Филета от кефал с дресинг
Приготвянето на филета от кефал е отличен избор за любителите на риба. Подходяща е за разнообразни кулинарни техники: печене на скара, пържене, готвене на фурна, задушване или само леко мариноване.
Месото се готви бързо, така че, когато е изложено по-дълго време на топлинна обработка, филето може да се изсуши. Благодарение на плътната си текстура, кефалът лесно абсорбира аромати от подправки, лимон и свежи билки.
Рецепта за филета от кефал с дресинг
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация за 1 порция |
---|---|---|
30 минути + 1 час осоляване на рибата | 1 | 1 258 калории 5 г нетни въглехидрати 76 г протеин 105 г мазнини |
Ястието е подходящо както за делничен обяд, така и за специална вечеря с морски акцент.
Необходими продукти:
- 1 бр кефал (~400-500 г)
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 с. л. зехтин Екстра Върджин
- ½ ч. л. бял пипер
- 3 с. л. едра сол
- 1 ч. л. лимонов сок (пресен)
- 2 стръкчета естрагон, пресен
За дресинга:
- 1 ч. л. розмарин, сушен
- 3 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 1 ч. л. чесън на прах
- 50 г орехи
- 3 г чили на люспи
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте рибата със студена вода и я подсушете.
- Изчистете я от люспите и вътрешностите.
- Измийте я отново и я филетирайте (при необходимост, може да видите инструкциите по-долу).
- Не премахвайте кожата.
- Получените филета от кефал поръсете с едрата сол и пипера.
- Оставете ги за около 1 час, за да поемат от солта.
- Изтръскайте рибата.
- Намажете овкусете я със зехтина, маслото и лимоновия сок.
- Завийте я в алуминиево фолио заедно с естрагона.
- Поставете я върху загрят тиган и печете за около 20 минути.
- Начукайте или настържете ореховите ядки.
- Смесете всички съставки за дресинга в купичка.
- Оставете готовите филета от кефал леко да се охладят в алуминиевото фолио.
- Премахнете го внимателно като отделите и кожата.
Сервирайте готовите филета от кефал с дресинга в малка купичка.
Филетиране на риба
Инструкциите важат за всякакъв вид риба, не само за кефал. Уредите, които ще са необходими са: остър нож или ножици за филетиране, дъска за рязане, кухненска хартия или парче плат и пинсета за кости. Ето и стъпките:
- Подготовка: Поставете рибата върху стабилна повърхност. За да избегнете хлъзгане, подложете парче плат или кухненска хартия.
- Почистване на люспите: С помощта на нож или специален уред за люспи, почистете рибата с къси, бързи движения от опашката към главата. След това изплакнете добре.
- Премахване на вътрешностите: Направете разрез по корема – от аналния отвор до хрилете. Извадете внимателно вътрешностите, като внимавайте да не спукате жлъчния мехур (зеленикав на цвят), тъй като това ще придаде горчив вкус. Отново изплакнете рибата.
- Отстраняване на главата: Срежете главата точно зад хрилете с остър нож.
- Филетиране: Поставете рибата с гърба към себе си. Направете дълбок разрез по дължината на гръбнака – от главата към опашката. Плъзгайте ножа близо до костите, за да извлечете максимално количество месо. Повторете същата процедура и от другата страна.
- Премахване на костите: Използвайте пинсета, за да отстраните останалите кости. Имайте предвид, че е възможно да останат малки кости, особено ако кефалът е речен.
Изплакнете филетата добре. По желание можете да премахнете кожата преди готвене.
Какво да правим с остатъците от рибата?
След като сме използвали двете филета от кефал, остатъците от рибата също могат да бъдат имплементирани в ястията по практичен и вкусен начин. Главата, костите и опашката са идеални за приготвяне на ароматен рибен бульон или супа, тъй като съдържат колаген и придават богат вкус. Може да ги сварим с лук, моркови, целина, дафинов лист и подправки за около 30-40 минути.
Кожата може да се изсуши и изпържи до хрупкавост, превръщайки се в интересен рибен чипс. В зависимост от големината на кефала, ако има останало месо по костите, то може да се обере и добави към рибени кюфтета, пастети или салати.
Също така е добра препоръка да оберем месото от бузките на рибата, тъй като е доста апетитно.
По този начин използваме максимума от рибата и минимизираме отпадъка.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за филета от кефал с дресинг ви е допаднала, препоръчваме друго наше любимо рибно ястие – чорба от барбун. Може да разгледате и останалите ни предложения в секцията „Кето рецепти“. Там ще откриете разнообразни режимни ястия, подходящи за кето и нисковъглехидратни хранения.
Вдъхновение може да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ 1 и 2, пълни с разнообразни рецепти, идеални за нисковъглехидратни режими. Каним ви да се присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти + списъци за пазаруване.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Халибут с пюре от броколи е сочна, вкусна и разнообразна рецепта, която да приготвим и хапнем с удоволствие.
Пълнена пъстърва с гъби и спанак е подходяща и лесна вечеря, с която да разнообразим менюто си.
Рецептата за лаврак с коричка от пармезан е вкусна и лесна рецепта за перфектен завършек на деня.