Хламидия при мъжете – усложнения и лечение

Обновена: 30.05.2024|
Хламидия при мъже.

Хламидия при мъжете е състояние, което може да бъде излекувано, но крие множество рискове за здравето. Как можем да го разпознаем или предотвратим – разказваме в тази статия.

 

Какво представлява хламидия при мъжете?

Хламидия при мъжете е инфекция, която се причинява от вътреклетъчен паразит, наречен Chlamydia trachomatis. Тя се предава по полов път, като може да засегне половите органи и в някои случаи очите, ставите, черния и белия дроб. При мъжете се отразява главно върху уретрата.

folieva 02 400
kurk pep 600
folieva 02 400
kurk pep 600

Орален, вагинален и анален секс без презерватив могат да причинят хламидия. Инфекцията може да настъпи в окото чрез орален или генитален контакт с очите, но това не е често срещано явление.

За заразяването не е необходимо проникване – дори самото докосване на гениталиите може да предаде бактерията.

Бебетата също са в риск, защото могат да се заразят от майка си по време на раждането. По тази причина повечето пренатални тестове включват тест за хламидия.

Нелекуваната хламидия при мъжете може да причини сериозни усложнения, затова са нужни редовни прегледи при здравен специалист за овладяване на състоянието.

 

С какво се характеризира хламидията при мъжете?

 

Хламидия при мъже - симптоми.

 

При хламидия при мъжете оплакванията са оскъдни – симптоми липсват в повече от 40% от случаите, особено в ранните етапи на заболяването. В резултат на това хората може да не знаят, че имат инфекцията и несъзнателно да я предадат на своите сексуални партньори.

Инкубационният период на хламидия може да варира, но обикновено той е около 1 до 3 седмици след контакт с инфектиран партньор. С други думи, това е времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми.

При наличие на хламидия при мъжете симптомите, които могат да се появят, са:

 • Малки количества неприятно миришещ прозрачен или мътен секрет от върха на пениса
 • Болезнено и често уриниране, понякога придружено от слузесто-гнойно, не обилно секретиране
 • Парене и сърбеж около отвора на пениса
 • Болка в долната част на корема
 • Болка и подуване около тестисите

 

Мъжете, които участват в рецептивен (пасивен) анален полов акт, могат да развият хламидийна инфекция в ректума. Тя се проявява под формата на:

 • Ректална болка, сърбеж или дискомфорт
 • Секреция или кървене от ректума
 • Болезнени движения на червата

 

Ако хламидия при мъжете засяга гърлото, често няма симптоми или се появява възпаление на гърлото и затруднено преглъщане.

 

Какви усложнения е възможно да настъпят?

Хламидия при мъжете може да причини не само усещане на дискомфорт, но и сериозни здравословни проблеми.

Уритрит

 

Хламидия при мъжете - простатит.

 

Инфекцията може да причини хламидиен уретрит – възпаление на уретрата (тръбата, която пренася урината от пикочния мехур през пениса). Той се разпознава по съпроводен с незначителна болка сърбеж в пикочния канал.

Ако състоянието премине в простатит, могат да настъпят сърбеж и парене при уриниране, тежест в тазовата област, поява на кръв в урината или при еякулация, болка, трудности при уриниране, ниска потентност, висока температура и др.

Епидидимит

Хламидийната инфекция може да причини възпаление на епидидимиса – тръбата, която пренася сперматозоидите от тестисите. Това се случва, когато бактерииите се придвижат от уретрата (където обикновено започва инфекцията) до епидидимиса, което води до възпаление и подуване.

Мъжете с епидидимит могат да изпитат:

 • Болка или дискомфорт в единия или двата тестиса
 • Уринарни проблеми
 • Подуване или чувствителност в скротума
 • Треска или втрисане (по-рядко)

 

 

В тежки случаи това може да доведе до образуване на абсцес или дори до увреждане на тестисите.

Реактивен артрит (синдром на Райтер)

Хламидия при мъжете потенциално води до реактивен артрит, известен също като синдром на Райтер. Това състояние е придружено от болка в ставите, подуване и възпаление, особено в коленете, глезените и краката.

Реактивният артрит обикновено се развива няколко седмици до месеци след първоначалната инфекция с хламидия.

Уретрална стриктура

В редки случаи в резултат на нелекувана хламидия при мъжете може да се увреди уретрата. Това води до стесняването й – състояние, наречено стриктура на уретрата. То може да причини затруднено уриниране, задържане на урина и инфекции на пикочните пътища.

Безплодие

Хроничната инфекция с хламидия понякога се отразява негативно върху мъжката плодовитост.

Епидидимитът и уретралната стриктура могат да нарушат производството, транспортирането и отделянето на сперматозоиди. Освен това възпалението, причинено от хламидия, може да доведе до увреждане или намалена подвижност на сперматозоидите – все неща, които намаляват шансовете за зачеване.

Повишен риск от други полово предавани болести

Наличието на хламидия при мъжете може да ги направи по-податливи на заразяване с други венерически болести. Това се дължи на възпалението и наличието на отворени рани или лезии, които могат да улеснят навлизането на други патогени.

Възпалението, причинено от хламидия, може да наруши мукозната бариера, която обикновено предпазва тялото от вирусни и бактериални инфекции. По този начин то улеснява навлизането на ХИВ в тялото, повишава риска от развитие на други сексуално предавани инфекции, като херпес, гонорея, сифилис.

Хламидия и гонорея могат да съществуват едновременно, а наличието на едната инфекция може да увеличи вероятността за развиване на другата.

 

Лечение и профилактика на хламидия при мъжете

 

Хламидия при мъже - лечение.

 

Ще разгледаме методи за диагностика, лечение и превенция на хламидия при мъжете.

Диагностика на хламидия при мъжете

При съмнение за хламидия при мъжете трябва да се направи тест за амплификация на нуклеинова киселина (NAAT). Това е метод за откриване на наличието на определени микроорганизми или вируси чрез увеличаване количеството на тяхната нуклеинова киселина в проба, взета от пациента. Той се смята за най-честият и надежден метод за установяване на инфекция.

За целта се взима урина за тестване или проба от уретрата. Вторият начин се използва по-рядко.

Лечение

Увеличаващата се резистентност на бактерията срещу антибиотиците, които се използват за лечение на хламидия при мъжете, може да направи процеса труден и продължителен.

Трябва сексуалните партньори да се лекуват едновременно, за да бъде лечението ефективно. Освен това се препоръчва въздържане от сексуална активност до пълно приключване на лечението и отшумяване на симптомите.

От решаващо значение е пациентът да завърши пълния курс на третиране с антибиотици, дори в случай че симптомите изчезнат, преди да приключи лечението.

След като лечението приключи, е добре да се направят няколко повторни теста, за да се установи дали инфекцията е наистина преборена.

Профилактика

Важно е да знаем, че имунитет не се придобива, съответно всеки може да се зарази повторно. Повторното развиване на инфекцията крие и повишени рискове от усложнения.

Това са част от множеството причини превенцията да е от ключово значение. Трябва да бъдем отговорни към сексуалните си партньори, като често се тестваме за полово предавани болести и ги окуражаваме да правят същото.  Ако забележим потенциални симптоми и/ли подозираме, че сме се заразили, трябва веднага да уведомим хората, с които сме правили секс.
Препоръката е да се тестваме поне веднъж в годината. Ако попадаме в рисковата група за някои от полово предаваните болести или често сменяме партньорите си, е добре да го правим още по-често.

 

Заключение

Хламидия при мъжете често не е съпровождана с каквито и да е симптоми, което може да затрудни нейното откриване и лекуване. По тази причина личната отговорност е най-важният фактор за превенция на тази и много други полово предавани инфекции. Честото тестване може да помогне за навременно установяване на проблема и да предотврати развиването на опасни усложнения.

 

Често задавани въпроси

Какво е хламидия при мъжете?

Хламидия при мъжете е инфекция, която се причинява от вътреклетъчен паразит, наречен Chlamydia trachomatis. Предава се по полов път, като може да засегне функциите на половите органи и в някои случаи очите, ставите, черния и белия дроб.

Какви са усложненията?

Хламидия при мъжете може да доведе до уретрит, епидидимит, безплодие, реактивен артрит, повишен риск от други полово предавани болести.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми включват отделяне на прозрачен или мътен секрет от върха на пениса, болезнено и често уриниране, парене и сърбеж около отвора на пениса, болка в долната част на корема и подуване около тестисите.

Категории: Здраве|Публикувана: 30.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 30 май 2024 в 13:46 | Категория: Здраве