалетната до 60 пъти в рамките на 24 часа.

 

Каква е разликата между бактериален и интерстициален цистит?

Бактериалният цистит е възпаление на пикочния мехур, причинено от бактерии като Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus и други. В такива случаи пострадалите се оплакват не само от често уриниране, но и от парене, остра болка в долната част на корема, гадене, повръщане и общ дискомфорт.

Бактериалният цистит се диагностицира чрез лабораторно тестване на урината. Тя се изследва под микроскоп за наличие на болестотворни микроби. Ако е настъпила инфекция, окончателното й излекуване се постига с антибиотици, обикновено за период от 3 до 7 дни.

Интерстициалният цистит настъпва под влияние на множество фактори:

 • Наследствено предразположение към болестта
 • Дефекти в структурата на пикочния мехур
 • Микробен дисбаланс
 • Нарушения в имунната система и други

 

Все още не е установена конкретна, ясна причината за възникването на болестта. Нейните симптоми варират при отделните пациенти. Наред с честото уриниране, типична за възпалението е болката в долната част на корема. При интерстициалния цистит, за разлика от бактериалния, неприятното усещане е приглушено. Болката е хронична и тъпа. Тя може да се усили при стрес, физическа или сексуална активност.

Когато има съмнение за интерстициален цистит, се изследва урината чрез лабораторни тестове, с чиято помощ може да се изключи или да се потвърди инфекция. За уточняване на диагнозата обикновено се прилагат:

 • Цистоскопия (въвеждане в пикочния мехур на тънка тръбичка с камера за оглед на вътрешността му)
 • Биопсия (вземане на проба от тъкан на пикочния мехур за анализ)
 • Неврологични и други изследвания

 

Срещу симптомите на интерстициален цистит не съществува специфично лечение. Те се облекчават чрез медикаменти – болкоуспокояващи, противовъзпалителни, антидепресанти, антихистамини, имуносупресори, както и с физиотерапия, акупунктура и други процедури.

 

Защо лечението се степенува по тежест?

 

Интерстициален цистит, пикочен мехур.

 

Интерстициалният цистит е хронично заболяване, което изисква продължителна терапия и търпение от страна на лекари и пациенти. Степенуваното лечение, при което се започва с най-неинвазивното средство и само при необходимост се преминава към по-агресивна мярка, позволява да се сведат до минимум нежеланите странични ефекти.

Освен това лечението се персонализира и всеки отделен човек може да се фокусира върху най-резултатните и най-щадящите за собствения си организъм средства, облекчаващи симптомите му. По този начин, с течение на времето, пациентите се приспособяват към болестта и се научават да я контролират.

 

Дали диетата е най-щадящото лечение ?

Въпреки че играе важна роля в управлението на болестните симптоми, диетата не е универсално средство за противодействие на интерстициалния цистит. Ефективността й зависи от стадия на заболяването, индивидуалните особености на пациента  и други фактори. Този метод може да се окаже недостатъчен при по-тежки форми на цистит.

Освен това диетата налага ограничения. Отказът от конкретни храни и напитки за дълъг период от време води до дефицит на полезни за организма вещества. Ето защо диетата е само един аспект от цялостния подход към лечението.

 

Какво, ако страдате от интерстициален цистит?

 

Интерстициален цистит, вода.

 

Както вече отбелязахме, за тази болест не е открито специфично лечение, но има много неща, които може да се направят, за да се контролират нейните прояви и да се подобрява качеството на живота. В тези усилия може да бъде улесняващ списък под надслов „Досадни храни“, който Асоциацията за интерстициален цистит в САЩ е публикувала на сайта си.

Според екипа на асоциацията повишено внимание изискват следните често употребявани продукти:

 • Някои плодове – портокали, грейпфрути, лимони, ягоди. Те са богати на аскорбиновата киселина, известна още като витамин C – антиоксидант, който изпълнява съществена роля за укрепване на имунната система. Високите нива на аскорбинова киселина обаче са дразнители за пикочния мехур и засилват дискомфорта при интерстициален цистит. Същият проблем понякога причиняват ягодите. Освен че са кисели, те съдържат хистамини, естествени вещества, които могат да провокират възпалителни реакции.
 • Някои зеленчуци – домати, кисели краставички, кисело зеле. Освен витамин С и хистамин, в доматите има ликопен, антиоксидант, полезен за здравето. Но ликопенът може да се разгражда до други съединения, влияещи негативно на пикочния мехур, когато е стартирало заболяване. Киселите краставички и киселото зеле се приготвят чрез ферментация. При определени условия обаче свързаните с този процес бактерии действат като дразнители.
 • Обработени меса, включително шунка и колбаси. В тях има голямо количество добавки, като изкуствени аромати, оцветители и консерванти, които всъщност са дразнители, особено за хора с проблеми в отделителната система.
 • Соеви храни – тофу, темпе и други. Те са богати на фитоестрогени – съединения, способни да имитират естрогените в човешкия организъм. Някои пациенти с интерстициален цистит са чувствителни към фитоестрогените. В такива случаи болестните оплаквания рязко се засилват след консумация на соеви продукти.
 • Лютиви подправки – чушки, хрян, лют пипер и други. Капсаицинът – съединението, придаващо лютив вкус на тези продукти, е отдавна известен дразнител. Той може да причини възпаление в стомаха, червата и пикочния мехур и да провокира болки, парене и често уриниране.
 • Някои напитки, включително алкохол и кафе, сода. Чрез алкохола в организма се внася етанол. Това е токсично вещество, способно да възпали пикочния мехур. Кафето е богато на кофеин – диуретик, който увеличава уринирането и дразни пикочния мехур.

 

Ако решите да консумирате някои от посочените продукти, препоръчително е да следите симптомите си, за да установите кога болестта се влошава. Разумно е с помощта на лекар да си изготвите план за хранене, като замените опасните за вас храни с подходящи алтернативи.

Ето още пет полезни стъпки, които предлагат експерти на Асоциацията за интерстициален цистит:

 1. Хранете се разнообразно. Консумирайте достатъчно плодове, зеленчуци и пълнозърнести ястия.
 2. Пийте много вода. Тя ще помогне за разреждане на урината и ще намали дразненията.
 3. Осигурявайте си пълноценен, осемчасов сън. Той е необходим за поддържане в добра форма на общото ви здравословно състояние. Пълноценният сън може да ви помогне да овладявате с повече лекота симптомите на интерстициалния цистит.
 4. Бъдете физически активни. Редовните тренировки ще допринесат за намаляване на болката и повишаване на настроението ви. Избягвайте упражнения като бягане или скачане, които могат да раздразнят пикочния мехур.
 5. Контролирайте стреса. За целта почивайте сред природата, практикувайте медитация или йога. Ако често се усещате напрегнати или потиснати, не се колебайте да потърсите психологична помощ.

 

Имайте предвид, че всеки от нас е различен и това, което влияе благоприятно на един човек, може да не помогне на други. Експериментирайте и открийте своите начини да се чувствате възможно най-добре.

 

Често задавани въпроси

Какво е интерстициален цистит?

Интерстициален цистит, известен също като синдром на болка в пикочния мехур, е хронично състояние, характеризиращо се с натиск и болка в пикочния мехур, понякога и болка в таза. Често включва спешна и честа нужда от уриниране.

Какви са често срещаните симптоми на интерстициален цистит?

Честите симптоми включват хронична болка в таза, често уриниране (понякога до 60 пъти на ден), спешна нужда от уриниране и болка по време на полов акт. Тежестта на симптомите може да варира значително при отделните хора.

Какво причинява интерстициален цистит?

Точната причина за цистита не е известна. Възможните фактори включват дефекти в лигавицата на пикочния мехур, автоимунни реакции, минали инфекции на пикочния мехур, генетични фактори и необичайни нервни сигнали към пикочния мехур.

Как се диагностицира интерстициалният цистит?

Диагнозата се основава на симптоми, медицинска история и изключване на други състояния като инфекции на пикочните пътища или рак на пикочния мехур. Тестовете могат да включват изследване на урината, цистоскопия, биопсия и уродинамично изследване.

Какви възможности за лечение са налични за интерстициален цистит?

Възможностите за лечение варират и могат да включват промени в начина на живот, диетични корекции, лекарства (като болкоуспокояващи и антихистамини), инстилации в пикочния мехур, физиотерапия, нервна стимулация и в тежки случаи – операция.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 27.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 27 май 2024 в 11:58 | Категория: Здраве