Холинът е едно от основните хранителни вещества при хората, растенията и животните. Това съединение има особено важна роля за правилното функциониране на различни системи и органи в тялото ни.  

 

Какво е холинът? 

По този начин наричаме ценно органично водоразтворимо съединение, което се абсорбира от червата ни и има важна роля за здравето на някои от най-важните органи и системи в тялото ни. Това съединение се съхранява в клетъчните мембрани и органели. Поради важността му за здравината и структурата на клетките то е важна част от здравия организъм на всички животни и растения.  

Холинът е необходим, за да се произведат важни невротрансмитери. Те отговарят за съкращаването и отпускането на мускулите, както и за поддържане на добрата памет, правилното развитие на невроните и цялостното мозъчно здраве.

Дневната доза от това съединение, която е нужна за укрепване на здравето, е 425 мг при жени и 550 г при мъже. При бременни жени дневната стойност може да се увеличи до 900 мг. 

Съединението е открито през 1849 г. – Адолф Стрекер го изолира от свинска жлъчка.  

 

Допълнително набавяне чрез храната

 

холин

 

Холинът се произвежда от човешкото тяло с помощта на черния дроб. Това се случва в твърде малки количества, които не са достатъчни за поддържане на здравето на черния дроб и мускулите. Поради тази причина трябва да си го набавяме чрез различни и разнообразни храни.

Въпреки че се предлагат хранителни добавки, препоръчва се да приемаме нужните ни витамини, минерали и органични съединения чрез здравословно и балансирано хранене.  

Хранителни източници, богати на холин: 

  • 100 г телешки черен дроб съдържа 70% от необходимата дневна стойност  
  • 1 голямо яйце съдържа 27% от необходимата дневна стойност  
  • 100 г скариди съдържат 25% от необходимата дневна стойност  
  • 100 г соя съдържа 24% от необходимата дневна стойност  
  • 100 г пилешки гърди съдържат 21% от необходимата дневна стойност
  • 100 г сьомга съдържа 20% от необходимата дневна стойност 
  • 100 г свинско месо без мазнини съдържа 16% от необходимата дневна стойност 

 

Други източници на това важно съединение са картофи, ориз, зърнени храни, бобови култури, мляко и млечни продукти, треска, кръстоцветни зеленчуци, семена, гъби шийтаке, фъстъци и други храни.  

Лецитинът и соевият лецитин са често срещана съставка на хранителните добавки, набавящи холин.  

 

Ползи за организма 

От това съединение зависи производството на други жизненоважни елементи, както и цялостното здраве на ценни органи като черния дроб. 

 

Благоприятен ефект върху бременни жени 

 

холин

 

По време на бременност тялото се нуждае от по-високо количество холин. Забелязва се подобряване на когнитивното развитие при деца, чиито майки са приемали допълнително от този елемент по време на бремеността. Заедно с това се намалява рискът от появата на мозъчни аномалии в плода. 

Това съединение е важно за изграждането на нови клетъчни мембрани, което е от голяма необходимост при бременност поради бързото разрастване на плода и нуждата от създаване на нови тъкани. Холинът се предава на бебетата посредством кърмата и помага за правилното развитие на детското тяло. В случай че майката има дефицити на холин, те се отразяват и на бебето, ако то е кърмено. 

Трябва да имаме предвид, че полезното съединение рядко се открива във витамините за бременни.  

 

Присъствие в клетъчната структура 

Съединението е необходимо на клетките, тъй като помага за производството на мазнини и други елементи, които изграждат клетъчните мембрани. Взема участие в синтеза на още други съединения, които имат ролята на невротрансмитери, и по този начин осигурява комуникация между клетките.   

 

Пренос на мазнини 

Холинът участва в преноса на мазнини и отстраняването на холестерол от черния дроб. Дефицитът на това съединение е причина за натрупването на мазнини и потенциалното развитие на неалкохолна чернодробна мастна болест. Това заболяване може да причини редица необратими увреждания на черния дроб.

 

Подобрява здравето на мозъка и нервната система 

 

холин

 

Част от холина в тялото се превръща в ацетилхолин – съединение, което подобрява когнитивните функции и паметта. Тези ефекти са важни за здравето на мозъка, балансирането на настроението и цялостното състояние на нервната ни система.

 

Възможни проблеми при дефицит на холин 

Наличието на сериозен и дълготраен дефицит може да е причина за развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест, която може да прерасне в чернодробна недостатъчност, фиброза, цироза, рак на черния дроб, както и цялостно увреждане на мускулите.

Някои хора носят специфични гени, които може да намалят производството на съединението в черния дроб. Това е предпоставка за появата на дефицити.  

Подобни липси са рядкост сред населението на страните от развития свят, но се наблюдава по-често при европейци. 

При бременни жени ниските нива на холин в тялото могат да доведат до преждевременно раждане и ниско тегло на плода. Дефицитите на това съединение също може да се появят, когато е нужно постоянно интравенозно хранене.  

Предразположени към подобен дефицит са спортисти, които тренират за издръжливост, хора, приемащи голямо количество алкохол, жени, преминали през менопауза, както и бременни жени. Ниски нива се забелязват също при хора, страдащи от Алцхаймер. 

 

Сърдечно-съдови заболявания и рак 

 

холин

 

Ниското количество на холин в организма е причина за трайни увреждания на черния дроб, което може да е предпоставка за развитието на рак и някои сърдечни заболявания. Излишното количество холин и неговите производни също повишават цялостния риск от сърдечно-съдови заболявания.  

 

Противопоказания 

Твърде много от това съединение може да навреди на тялото ни. За прекомерно количество се смятат дози над 3000-3500 мг (3-3,5 г). В различни случаи са наблюдавани нежелани ефекти, включващи ниско кръвно налягане (хипотония), силно изпотяване, стомашен дискомфорт, телесна миризма, наподобяваща риба. Появяват се и увреждания на черния дроб.  

Няма доказателства за нежелано взаимодействие между фармацевтични медикаменти и приемането на холин.  

 

Заключение

Тялото ни е дом на огромно количество клетки, които изграждат органите и тъканите ни. За да поддържаме здравето на всички системи, които са нужни за функционирането на организма ни, имаме нужда от стотици различни витамини, минерали и съединения.

Холинът е елемент, който е изключително ценен за цялостното състояние на черния дроб и поддържа неговото здраве.

 

Какво е холин?

Това е органично водоразтворимо съединение, което е важно за здравето на клетките, мозъка, невроните, черния дроб и мускулите.

Как да си го набавим?

Черният ни дроб произвежда малки количества от ценното съединение, но ние може да си го набавим чрез храната – най-богати са месото, яйцата, млечните продукти, зърнените храни, семената и кръстоцветните зеленчуци.

Каква е ролята му в организма?

Той помага за създаването на нови клетки и клетъчни структури, прочиства черния дроб и участва в цялостното развитие и растежa на тялото.

Вреден ли е допълнителният прием на холин?

Възможно е да получим твърде много от това съединение, ако използваме хранителни добавки. Това може да доведе до проблеми със сърцето и черния дроб. Симптоми на високите нива са изпотяване, ниско кръвно налягане, телесна миризма.

Публикувана: 17 октомври 2023 в 10:24 | Категория: Здраве