Идеята да се определят седемте чудеса на света датира още от древността. Днес разполагаме както със списък на чудесата на древния свят, така и с такъв на по-скорошните творения на човешкото майсторство и чувство за естетика.

Повече за историята на тези невероятни обекти и символи на цивилизационния прогрес ще разберем в тази статия.

 

Кои са седемте чудеса на древния свят?

Седемте чудеса на древния свят са забележителни древни постижения на редица цивилизации, описани в списък, съставен от различни древни писатели.

Само едно от оригиналните седем чудеса, Голямата пирамида в Гиза, e запазено и до днес. Останалите са разрушени във времето вследствие на различни природни и човешки фактори.

Седемте чудеса на древния свят са:

 • Голямата пирамида в Гиза
 • Висящите градини на Вавилон
 • Статуята на Зевс в Олимпия
 • Храмът на Артемида в Ефес
 • Мавзолеят в Халикарнас
 • Колосът в Родос
 • Александрийският фар

 

Каква е историята им?

Най-известният списък със седемте чудеса на древния свят се приписва на двама древни писатели – Филон от Византион и Антипатър от Сидон. И двамата са съставили списъци в своите произведения, в които изброяват забележителните конструкции в древността, и са допринесли за развиването на концепцията за Седемте чудеса. Техните списъци обаче не са били съвсем идентични.

С течение на времето техните идеи са комбинирани и модифицирани от различни писатели, което довежда до създаването на общопризнатите Седем чудеса на древния свят, които познаваме днес.

 

Голямата пирамида в Гиза

 

Седемте чудеса на света.

 

Разположена в Египет, тези колосална пирамида е построена около 2560 г. пр.н.е. Създадена е по време на управлението на фараона Хуфу (Хеопс) като гробница. Това е единственото оцеляло чудо и се смята за забележително постижение на инженерството и строителството.

Голямата пирамида на Хуфу държи рекорда за най-високата изкуствена структура в света в продължение на повече от 3800 години.

Конструкцията на египетските пирамиди показва забележителна прецизност. Основата е почти идеално квадратна, а страните са подравнени почти идеално с кардиналните точки на компаса.

Точните методи, използвани за изграждането, остават предмет на дебат. Смята се, че комбинация от рампи, шейни и човешка сила са били използвани за транспортиране и позициониране на масивните варовикови и гранитни блокове, които ги изграждат.

 

Висящи градини на Вавилон

Често описвани в древни текстове, тези градини вероятно са били построени от крал Навуходоносор II за съпругата му в град Вавилон (днешен Ирак) около 6 век пр.н.е.

Твърди се, че представляват пищен терасовиден градински комплекс, проектиран да прилича на планински оазис. Смята се, че градините са били напоявани с помощта на система от канали.

Има дебат сред историците дали Висящите градини наистина са съществували.

 

Статуя на Зевс в Олимпия

Тази гигантска статуя е създадена от известния скулптор Фидий и се намира в храма на Зевс в Олимпия, Гърция.

Тя е изобразявала седналият на трон Зевс, който държи в дясната си ръка статуя на Нике, богинята на победата. Смята се, статуята е била изработена от злато, слонова кост и дърво и е била висока около 13 метра.

 

Храмът на Артемида в Ефес

 

Седемте чудеса на света.

 

Разположен в днешна Турция, този грандиозен храм е посветен на богинята Артемида и датира около 550 г. пр.н.е.

Известен със своите внушителни размери и зашеметяваща архитектура, включваща богато украсени колони и сложни скулптури. Бил е разрушаван и реконструиран няколко пъти преди окончателното му унищожаване през 401 г.

 

Мавзолеят в Халикарнас

Тази монументална гробница е построена около 353 г. пр.н.е. за Мавзол, сатрап (управител) на Персийската империя, и съпругата му Артемизия II. Разположен в днешен Бодрум, Турция, той е изящна смесица от гръцки, египетски и ликийски архитектурни стилове.

Самият термин „мавзолей“ произлиза от неговата грандиозна структура.

 

Колосът в Родос

Тази масивна бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос е стояла на входа на пристанището на гръцкия остров Родос, преди да бъде съборена от земетресение през 226 г. пр.н.е. Тя е и най-кратко съществувалият обект, защото е разрушена само половин век след създаването си.

Била е висока около 33 метра, което я прави една от най-високите статуи в древния свят.

 

Александрийски фар

Известен още като Александрийския, този фар датира около 280 г. пр.н.е. Той е насочвал моряците към оживения египетски пристанищен град Александрия. Това е една от най-високите изкуствени конструкции за своето време – висока около 100-130 метра.

 

Тези чудеса са емблематични символи на великолепието и изобретателността на древния свят. Въпреки че повечето от тях вече не съществуват, тяхното наследство продължава да пленява хората през вековете и да пробужда интереса им към древните цивилизации и тяхното културно наследство.

 

Кои са новите чудеса на света?

Новите седем чудеса на света е списък от седем забележителни и емблематични структури, избрани чрез глобална анкета, проведена от New7Wonders Foundation. Списъкът е създаден, за да подчертае и отпразнува съвременните архитектурни и инженерни чудеса.

Новите 7 чудеса на света са избрани въз основа на комбинация от популярност, историческо значение и културно въздействие.

Списъкът е официално обявен на 7 юли 2007 г. и включва:

 • Древният град Чичен Ица на п-в Юкатан (Мексико)
 • Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро (Мексико)
 • Великата китайска стена
 • Архитектурен комплекс Мачу Пикчу, Перу
 • Древният град Петра в провинция Маан (Йордания)
 • Римският Колизеум
 • Храм-мавзолей Тадж Махал в Агра (Индия)

 

Интересни факти, свързани със Седемте чудеса на света

Ще разгледаме поотделно всички обекти, които влизат в списъка на Седемте чудеса на света, като се запознаем с техния произход, история и символика.

 

Древният град Чичен Ица

Разположен на полуостров Юкатан, Мексико, Чичен Ица е древен град на маите. Той е известен с пирамидата Ел Кастило, позната още като храма на Кукулкан. Известен е със сложната си архитектура и феномена на змийска сянка, която се появява отстрани на пирамидата по време на равноденствието.

Местоположението и структурите на Чичен Ица имат значително астрономическо и календарно значение. Позиционирането на сградите е съобразено с небесните събития, отразявайки напредналото разбиране на маите за астрономията.

Чичен Ица има сенот (естествена дупка), известен като „Свещения сенот“. Смятало се е за свещено място и е използвано за дарения и ритуали. В дълбините му са открити много ценни предмети и артефакти.

Освен това има едно от най-големите и най-добре запазени древни игрища за топка, където маите са играли ритуална игра с топка, наречена „pok-ta-pok“. Акустиката на игрището е забележителна и позволява дори шепот от единия край да се чува ясно от другия край.

 

Статуята на Христос Спасителя

Статуята на Христос Спасителя стои на върха на планината Корковадо с изглед към Рио де Жанейро. Освен едно от седемте чудеса на света е и емблематичен символ на християнството.

Статуята е проектирана от бразилския инженер Хейтор да Силва Коста и е изваяна от френския художник Пол Ландовски. Отличава се със смесица от ар деко и неокласически архитектурни стилове.

Изработена е от стоманобетон и сапунен камък и стои на височина от приблизително 30 метра, без да включва пиедестала.

Местоположението предлага зашеметяваща панорамна гледка към Рио де Жанейро, която включва градския пейзаж, залива Гуанабара и околните планини.

 

Великата китайска стена

Великата китайска стена е построена предимно като отбранителна система за защита на китайските държави и империи от нашествия и набези от различни номадски групи. Тя не е непрекъсната стена, а по-скоро поредица от стени и укрепления, които обхващат приблизително 21 196 километра. Простира се от източното крайбрежие на Китай до западните му пустинни райони.

Различни китайски династии са допринесли за изграждането и разширяването на стената в продължение на много векове. Най-ранните стени датират от 7 век пр. н. е., докато някои от най-известните части са построени по време на династията Мин (1368-1644).

Китайската стена е направена от различни материали, включително камък, пръст, дърво и тухли. Дизайнът му варира от секция на секция, в зависимост от терена и наличните ресурси.

Великата стена понякога се нарича „най-дългото гробище в света“ поради големия брой работници, загинали по време на строителството й и погребани в стената или близо до нея.

 

Архитектурен комплекс Мачу Пикчу

 

Седемте чудеса на света.

 

Няма как да не сте чували за древния град на инките, Мачу Пикчу, който също е едно от седемте чудеса на света.  Известен е със своите добре запазени каменни конструкции, терасовидни полета и панорамни гледки към околния пейзаж.

Построен в средата на 15 век, той е служил е като кралско имение на император Пачакути. Отдалеченото му местоположение – намира се на планински хребет с надморска височина приблизително 2430 метра, допринася за неговото запазване и защита от испанско завоевание.

Въпреки значението си за цивилизацията на инките, Мачу Пикчу е до голяма степен забравен от външния свят до преоткриването му от американския историк и изследовател Хирам Бингам през 1911 г.

Инките са използвали прецизни техники за строителство от сух камък, монтирайки масивни камъни без използването на хоросан. Прецизността на каменната зидария е впечатляваща.

 

Историческият град Петра

 

Седемте чудеса на света.

 

Следващото от седемте чудеса на света се намира в провинция Маан, Йордания. Това е историческият град Петра, който е издълбан в скалите.

Наречен е „розовият град“ поради цвета на камъка, от който е направен. Бил е столица на Набатейското кралство и е известен със сложната си скална архитектура.

В града най-разпознаваеми и посещаваните обекти са съкровищницата, манастирът и амфитеатърът.

Стратегическото местоположение на Петра покрай търговските пътища му позволява да процъфтява като основен търговски център, свързващ Арабския полуостров, Египет и средиземноморския свят.

 

Римският Колизеум

Колизеумът, известен още като Флавиевия амфитеатър, е емблематичен древен римски амфитеатър, разположен в сърцето на Рим, Италия. Това е една от най-разпознаваемите и добре запазени исторически забележителности в света.

Колизеумът е построен между 70-80 г. сл.н.е. по време на династията на Флавиите при императорите Веспасиан и Тит.

Използван е предимно за гладиаторски състезания и публични зрелища, като лов на животни, фалшиви морски битки и екзекуции.

Не е изненадващо, че това архитектурно чудо е част от седемте чудеса на света. То може да побере около 50 000-80 000 зрители и е проектирано да позволява бързо влизане и излизане.

С течение на времето Колизеумът се разпада под влияние на земетресения, грабежи и други фактори. Въпреки това се полагат усилия за възстановяване и запазване на структурата му. Той продължава да напомня за величието на древен Рим, неговите обществени ценности и трайното му влияние върху архитектурата и развлеченията.

 

Храм-мавзолей Тадж Махал

 

Седемте чудеса на света.

 

Последният обект, удостоен с честта да бъде част от 7-те чудеса на света, е великолепният мраморен мавзолей в Агра, Индия, познат като Тадж Махал. Той е построен от моголския император Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал, която почива по време на раждане през 1631 г.

Изграждането на тази спираща дъха сграда отнема 20 години. Тя е шедьовър на моголската архитектура и съчетава персийски, ислямски и индийски елементи.

Тадж Махал е изцяло изграден от бял мрамор, който е добиван от близкия град Макрана. Полупрозрачното качество на мрамора му позволява да променя цвета си с променящата се светлина през деня.

Тадж Махал е идеално симетричен като дизайн, с еднакви елементи от четирите страни. Отразяващите басейни създават зашеметяващ огледален ефект, особено по време на изгрев и залез. Сложната калиграфия, с която е украсен мавзолеят, показва неговото духовно и религиозно значение.

 

Заключение

Седемте чудеса на света са обект на голям интерес от историците и страстните пътешественици, без значение дали говорим за древния списък или новия, създаден през 2007 г.

Важно е да се учим от предшествениците си и техните архитектурни и инженерни постижения, затова посещаването на съществуващите до ден днешен обекти може не само да изпълни сетивата ни с красота, но и да ни направи съпричастни към историята на тези места.

 

Кой обект от Седемте чудеса на древния свят още съществува?

Единственият обект от оригиналния списък на Седемте чудеса на света, който още е запазен в цялост, е Голямата пирамида в Гиза.

Кога и как е създаден новият списък със Седемте чудеса на света?

Списъкът на Седемте чудеса на света е официално обявен през 2007 г. след провеждането на глобална анкета. Новите седем чудеса на света са избрани въз основа на комбинация от популярност, историческо значение и културно въздействие.

Кои са Седемте чудеса на света от новия списък?

Седемте чудеса на света включват Чичен Ица, Христос Спасителя, Великата китайска стена, Мачу Пикчу, Петра, Римският Колизеум и Тадж Махал.

Публикувана: 18 октомври 2023 в 14:03 | Категория: Любопитно