Филета от кефал с дресинг

Обновена: 14.03.2025|
Филета от кефал с дресинг.

Приготвянето на филета от кефал е отличен избор за любителите на риба. Подходяща е за разнообразни кулинарни техники: печене на скара, пържене, готвене на фурна, задушване или само леко мариноване.

Месото се готви бързо, така че, когато е изложено по-дълго време на топлинна обработка, филето може да се изсуши. Благодарение на плътната си текстура, кефалът лесно абсорбира аромати от подправки, лимон и свежи билки.

 

Рецепта за филета от кефал с дресинг

 

Време за приготвяне Порции Хранителна информация за 1 порция
30 минути + 1 час осоляване на рибата 1 1 258 калории
5 г нетни въглехидрати
76 г протеин
105 г мазнини

 

Ястието е подходящо както за делничен обяд, така и за специална вечеря с морски акцент.

Необходими продукти:

  • 1 бр кефал (~400-500 г)
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • ½ ч. л. бял пипер
  • 3 с. л. едра сол
  • 1 ч. л. лимонов сок (пресен)
  • 2 стръкчета естрагон, пресен

 

За дресинга:

  • 1 ч. л. розмарин, сушен
  • 3 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 50 г орехи
  • 3 г чили на люспи
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте рибата със студена вода и я подсушете.
  2. Изчистете я от люспите и вътрешностите.
  3. Измийте я отново и я филетирайте (при необходимост, може да видите инструкциите по-долу).
  4. Не премахвайте кожата.
  5. Получените филета от кефал поръсете с едрата сол и пипера.
  6. Оставете ги за около 1 час, за да поемат от солта.
  7. Изтръскайте рибата.
  8. Намажете овкусете я със зехтина, маслото и лимоновия сок.
  9. Завийте я в алуминиево фолио заедно с естрагона.
  10. Поставете я върху загрят тиган и печете за около 20 минути.
  11. Начукайте или настържете ореховите ядки.
  12. Смесете всички съставки за дресинга в купичка.
  13. Оставете готовите филета от кефал леко да се охладят в алуминиевото фолио.
  14. Премахнете го внимателно като отделите и кожата.

Сервирайте готовите филета от кефал с дресинга в малка купичка.

 

Филетиране на риба

 

Филитиране за филета от кефал.

 

Инструкциите важат за всякакъв вид риба, не само за кефал. Уредите, които ще са необходими са: остър нож или ножици за филетиране, дъска за рязане, кухненска хартия или парче плат и пинсета за кости. Ето и стъпките:

  1. Подготовка: Поставете рибата върху стабилна повърхност. За да избегнете хлъзгане, подложете парче плат или кухненска хартия.
  2. Почистване на люспите: С помощта на нож или специален уред за люспи, почистете рибата с къси, бързи движения от опашката към главата. След това изплакнете добре.
  3. Премахване на вътрешностите: Направете разрез по корема – от аналния отвор до хрилете. Извадете внимателно вътрешностите, като внимавайте да не спукате жлъчния мехур (зеленикав на цвят), тъй като това ще придаде горчив вкус. Отново изплакнете рибата.
  4. Отстраняване на главата: Срежете главата точно зад хрилете с остър нож.
  5. Филетиране: Поставете рибата с гърба към себе си. Направете дълбок разрез по дължината на гръбнака – от главата към опашката. Плъзгайте ножа близо до костите, за да извлечете максимално количество месо. Повторете същата процедура и от другата страна.
  6. Премахване на костите: Използвайте пинсета, за да отстраните останалите кости. Имайте предвид, че е възможно да останат малки кости, особено ако кефалът е речен.

 

Изплакнете филетата добре. По желание можете да премахнете кожата преди готвене.

 

Какво да правим с остатъците от рибата?

 

Рибен бульон.

 

След като сме използвали двете филета от кефал, остатъците от рибата също могат да бъдат имплементирани в ястията по практичен и вкусен начин. Главата, костите и опашката са идеални за приготвяне на ароматен рибен бульон или супа, тъй като съдържат колаген и придават богат вкус. Може да ги сварим с лук, моркови, целина, дафинов лист и подправки за около 30-40 минути.

Кожата може да се изсуши и изпържи до хрупкавост, превръщайки се в интересен рибен чипс. В зависимост от големината на кефала, ако има останало месо по костите, то може да се обере и добави към рибени кюфтета, пастети или салати.

Също така е добра препоръка да оберем месото от бузките на рибата, тъй като е доста апетитно.

По този начин използваме максимума от рибата и минимизираме отпадъка.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рибена чорба с барбун.

 

Ако рецептата ни за филета от кефал с дресинг ви е допаднала, препоръчваме друго наше любимо рибно ястие – чорба от барбун. Може да разгледате и останалите ни предложения в секцията „Кето рецепти“. Там ще откриете разнообразни режимни ястия, подходящи за кето и нисковъглехидратни хранения.

Вдъхновение може да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ 1 и 2, пълни с разнообразни рецепти, идеални за нисковъглехидратни режими. Каним ви да се присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти + списъци за пазаруване.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар