Темата за здравето на гърдите е много чувствителна за всяка жена. Те са не само част от тялото ни, но и имат важни функции за организма и що се отнася до настоящи или планирани в  бъдещето деца.

Затова и моментът, в който изследванията покажат образувание от какъвто и е да е тип в тях, паника, отчаяние и тежки мисли обземат всяка жена. За щастие в много от случаите става въпрос за доброкачествено образувание на гърдата. Какво обаче значи това и трябва ли да се притесняваме?

Отговаряме на тези въпроси в следващите редове.

 

Какво знаем за доброкачествените заболявания на гърдите?

Следващият факт може да ви изненада, но всъщност наличието на доброкачествено образувание на гърдата е доста често срещано явление. Този факт обаче не е широко известен поради редица причини – най-вече липса на достатъчно добра информираност във връзка с женското здраве.

Много от тях, както вече споменахме, за щастие, имат доброкачествен израз и да откриете нередност сами или след изследване далеч не значи, че става дума за рак на гърдата. Има няколко основни вида доброкачествени образувания, които ще разгледаме в следващата точка.

Добрите новини – доброкачествените заболявания са лечими по един или друг начин. В много от случаите те се отстраняват по оперативен път. Начинът на лечение обаче много зависи от типа клетки, които ги образуват.

Обикновено говорим за епителни клетки и такива, които изграждат съединителната тъкан.

Доброкачествените образувания имат две основни характеристики, които ги отличават от злокачествените: те не се разпростират в други части на тялото, не застрашават живота и веднъж премахнати, обикновено не се повтарят (не рецидивират).

Бучките, които напипваме и се виждат при изследвания, за съжаление много пъти не вървят самостоятелно, а са съпровождани от някои неприятни странични симптоми. Сред тях са болка, оток, секреция от жлезите, деформация на гърдата, зачервяване на кожата.

В по-редки случаи се наблюдава сериозна асиметрия между гърдите, предизвикана от големината на образуванието, както и наличието на такова в областта на подмишницата.

 

Как се диагностицират образуванията в гърдите

 

Доброкачествено образувание на гърдата.

 

Най-често напипваме по-твърда бучка, която буди подозрение. В други случаи пък първо забелязваме зачервяване на кожата или лека асиметрия, усещаме болка, която няма причина да съществува там. Какъвто и да е случаят обаче има спектър изследвания, които трябва да определят характера на образуванието.

Първата стъпка е преглед при мамолог – специалист, който се занимава само с диагностиката и лечението на доброкачествени и злокачествени (ракови) заболявания на гърдите.

Тъй като много от тях се развиват след началото на второто десетилетие в живота на една жена, е хубаво след 25-годишна възраст да си правите преглед поне веднъж в годината.

Той прави първи преглед с мамограф и установява дали има образувание, както и големината, и локацията му. В зависимост от тази информация назначава следващи изследвания:

  • ядрено-магнитен резонанс
  • палпация
  • ултразвук
  • биопсия

Те дават допълнителна информация за развитието и вида тумор, за да може да се предприеме правилно лечение.

Важно е да знаем няколко основни неща. На първо място – рискът от развитие на доброкачествено образувание на гърдата започва да се покачва в средата на 20-те ни години, но достига своя пик в периода 40-50-годишна възраст.

За съжаление същото не може да се каже за злокачествените (ракови) тумори – рискът за образуването им продължава да нараства и след започването на менопаузата.

Освен това, въпреки че малко от доброкачествените тумори преминават в ракови, е много важно да следвате съветите за лечение и профилактика, които ви дава вашия лекуващ лекар.

За съжаление и до днес няма ясен отговор какво точно предизвиква образуванията в гърдите – независимо от характера им. Понякога процесът се дължи на хормонален дисбаланс, но в други случаи би могло да се касае за наследственост или специфичен за организма отключващ фактор.

 

Видове доброкачествено образувание на гърдата

Както вече споменахме, видовете доброкачествени тумори се делят според вида на клетките, които ги изграждат. Извън тази класификация можем да ги разделим още и по етап на живота, в който възникват.

Разказваме ви повече за най-често срещаните сред тях и по какво се различават един от друг.

 

Фиброаденоми

Специалистите твърдят, че този тип доброкачествено образувание на гърдата се среща най-често при по-млади жени. Обикновено при такива на възраст между 20 и 40 години. По своята същност този тип тумори се образуват при увеличаване на съединителната тъкан и тъканта, образуваща жлезите.

Усеща се като подвижен възел, като при различните жени може да се усеща различно: гладък, неравен или пък леко неравен. Не предизвиква други симптоми, освен потенциален дискомфорт по време на месечния цикъл.

Размерите му са от няколко милиметра до няколко сантиметра. Изключение правят случаите, в които растежът му не спира и може да достигне дори до 20 см. Тогава се нарича гиганстски фиброаденом.

Има още една разновидност, която носи името ювениален фоброаденом. Той се среща при по-млади момичета – между 11 и 18 години.

Причина за възникването им

Смята се, че основна причина за възникването е повишено ниво на основния женски хормон – естроген, и нарушаването на баланса му с друг от хормоните: прогестерон.

Някои учени и лекари вярват, че това може би се случва вследствие на бременност и количеството от тези вещества в организма по време на този важен за жената период. Това обаче не е напълно доказано, затова и не бива да се смята за абсолютно сигурно.

Въпреки това се счита, че е хормонозависим тумор – това значи, че размерите му зависят до голяма степен от прилива или липсата на определени хормони.

Фоброаденомите са тип тумор, който не се свързва с рака. Иначе казано, не се смята, че може да прерастне от доброкачествен в злокачествен тумор.

Въпреки това, след диагностициране, се следи внимателно във времето. При прекалено голямо нарастване се предприема оперативно отстраняване. Възможно е повторно появяване, особено при ювениалният фиброаденом.

 

Мастопатия

 

Доброкачествено образувание на гърдата.

 

Този тип доброкачествени тумори са характерни по-скоро за жените в менопауза. Причината тук е ясна на специалистите: колебанията в хормоните и настъпването на нов хормонален баланс в тялото, базиран на това, че то повече няма да износва деца.

Като основа на заболяването се счита изменение в млечните жлези – структурни промени в каналчетата и самата тъкан, която ги изгражда.

Тук симптомите обикновено са по-обезпокоителни за жените. Често пъти става дума за повече от една бучка, понякога не само в едната, но и в двете гърди.

Смята се, че мастопатията не увеличава рисковете от злокачествен тумор. Обикновено не се назначава и специфично лечение, но състоянието на бучките се следи с редовни прегледи. Може да доведе до развитието на кисти.

 

Кисти

Въпреки че се считат като подвид и следствие от мастопатията, си заслужава да разгледаме кистите на гърдите по няколко причини.

На първо място за тях е важно да знаем, че представляват малки кухини, които се пълнят с течност, произвеждана от жлезите. Често възникват, когато каналът на жлезите е затворен или вече видоизменен и течността няма къде да отиде. Обикновено именно в такива случаи тя се изтегля с игла, за да се изследва.

Обикновено се налага отстраняване, за да спре процеса на пълнене и изпразване.

Има различни видове кисти: микро-кисти с размери под 3 мм, и макрокисти. Освен това те могат да бъдат единични или множествени, както и еднокамерни и многокамерни.

Имайте предвид, че макар да се считат за характерни за менопаузата, кистите могат да възникнат по всяко време след 25-годишна възраст. В много голяма част от случаите не предизвикват допълнителни симптоми, освен дискомфорт или при по-голям размер – уголемяване около периода на менструация.

 

Доброкачествено образувание на гърдата: Папиломи

Заболяването е познато още като „интрадуктален папилом“ на канала на млечните жлези. Образува се от епителната тъкан на самия канал. По-застрашени са по-големите канали в сравнение с малките. Има доброкачествен характер.

Оприличават го на пипане с усещането от докосване и формата на карфиол, разположен под кожата. Счита се, че е по-скоро характерен за жените, които вече са в менопауза, тъй като организмът и хормоните дават сигнал на организма, че не е нужно жлезите да отделят течност, която да храни дете.

Папиломите се появяват самостоятелно или на групи. Лесно се диагностицират при отделяне на секрет – бистър или с кървава отенък, от зърното на засегнатата гърда. Най-точно диагноза се поставя след мамографско изследване с контраст. Отстраняват се оперативно, за да не се пропусне потенциално развитие на рак с подобни симптоми.

 

За да предотвратите навреме развитието на доброкачествено образувание на гърдата, е силно препоръчително да си правите профилактични прегледи и изследвания след 25-годишна възраст, поне веднъж годишно.