Интересни факти за седемте чудеса на света

Обновена: 15.07.2024|
Седемте чудеса на света.

Идеята да се определят седемте чудеса на света датира още от древността. Днес разполагаме както със списък на чудесата на древния свят, така и с такъв на по-скорошните творения на човешкото майсторство и чувство за естетика.

Повече за историята на тези невероятни обекти и символи на цивилизационния прогрес ще разберем в тази статия.

Съдържание

Кои са седемте чудеса на древния свят?

Седемте чудеса на древния свят са забележителни древни постижения на редица цивилизации, описани в списък, съставен от различни древни писатели. Само едно от оригиналните седем чудеса, Голямата пирамида в Гиза, e запазено и до днес. Останалите са разрушени във времето вследствие на различни природни и човешки фактори.

 

kolagen 02 400
keto banner site 01
kolagen 02 400
keto banner site 01

Седемте чудеса на древния свят са:

 • Голямата пирамида в Гиза
 • Висящите градини на Вавилон
 • Статуята на Зевс в Олимпия
 • Храмът на Артемида в Ефес
 • Мавзолеят в Халикарнас
 • Колосът в Родос
 • Александрийският фар

 

Каква е историята им?

Най-известният списък със седемте чудеса на древния свят се приписва на двама древни писатели – Филон от Византион и Антипатър от Сидон. И двамата са съставили списъци в своите произведения, в които изброяват забележителните конструкции в древността, и са допринесли за развиването на концепцията за Седемте чудеса. Техните списъци обаче не са били съвсем идентични.

С течение на времето техните идеи са комбинирани и модифицирани от различни писатели, което довежда до създаването на общопризнатите Седем чудеса на древния свят, които познаваме днес.

Голямата пирамида в Гиза

 

Седемте чудеса на света.

 

Разположена в Египет, тези колосална пирамида е построена около 2560 г. пр.н.е. Създадена е по време на управлението на фараона Хуфу (Хеопс) като гробница. Това е единственото оцеляло чудо и се смята за забележително постижение на инженерството и строителството.

Голямата пирамида на Хуфу държи рекорда за най-високата изкуствена структура в света в продължение на повече от 3800 години.

Конструкцията на египетските пирамиди показва забележителна прецизност. Основата е почти идеално квадратна, а страните са подравнени почти идеално с кардиналните точки на компаса.

Точните методи, използвани за изграждането, остават предмет на дебат. Смята се, че комбинация от рампи, шейни и човешка сила са били използвани за транспортиране и позициониране на масивните варовикови и гранитни блокове, които ги изграждат.

Висящи градини на Вавилон

Често описвани в древни текстове, тези градини вероятно са били построени от крал Навуходоносор II за съпругата му в град Вавилон (днешен Ирак) около 6 век пр.н.е.

Твърди се, че представляват пищен терасовиден градински комплекс, проектиран да прилича на планински оазис. Смята се, че градините са били напоявани с помощта на система от канали.

Има дебат сред историците дали Висящите градини наистина са съществували.

Статуя на Зевс в Олимпия

Тази гигантска статуя е създадена от известния скулптор Фидий и се намира в храма на Зевс в Олимпия, Гърция.

Тя е изобразявала седналият на трон Зевс, който държи в дясната си ръка статуя на Нике, богинята на победата. Смята се, статуята е била изработена от злато, слонова кост и дърво и е била висока около 13 метра.

Храмът на Артемида в Ефес

 

Седемте чудеса на света.

 

Разположен в днешна Турция, този грандиозен храм е посветен на богинята Артемида и датира около 550 г. пр.н.е.

Известен със своите внушителни размери и зашеметяваща архитектура, включваща богато украсени колони и сложни скулптури. Бил е разрушаван и реконструиран няколко пъти преди окончателното му унищожаване през 401 г.

Мавзолеят в Халикарнас

Тази монументална гробница е построена около 353 г. пр.н.е. за Мавзол, сатрап (управител) на Персийската империя, и съпругата му Артемизия II. Разположен в днешен Бодрум, Турция, той е изящна смесица от гръцки, египетски и ликийски архитектурни стилове.

Самият термин „мавзолей“ произлиза от неговата грандиозна структура.

Колосът в Родос

Тази масивна бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос е стояла на входа на пристанището на гръцкия остров Родос, преди да бъде съборена от земетресение през 226 г. пр.н.е. Тя е и най-кратко съществувалият обект, защото е разрушена само половин век след създаването си.

Била е висока около 33 метра, което я прави една от най-високите статуи в древния свят.

Александрийски фар

Известен още като Александрийския, този фар датира около 280 г. пр.н.е. Той е насочвал моряците към оживения египетски пристанищен град Александрия. Това е една от най-високите изкуствени конструкции за своето време – висока около 100-130 метра.

 

Тези чудеса са емблематични символи на великолепието и изобретателността на древния свят. Въпреки че повечето от тях вече не съществуват, тяхното наследство продължава да пленява хората през вековете и да пробужда интереса им към древните цивилизации и тяхното културно наследство.

 

Кои са новите чудеса на света?

Новите седем чудеса на света е списък от седем забележителни и емблематични структури, избрани чрез глобална анкета, проведена от New7Wonders Foundation. Списъкът е създаден, за да подчертае и отпразнува съвременните архитектурни и инженерни чудеса.

Новите 7 чудеса на света са избрани въз основа на комбинация от популярност, историческо значение и културно въздействие.

Списъкът е официално обявен на 7 юли 2007 г. и включва:

 • Древният град Чичен Ица на п-в Юкатан (Мексико)
 • Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро (Мексико)
 • Великата китайска стена
 • Архитектурен комплекс Мачу Пикчу, Перу
 • Древният град Петра в провинция Маан (Йордания)
 • Римският Колизеум
 • Храм-мавзолей Тадж Махал в Агра (Индия)

 

Интересни факти, свързани със Седемте чудеса на света

Ще разгледаме поотделно всички обекти, които влизат в списъка на Седемте чудеса на света, като се запознаем с техния произход, история и символика.

Древният град Чичен Ица

Разположен на полуостров Юкатан, Мексико, Чичен Ица е древен град на маите. Той е известен с пирамидата Ел Кастило, позната още като храма на Кукулкан. Известен е със сложната си архитектура и феномена на змийска сянка, която се появява отстрани на пирамидата по време на равноденствието.

Местоположението и структурите на Чичен Ица имат значително астрономическо и календарно значение. Позиционирането на сградите е съобразено с небесните събития, отразявайки напредналото разбиране на маите за астрономията.

Чичен Ица има сенот (естествена дупка), известен като „Свещения сенот“. Смятало се е за свещено място и е използвано за дарения и ритуали. В дълбините му са открити много ценни предмети и артефакти.

Освен това има едно от най-големите и най-добре запазени древни игрища за топка, където маите са играли ритуална игра с топка, наречена „pok-ta-pok“. Акустиката на игрището е забележителна и позволява дори шепот от единия край да се чува ясно от другия край.

Статуята на Христос Спасителя

Статуята на Христос Спасителя стои на върха на планината Корковадо с изглед към Рио де Жанейро. Освен едно от седемте чудеса на света е и емблематичен символ на християнството.

Статуята е проектирана от бразилския инженер Хейтор да Силва Коста и е изваяна от френския художник Пол Ландовски. Отличава се със смесица от ар деко и неокласически архитектурни стилове.

Изработена е от стоманобетон и сапунен камък и стои на височина от приблизително 30 метра, без да включва пиедестала.

Местоположението предлага зашеметяваща панорамна гледка към Рио де Жанейро, която включва градския пейзаж, залива Гуанабара и околните планини.

Великата китайска стена

Великата китайска стена е построена предимно като отбранителна система за защита на китайските държави и империи от нашествия и набези от различни номадски групи. Тя не е непрекъсната стена, а по-скоро поредица от стени и укрепления, които обхващат приблизително 21 196 километра. Простира се от източното крайбрежие на Китай до западните му пустинни райони.

Различни китайски династии са допринесли за изграждането и разширяването на стената в продължение на много векове. Най-ранните стени датират от 7 век пр. н. е., докато някои от най-известните части са построени по време на династията Мин (1368-1644).

Китайската стена е направена от различни материали, включително камък, пръст, дърво и тухли. Дизайнът му варира от секция на секция, в зависимост от терена и наличните ресурси.

Великата стена понякога се нарича „най-дългото гробище в света“ поради големия брой работници, загинали по време на строителството й и погребани в стената или близо до нея.

Архитектурен комплекс Мачу Пикчу

 

Седемте чудеса на света.

 

Няма как да не сте чували за древния град на инките, Мачу Пикчу, който също е едно от седемте чудеса на света.  Известен е със своите добре запазени каменни конструкции, терасовидни полета и панорамни гледки към околния пейзаж.

Построен в средата на 15 век, той е служил е като кралско имение на император Пачакути. Отдалеченото му местоположение – намира се на планински хребет с надморска височина приблизително 2430 метра, допринася за неговото запазване и защита от испанско завоевание.

Въпреки значението си за цивилизацията на инките, Мачу Пикчу е до голяма степен забравен от външния свят до преоткриването му от американския историк и изследовател Хирам Бингам през 1911 г.

Инките са използвали прецизни техники за строителство от сух камък, монтирайки масивни камъни без използването на хоросан. Прецизността на каменната зидария е впечатляваща.

Историческият град Петра

 

Седемте чудеса на света.

 

Следващото от седемте чудеса на света се намира в провинция Маан, Йордания. Това е историческият град Петра, който е издълбан в скалите.

Наречен е „розовият град“ поради цвета на камъка, от който е направен. Бил е столица на Набатейското кралство и е известен със сложната си скална архитектура.

В града най-разпознаваеми и посещаваните обекти са съкровищницата, манастирът и амфитеатърът.

Стратегическото местоположение на Петра покрай търговските пътища му позволява да процъфтява като основен търговски център, свързващ Арабския полуостров, Египет и средиземноморския свят.

Римският Колизеум

Колизеумът, известен още като Флавиевия амфитеатър, е емблематичен древен римски амфитеатър, разположен в сърцето на Рим, Италия. Това е една от най-разпознаваемите и добре запазени исторически забележителности в света.

Колизеумът е построен между 70-80 г. сл.н.е. по време на династията на Флавиите при императорите Веспасиан и Тит.

Използван е предимно за гладиаторски състезания и публични зрелища, като лов на животни, фалшиви морски битки и екзекуции.

Не е изненадващо, че това архитектурно чудо е част от седемте чудеса на света. То може да побере около 50 000-80 000 зрители и е проектирано да позволява бързо влизане и излизане.

С течение на времето Колизеумът се разпада под влияние на земетресения, грабежи и други фактори. Въпреки това се полагат усилия за възстановяване и запазване на структурата му. Той продължава да напомня за величието на древен Рим, неговите обществени ценности и трайното му влияние върху архитектурата и развлеченията.

Храм-мавзолей Тадж Махал

 

Седемте чудеса на света.

 

Последният обект, удостоен с честта да бъде част от 7-те чудеса на света, е великолепният мраморен мавзолей в Агра, Индия, познат като Тадж Махал. Той е построен от моголския император Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал, която почива по време на раждане през 1631 г.

Изграждането на тази спираща дъха сграда отнема 20 години. Тя е шедьовър на моголската архитектура и съчетава персийски, ислямски и индийски елементи.

Тадж Махал е изцяло изграден от бял мрамор, който е добиван от близкия град Макрана. Полупрозрачното качество на мрамора му позволява да променя цвета си с променящата се светлина през деня.

Тадж Махал е идеално симетричен като дизайн, с еднакви елементи от четирите страни. Отразяващите басейни създават зашеметяващ огледален ефект, особено по време на изгрев и залез. Сложната калиграфия, с която е украсен мавзолеят, показва неговото духовно и религиозно значение.

 

Заключение

Седемте чудеса на света са обект на голям интерес от историците и страстните пътешественици, без значение дали говорим за древния списък или новия, създаден през 2007 г.

Важно е да се учим от предшествениците си и техните архитектурни и инженерни постижения, затова посещаването на съществуващите до ден днешен обекти може не само да изпълни сетивата ни с красота, но и да ни направи съпричастни към историята на тези места.

 

Често задавани въпроси

Кой обект от Седемте чудеса на древния свят още съществува?

Единственият обект от оригиналния списък на Седемте чудеса на света, който още е запазен в цялост, е Голямата пирамида в Гиза.

Кога и как е създаден новият списък със Седемте чудеса на света?

Списъкът на Седемте чудеса на света е официално обявен през 2007 г. след провеждането на глобална анкета. Новите седем чудеса на света са избрани въз основа на комбинация от популярност, историческо значение и културно въздействие.

Кои са Седемте чудеса на света от новия списък?

Седемте чудеса на света включват Чичен Ица, Христос Спасителя, Великата китайска стена, Мачу Пикчу, Петра, Римският Колизеум и Тадж Махал.

Категории: Любопитно, Традиции, Холистика и практики|Публикувана: 18.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 юли 2024 в 10:27 | Публикувана: 18 октомври 2023 в 14:03 | Категория: Любопитно, Традиции, Холистика и практики