Хидроцеле при дете – причини и симптоми

Обновена: 04.06.2024|
Хидроцеле при дете.

Хидроцеле при дете се среща предимно при новородените бебета. То има характерни симптоми и особености, но обикновено не е повод за притеснение. При новородените то е нормално явление, засягащо милиони бебета, и най-често отшумява без външна намеса.

С какво се характеризира хидроцеле при дете?

Симптомите на хидроцеле при дете са безболезнено подуване на тестиса при новороденото, както и по-голям тестис вечерта в сравнение със сутринта. Промяна в размера на тестиса спрямо периода от денонощието се наблюдава при по-големи бебета, които вече седят и започват да се изправят. Това е така, защото течността се събира в тестисите, докато детето е изправено и след няколко часа подуването е видимо.

Това състояние е често срещано и се открива приблизително при 10% от новородените момчета.

Хидроцеле при дете се диагностицира от лекар чрез обикновен физически преглед. По този начин можем да открием състоянието и при юноши и възрастни мъже. Използва се и т.нар. трансилуминация. При тази процедура се насочва светлина в областта на тестиса. Светлината преминава през течността по различен начин в сравнение с околните тъкани. Чрез трансилуминацията може да се установи дали в областта на тестиса има натрупана течност.

Възможно е да се използва ехограф за констатиране на състоянието.

 

Причини за развитие на хидроцеле при дете

 

хидроцеле при дете. преглед на бременна жена

 

В процеса на развитие на бебето в майчината утроба около 7-мия месец тестисите се преместват в скротума. При това движение обвивката на коремната кухина остава около тестиса, тъй като тестисите се намират в корема по време на пренаталното развитие. С помощта на тази торбичка коремна течност заобикаля тестиса и го предпазва. При движението на тестисите надолу коремната обвивка се разтяга и между скротума и корема остава отворен канал.

При правилно развитие обвивката се затваря преди раждането, за да предотврати движението на допълнителна течност от корема към скротума. Течността, останала около тестиса, се абсорбира от тялото. Хидроцеле при дете се среща по-често при бебета, родени преждевременно, тъй като при тях комуникационният канал не е имал достатъчно време да се затвори.

Хидроцеле при дете е от два типа:

  • Отворено (комуникиращо) хидроцеле при дете: Торбичката не се е затворила и каналът е останал отворен – има комуникация между коремната кухина и скротума. В повечето случаи течността от тестиса непрекъснато се движи между корема и тестиса в зависимост от позицията на детето.
  • Затворено (некомуникиращо) хидроцеле при дете: Няма връзка между коремната кухина и скротума. Дължи се на остатъчната течност по време на развитието. Отшумява в рамките на една година и се наблюдава профилактично.

Некомуникиращото хидроцеле може да бъде причинено от възпаление, травма или инфекция на тестисите.

В случаи на поява на хидроцеле при възрастни мъже проблемът се дължи на свръхпроизводство на течности от заобикалящите тъкани. Тази течност е нужна в умерени количества, тъй като помага на тестисите да се движат свободно в скротумната торбичка. В нормални условия излишната течност се абсорбира от тялото и едновременно с това непрестанно се регулира нейното производство в организма.

Понякога се налага хирургична корекция, ако тестисите се подуят прекомерно и това застрашава здравословното им състояние. Възможно е хидроцелето при възрастни да е ранен признак на туморни образувания в тестисите и е важно да се обърнем към специалист, за да сме спокойни за здравето си.

Усукване на тестиса, или торзио на тестиса, също може да доведе до хидроцеле при дете и при възрастни, като това състояние е опасно за здравето на репродуктивната система. При торзио трябва да реагираме бързо и възможно най-скоро да потърсим лекарска помощ.

 

Какви са методите за лечение?

 

хидроцеле при дете. момче говори с лекар

 

Ако новороденото има некомуникиращо хидроцеле, то трябва да се изчака известно време, за да отшуми без намеса. Ако до 1-годишна възраст това състояние не се промени, трябва да се обърнем към лекар за допълнителна консултация. Методите за лечение обикновено са хирургически и за двата вида хидроцеле при дете. Интервенцията е лека и обикновено преминава без усложнения.

Операцията за хидроцеле се нарича хидроцелектомия.

При операция за некомуникиращо хидроцеле се прави малък разрез в скротума, през който да се изпразни течността. Ако се открие комуникиращо хидроцеле при дете, процедурата се удължава, като след изтичането на течността хирургът премахва свързващия канал. По този начин се предотвратяват бъдещи усложнения, прекъсва се пътят на течността от корема към скротума и се намалява потенциалният дискомфорт за детето.

Мястото на разреза се затваря с шевове и се защитава от външни дразнители с помощта на марля за няколко дни. След операция за хидроцеле пациентът може да се прибере у дома. При деца може да се наложи 24 часа болничен престой, за да се наблюдават общите здравни показатели след интервенцията. Лекарското наблюдение се изисква не заради усложнения на разреза, а за да се намали рискът от закъсняла реакция към упойката.

Операцията може да се проведе и под локална анестезия в зависимост от възрастта на пациента и общото състояние.

След успешно лечение не се наблюдава повторна поява на хидроцеле при дете. Възможно е след операция на бебе това състояние да се появи в бъдеще, но причините за него да са други. Това са два различни вида хидроцеле, които са независими един от друг. Повторната поява поради друга причина не е предпоставка за притеснение и не застрашава здравето на пациента и неговата репродуктивна система.

 

Има ли възможност за усложнения?

 

хидроцеле при дете. симптоми при възрастен мъж

 

При комуникиращото хидроцеле при дете може да се появят усложнения. През отвора между корема и тестиса може да влезе част от червата и това да причина ингвинална, или слабинна, херния. Типични симптоми за това са рязко уголемен тестис и бебе, което не спира да плаче. В този случай детето се нуждае от лекар възможно най-скоро.

За да се предотвратят усложненията след операция, има някои ограничения за детето в първите няколко дни след интервенцията:

  • Не бива да спортува, кара колело, вдига тежести, ходи на фитнес и т.н. След 2-3 седмици може да поднови спортуването и физическата активност, но с повишено внимание и постепенно увеличаване на активността.
  • Не бива да плува или да стои във вана 7 дни след операцията. Къпането под душ е позволено.

 

Преминалото хидроцеле при дете не е причина за инфертилност или други проблеми на репродуктивната система. При възрастни трябва да се открие причината за това състояние, за да се намали риска от потенциални бъдещи усложнения вследствие на други заболявания, които причиняват подуването и събирането на течност.

 

Заключение

Хидроцеле е състояние, което засяга тестисите. Нормално е при новородени за първата година от живота им, но извън този период от развитието хидроцеле при дете или възрастен може да е знак за друго здравословно усложнение. Във всички случаи на хидроцеле е препоръчително да се консултираме с лекар.

 

Често задавани въпроси

С какво се характеризира хидроцелето при децата?

Това състояние е често срещано и се открива приблизително при 10% от новородените момчета. Хидроцеле представлява събиране на течност в торбичката, която заобикаля тестиса. То се проявява с подуване на тестиса, което не е съпроводено с болка. Наблюдава се най-често при новородени и недоносени момчета. Може да се появи по време на пубертет и дори в зряла възраст.

Какви са причините за поява на хидроцеле при дете?

При развитието на бебето в майчината утроба около 7-мия месец тестисите се преместват в скротума. При това движение обвивката на коремната кухина остава около тестиса. При правилно развитие обвивката се затваря преди раждането, за да предотврати движението на допълнителна течност от корема към скротума.

Какви са причините за поява на хидроцеле при възрастен?

При хидроцелето при възрастни мъже проблемът се дължи на свърхпроизводство на течности от заобикалящите тъкани. Тази течност е нужна в умерени количества, тъй като помага на тестисите да се движат свободно в скротумната торбичка. В нормални условия излишната течност се абсорбира от тялото и се регулира нейното производство.

Какви са методите за лечение?

Методите за лечение обикновено са хирургически и при двата вида хидроцеле.

Има ли възможност за усложнения?

При комуникиращото хидроцеле при дете може да се появят усложнения. През отвора между корема и тестиса може да влезе част от червата и това да причина херния. При възрастни хидроцелето може да е знак за друго заболяване, което да предизвика усложнения.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 04.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 4 юни 2024 в 10:53 | Категория: Здраве