Хетерохромия – красота или опасност?

Обновена: 30.01.2024|

Хетерохромия е аномалия, представляваща отклонение от цветовото еднообразие в очите, косата на хората, при животните и дори венчелистчетата при растенията.

Това се проявява като поразителна разлика в оцветяването, създавайки красива картина. В очите то може да бъде пълно, като всяко око показва различен оттенък, или частично, образувайки уникални шарки в ириса.

 

Какво е хетерохромия?

Хетерохромията e завладяващ и визуално поразителен феномен. Проявява се като разлика в оцветяването на ириса на окото или, по-рядко, в пигментацията на косата.

Това състояние, едновременно интригуващо и естетически уникално, може да се класифицира в две основни форми –пълна и частична/секторна.

Хетерохромията може да бъде вродена или да се придобие по-късно в живота. Независимо каква е причината за нея, тя често предизвиква очарование и любопитство у хората.

Докато някои случаи на оцветяването може да са свързани с генетични фактори или основни здравословни проблеми, много други са доброкачествени, добавяйки част към уникалния чар на човек.

През повечето време това не създава никакви поводи за притеснение. Често хетерохромията е просто странност, причинена от гени, предавани от нашите родители, или от нещо, което се е случило, когато очите ни са се оформяли. В по-редки случаи може да е симптом на медицинско състояние.

Отвъд разпространението си при хората, феноменът разширява своята завладяваща привлекателност към животинското и дори ботаническото царство.

Хетерохромията е по-често срещана при животни и по-рядко при хората.

Терминът произлиза от старогръцки. Думата „хетеро“ означава различен, докато „хрома“ означава цвят.

По същество хетерохромията е доказателство за калейдоскопичните чудеса на природата, където разнообразието и индивидуалността се събират във визуално очарователен дисплей.

 

Как се определя цветът на очите ни?

 

Жена с красиви и различни очи.

 

В миналото някои хора вярвали, че може да предвидим цвета на очите на децата, като погледнем цвета на очите на техните родители, баби и дядовци.

Много бебета се раждат със сини очи, които в крайна сметка стават различен цвят, когато меланинът се развива в стромата. Цветът на очите на децата обикновено става постоянен около първия им рожден ден.

Рядко се случва очите да сменят нюансите си след това. Може да изглежда, че се променят, когато зениците ни се разширяват или свиват, но това се случва, защото пигментите в ирисите се събират или раздалечават.

В някои случаи цветът на очите може леко да потъмнее по време на пубертета, бременността или когато достигнете по-късните години.

Въз основа на убеждението, че кафявите очи са доминираща черта, а сините очи са рецесивни, се смята, че може да получим добра представа какъв цвят биха били очите на детето ни.

Днес вече знаем, че това не е толкова лесно за отгатване. Въпреки че генетиката играе роля, цветът на очите не е дело на един ген.

Вместо това няколко гена са фактори при определянето на цвета на очите ни. Това е резултат от количеството и разпределението на меланин (естествен пигмент) в нашите ириси.

Кафявите очи са по-разпространени в райони на света с по-топъл климат и имат повече меланин от сините. Хората със сини очи нямат меланин в стромата – предния слой на ириса.

Така че, ако двама родители са с кафяви очи, вероятността детето им да е със същия цвят очи е почти сигурна, но не е гаранция.

Липсата на пигмент в очите кара светлината да се разпръсне, когато стигне до тях, което прави ирисите да изглеждат сини.

Най-редки са зелените очи – само около 2% от хората в света ги имат. Цветът идва както от меланина, така и от начина, по който светлината се разсейва, когато попадне в окото.

Хората, родени с албинизъм, често имат малко или никакъв меланин в телата си. Те обикновено имат светлосини очи. В много по-редки случаи те могат да имат ясни и чисти ириси, което да направи очите им да изглеждат розови или червени.

 

Видове хетерохромия

 

Жена с хетерохромия.

 

Пълна

Пълната хетерохромия събира погледите, тъй като всяко око е с напълно различен оттенък – често едното е с наситено кафяв цвят, докато другото – със синьо или зелено. Тя е хипнотизиращ очен феномен, който представлява завладяваща дивергенция в цвета на очите на човек.

Всяко око се превръща в отделна палитра, сякаш самата природа е нарисувала ръчно един уникален шедьовър.

Лешникови очи

При лешниковите очи кафявата пигментация не е само във външния ръб на ириса, тя е смесица от нюанси по цялата му повърхност.

В тази ситуация едното око демонстрира преобладаващ лешников тон, докато другото може да разкрива деликатна комбинация между зелено и кафяво. Лешниковите очи с хетерохромия могат да се сравнят с омагьосваща витрина на разнообразие и индивидуалност.

Централна

Централната хетерохромия се проявява като дивергенция в цвета на очите под формата на отчетлив пръстен, обграждащ зеницата в ириса.

Тази фина и очарователна вариация добавя нотка индивидуалност към погледа, подчертавайки красотата на нюансираното око.

Частична/секторна 

 

Частична хетерохромия.

 

Секторната или частична хетерохромия въвежда елемент на артистичност. При нея сегмент или пръстен от единия или двата ириса се отклонява от доминиращия цвят, създавайки завладяваща игра на цветове в очите.

Изглеждат като едно артистично сливане, сякаш художник внимателно е смесил различни пигменти върху платно.

Сегментната хетерохромия трансформира погледа в завладяваща демонстрация на сложния и красив дизайн на природата, добавяйки елемент на мистика към лицето на човека, който я притежава.

Хетерохромия на косата

Това се изявява в растеж на косата в два различни цвята.

Хетерохромията може да бъде както придобита, така и вродена.

Когато сме родени с очи с различен цвят, това се нарича вродена, но има и условия, които могат да причинят появата й по един или друг начин. Това се нарича придобита хетерохромия.

 

Причини и рискови фактори за хетерохромия

Както споменахме, когато сме родени с очи с различен цвят, това се нарича вродена хетерохромия. Факторите, които могат да бъдат причина за това, включват:

 • Доброкачествена хетерохромия
 • Пиебалдизъм
 • Болест на Хиршпрунг
 • Синдром на Блок-Сулцбергер
 • Болест на фон Реклингхаузен
 • Болест на Борневил
 • Синдром на Ваарденбург
 • Синдром на Стърдж-Вебер
 • Синдром на Пери-Ромберг
 • Синдром на Хорнер

 

Ето и факторите, които могат да ни поставят в ситуация на придобита хетерохромия:

 1. Нараняване на очите – повече от 80% от нараняванията на очите се случват по време на ремонти, спорт или ваканция.
 2. Глаукома – натрупването на течност повишава налягането в окото. Може да причини загуба на зрението, но ранното откриване и лечение могат да помогнат за предотвратяването му.
 3. Подувания, които може да бъдат причинени от ирит, увеит и сходни.
 4. Някои лекарства, включително такива за глаукома.
 5. Невробластом – това е рак на нервните клетки, който обикновено засяга деца под 10 години. Когато туморите притискат нервите в гърдите или шията, децата може да имат увиснал клепач и малка зеница. Те също могат да получат хетерохромия. Ако цвета на очите на децата се променят в тази по-късна възраст, е необходимо да се потърси незабавна лекарска помощ.
 6. Рак на очите – в редки случаи меланомът може да засегне окото ни. Един от признаците на очен меланом е тъмно петно върху ириса. Замъгленото зрение или внезапна загуба на зрение също са чести.
 7. При достигане на метални частици или задържане на такива в окото може да се развият така наречените сидероза и халкоза, специфични при медните частици. При това състояние ирисът на засегнатото око става по-светъл, а ако не се предприеме спешно лечение, има опасност от загуба на зрението.

 

Хетерохромия при животните и растенията

 

Куче с хетерохромия.

 

Хетерохромията разширява интригуващото си присъствие отвъд хората, украсявайки естествения свят със завладяващи вариации на животни и дори цветя.

В животинското царство се проявява като поразителна черта, усилваща чара на същества, вариращи от котки и кучета до коне и дори влечуги.

Домашни любимци с необикновено оцветяване, като котка с едно синьо и едно зелено око, илюстрират артистичния усет на природата. Освен това някои видове пеперуди и риби проявяват хетерохромия, засилвайки естетическата им привлекателност.

В ботаническата сфера феноменът е по-рядко срещан, но не е нечуван. Някои цветя показват пъстри цветове на венчелистчетата.

Природата, майсторът на изкуството, вплита хетерохромията в различни форми, обогатявайки света с жизнен и очарователен облик.

 

Заключение

В безбройните си форми при хора, животни и цветя, хетерохромията е доказателство за изключителното разнообразие, присъщо на дизайна на природата.

От завладяващи очи с различни нюанси до пъстри листенца на цветята, тази аномалия в пигментацията издига обикновеното в необикновено. Този омагьосващ феномен, независимо дали е фин или ясно изразен, обогатява нашия свят с индивидуалност.

Освен вродена, хетерохромията може да бъде и придобита. Някои от начините за това биха били доста опасни, затова при промяна на цвета на очите след 1-годишна възраст, консултацията с лекар е задължителна.

 

Какво е хетерохромия?

Това е аномалия, представляваща отклонение от еднообразието в очите, косата на хората, при животните и дори венчелистчетата при растенията.

Опасна ли е хетерохромията?

Вродената хетерохромия не е повод за притеснение, когато е доброкачествената. Може да бъде опасна ако е наследена в следствие на заболяване. Придобитата обаче може да бъде причинена в следствие на различни фактори, които в повечето случаи са опасни.

Само хората ли имат хетерохромия?

Тази аномалия може да се появи също при растения и животни. Дори при животните е най-често срещана.

Категории: Любопитно|Публикувана: 16.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 16 януари 2024 в 10:05 | Категория: Любопитно