Евкалипт – същност, ползи и употреба

Обновена: 21.02.2024|
Евкалипт, дърво, кояла.

Евкалиптът е най-често срещан като съставка в пастата за зъби и освежаващите дъха бонбони, но това екзотично дърво се използва по цял свят в множество индустрии.

 

Какво е евкалипт?

С това име наричаме над 700 дървесни вида, които принадлежат на едно и също семейство. Използват се за производство на различни суровини, както и за храна. Също така имат ползи за здравето и се използват в традиционната медицина на някои народи.

В наши дни се открива в Австралия, Нова Зеландия, Калифорния, Уругвай, Аржентина и много други държави.

В ботаниката

Евкалипт откриваме в изобилие в Австралия, където е неговата родина. Горите в Австралия са се адаптирали към честите горски пожари и техните семена оцеляват дори след опустошителния огън, за да пораснат отново и да запълнят изгорелите територии.

Растението може да фотосинтезира дори без листа, което е още един начин да се справи с разрушителните щети, нанесени от горските пожари.

Повечето видове растат под формата на високи дървета, но се срещат и храсти от същото семейство. Листата са покрити с мастни жлези, чиито масла се използват с различни цели. Тези масла обаче са лесно запалими. В райони с повече евкалипт се случва постоянен обем на гени между видовете и често може да се открият и естествени кръстоски, или хибриди.

Цветовете на растението имат голям брой тичинки, чийто цвят варира – може да се видят бели, жълти, бежови, розови и червени. Цветята са особено богати на нектар и са храна за различни насекоми, птици, прилепи и гущери.

Дървото предпочита топли географски райони с умерена влажност. То е пренесено в много географски региони, но на места отглеждането му е трудно и понякога дори невъзможно, тъй като не издържа на ниски температури. Има няколко вида, които понасят замръзване, но те са малко на брой.

Подземната част на дървото може да достигне 2-3 метра. Гори с голям брой евкалиптови дървета изсушават почвата и намаляват количеството на подземни води, тъй като растенията извличат голямо количество вода чрез корените си.

Интересен факт за тези дървета е, че чрез кореновата си система те извличат метали от почвата, които след това могат да се открият в листата и клоните им. Въпреки че металните частици са с изключително малък размер, тези отлагания могат да насочат изследователите към неоткрити подземни находища.

В производството

 

евкалипт

 

Евкалипт се използва за произвеждане на дървесина за материал и за огрев, целулоза, биогорива, хартия, въглища и други. Дървеният материал на този растителен вид е устойчив на гниене и е подходящ за направата на огради и стълбове. Дърветата растат с бързи темпове и предоставят леснодостъпна суровина за различни индустрии.

Евкалиптовите масла имат силен дезинфекциращ ефект. Използва се за дезодоранти, антисептични продукти, разтворители, препарати за почистване. Малки количества откриваме в някои храни, дъвки, пасти за зъби. Медикаменти с евкалиптови екстракти се приемат за облекчаване на хрема и кашлица.

Етеричното масло от евкалипт действа като мощен репелент срещу насекоми, който може да ни предпазва до 8 часа.

Евкалиптовата дървесина се използва за направата на диджериду  – традиционен музикален инструмент на аборигените в Австралия. Местното население на континента е използвало дървесината за направата на щитове, копия и други инструменти.

 

Какви са ползите за здравето от евкалипта?

Евкалиптът намира приложение в народните лекове на Китай, Австралия, Индия и Гърция. За целта най-често се използват маслата му.

Подобрява устната хигиена

 

евкалипт

 

Антибактериалните свойства на евкалипта го правят подходящ за устна хигиена под формата на паста за зъби и вода за уста. Свежият аромат на растението допринася за употребата му за зъбите и венците.

Редовното дъвчене на дъвки с евкалиптов екстракт намалява количеството натрупана плака върху зъбите, подобрява състоянието на венците и премахва част от бактериите, които причиняват кариеси.

Местните аборигени са използвали части от растението за лекуване на рани и гъбични инфекции.

Антибактериални и дезинфекциращи свойства

Листата и маслата от тях имат силен антибактериален ефект. През вековете те са се използвали за дезинфекция на медицински инструменти. Действа благоприятно при инфекции на дихателните пътища и поради тази причина често се открива в някои инхаланти, хапчета за смучене при възпалено гърло, както и в капките за нос при хрема.

Масло от евкалипт може да се използва за по-бързото лекуване на херпеси и афти.

Пресните листа могат да се използват за гаргари при възпалено гърло, бронхит и синузит. Инхалации с гореща вода и няколко капки от евкалиптовото масло действат облекчаващо на синусите.

Подобрява състоянието на сухата кожа и коса

 

евкалипт

 

Екстракти от евкалиптови листа се откриват в множество лосиони, шампоани, балсами и маски. Тези растителни съставки стимулират производството на керамиди – естествена част от кожата ни, която предпазва кожата от изсушаване и образува защитна бариера против раздразнения.

С помощта на евкалипта може да намалим сърбежа, лющенето и сухотата на кожата и скалпа, които носят дискомфорт и притеснение.

Болкоуспокояващ ефект

Евкалиптът може да е от помощ за облекчаването на болки с различен произход. Гелове и кремове, съдържащи масло от растението, се използват за намаляване на болката в мускулите и ставите, както и симптомите на травми като навяхвания, разтягания и синини.

Инхалации с евкалипт също носят добри резултати за облекчаване на болката.

Стимулиране на имунната система

При изследвания върху гризачи се забелязва подобрение на имунния отговор към чужди тела и бактерии вследствие на приема на етеричното масло от евкалипт. Това се дължи на антибактериалните и дезинфекциращи свойства на растението и може да се прилагат и при хора.

Предотвратя ракови заболявания

Листата на растението са богати на антиоксиданти и флавоноиди. Тези съединения се борят със свободните радикали и оксидативния стрес, които причиняват непоправими клетъчни увреждания.

Проучвания показват, че флавоноидите в диетата успешно предпазват организма от някои видове рак, сърдечни заболявания и деменция.

 

Как и под каква форма да консумираме евкалипт?

 

евкалипт

 

Аборигените са приготвяли чай, като са накисвали пресните листа. По този начин те са извличали полезните съединения, за да консумират напитката с лечебни цели. Чаят не бива да се приема от деца, както и от бременни и кърмещи жени.

Маслото е подходящо за външна употреба, но не бива да се приема вътрешно, тъй като е силно токсично.

Предпазни мерки при употреба и противопоказания

При използване на етерично масло от евкалипт то трябва да бъде в комбинация с базово масло, за да не причини раздразнения и рани върху кожата ни. Препоръчва се преди употреба да направим тест за поносимост за 24 часа, за да се уверим, че  няма да навредим на тялото си.

Някои хора имат алергия към растението и не бива да прилагат външно маслото и листата на растението.  Евкалиптовото масло не бива да се консумира, тъй като е отровно.

Натравянето с евкалипт има следните симптоми:

  • Диария
  • Гадене и повръщане
  • Стомашна неразположеност
  • Замаяност
  • Смаляване на зениците

Евкалиптът взаимодейства с някои лекарства и може да потисне или засили действието им.

 

Заключение

Евкалипт може да открием под всякакви форми – мебели, огради, стълбове, музикални инструменти, дезинфекциращи препарати, лекарства, козметика, храни и бонбони. Многофункционалността на растението поддържа индустрията на множество държави и позволява на производството на нужни за бита предмети да върви с пълна сила.

 

Какво е евкалиптът?

Това е дърво, произхождащо от Австралия. Използва се за производство на различни суровини, както и за храна. Има ползи за здравето и е част от традиционната медицина на някои народи.

За какво се използва?

Евкалипт се използва за произвеждане на дървесина за материал и за огрев, целулоза, биогорива, хартия, въглища и други. Използва се също за дезодоранти, антисептични продукти, разтворители, препарати за почистване.

Можем ли да го консумираме?

Употребява се под формата на чай. Маслото има само външно приложение.

Има ли вреди за организма и здравето?

Маслото от евкалипт е токсично и не бива да се пие. Някои хора имат алергия към растението и то може да им навреди.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 13.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:16 | Публикувана: 13 декември 2023 в 10:00 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве