Месец октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата, в който в много болници по цял свят се извършват безплатни мамографски прегледи.

Ракът на гърдата (рак на млечната жлеза) е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване сред жените по света. Поради големия процент заболеваемост има множество компании и организации, чиято цел е превенция и ранно диагностициране, преди да е станало твърде късно за лечение.

В следващите редове описваме същността на рака на гърдата и симптомите за разпознаване на заболяването. Представяме и местата в страната ни, които може да посетите през месец октомври за безплатен преглед.

 

Какво представлява ракът на гърдата?

Ракът на млечната жлеза се развива или в лобулите (лобуларен карцином), или в каналите на гърдата.

Лобулите са жлезите, които произвеждат мляко, а каналите са пътищата, които отвеждат млякото от жлезите до зърното.

Ракът може да се появи и в мастната тъкан или влакнестата съединителна тъкан в гърдите. Чрез нашите лимфни възли раковите клетки могат да се преместят в други части на тялото.

В ранните стадии ракът на гърдата може да не причини никакви симптоми. Първият признак обикновено е забелязване на бучка в гърдата.

Не всички бучки обаче са ракови, някои са доброкачествени образувания. В много случаи бучката може да не се усети, поради малкия си размер, но може да бъде видяна на мамография.

Именно тук идва моментът, в който да напомним, че с ранната превенция и преглед веднъж годишно при мамолог могат да бъдат спасени човешки животи. Ранното откриване на рак на гърдата може да се излекува, преди да се разпространи в други части на тялото.

 

Най-често срещаните симптоми на развитие на рак на гърдата

 

Доброкачествено образувание на гърдата.

Те са следните:

 • Усещане за бучка, възел или удебеляване на гърдата.
 • Подуване или зачервяване в едната или в двете гърди.
 • Болка в гърдите.
 • Отделяне на секрет от зърната (не го бъркайте с кърма).
 • Лющене, зачервяване и други промени в зърната.
 • Промяна в размера или формата на гърдите.
 • Сърбящи и раздразнени гърди.

Ако имате някои от следните симптоми, характеризиращи възможно развитие на рак на гърдата, незабавно потърсете лекарска помощ.

 

Рискови фактори за развитие

Наличието на един или дори няколко рискови фактора за карцином на млечната жлеза не означава непременно, че болестта ще се развие.

Факторите, свързани с повишен риск от рак на гърдата, включват:

 • Пол: този рак при жените е много по-често срещан, отколкото при мъжете.
 • Увеличаване на възрастта: с напредването й опасността се повишава.
 • Лична анамнеза на гръдни заболявания: при открит лобуларен карцином in situ (LCIS) или атипична хиперплазия на гърдата, има повишен риск от болестта. При карцином на едната гърда се увеличава рискът от развитие и на другата.
 • Фамилна анамнеза: ако има диагностицирани роднини от женски пол, това е рисков фактор за развитието на рак.
 • Излагане на радиация
 • Затлъстяване
 • Менструален цикъл в по-ранна възраст: появата му преди 12-годишна възраст увеличава риска от болестта.
 • Начало на менопаузата в по-напреднала възраст.
 • Раждане на първо дете в по-напреднала възраст: Жените, които раждат първото си дете след 30-годишна възраст, могат да имат повишен риск от рак на гърдата.
 • Нераждали жени: те са по-застрашени от карцином, отколкото жените с една или повече бременности.
 • Хормонална терапия след менопауза: жените на хормонална терапия, комбинираща естроген и прогестерон за лечение на признаците и симптомите на менопаузата, имат повишен риск от рак на гърдата.
 • Повишен прием на алкохол

Ако попадате в някоя от рисковите групи, трябва да се отнасяте с повишено внимание и да се изследвате в годишния месец за борба с рака на гърдата и поне още веднъж в годината.

 

За колко време се развива рак на гърдата?

 

Рак на гърдата. Онкологични заболявания.

 

Ако човек или близък се е сблъсквал със заболяването, има много неизвестни, засягащи естеството и правилното лечение на злокачествен тумор.

Един от често срещаните въпроси е за колко време се развива рак на гърдата. Всъщност няма еднозначен отговор на това, тъй като всеки случай е индивидуален.

Според проучванията туморът в гърдата е по-чест сега, отколкото в миналото, но той не расте по-бързо, отколкото преди десетилетия. Средно ракът на гърдата се удвоява по размер на всеки 180 дни или приблизително на всеки 6 месеца.

И все пак скоростта на растеж за всеки специфичен вид тумор зависи от много фактори. Всеки човек и всеки карцином са различни. Лекарите наричат агресивен рак на гърдата този, който е по-вероятно да расте бързо, в сравнение със склонните към по-бавен растеж.

Затова и кампаниите през годишния месец за борба с рака на гърдата набират все по-голяма популярност в опит заболяването да бъде открито и лекувано навреме.

 

Колко често се среща заболяването?

Всяка година регистрираните нови случаи на заболяването в Европейския съюз са около 365 хиляди, а 91 хиляди са смъртните случаи. Страната ни се нарежда на първо място по диагностицирани нови случаи и по смъртност.

Най-разпространено е заболяването при жени на възраст между 25 и 39 години. Не по-малък е процентът на жените на възраст между 40-54 г. и тези над 55-годишна възраст.

Много по-рядко се среща при мъжете, но не е за подценяване. Тъй като не е характерно, не се и изследва сравнително често, което води и до по-късното диагностициране на заболяването. Именно това е причината за по-малкия процент на възстановилите се мъже.

 

Защо месец октомври е избран за Световен месец за борба с рака на гърдата?

“Месец за борба с рака на гърдата” е международна здравна кампания, която продължава през целия месец октомври. Тя има за цел да увеличи осведомеността за рака на гърдата в глобален мащаб. В САЩ едномесечната кампания е известна като „Национален месец на осведоменост за рака на гърдата“.

Първите организирани усилия за привличане на вниманието към рака на гърдата се случват като едноседмично събитие в САЩ през октомври 1985 г. от Американското дружество за борба с рака и от „Imperial Chemical Industries Pharmaceuticals“.

Оттогава кампаниите за повишаване на осведомеността за болестта, обучение на хората за методите за превенция и ранното откриване, и за събиране на пари за подпомагане на научни изследвания се разпространяват до много страни по целия свят.

Днес организации с нестопанска цел, правителствени агенции и медицински дружества работят заедно, за да популяризират осведомеността за рака на гърдата.

 

Безплатни прегледи в страната ни по време на Световния месец за борба с рака на гърдата

 

Месец за борба с рака на гърдата.

 

Организирани безплатни прегледи до края на месец октомври са включени в университетските болници в градовете София, Стара Загора, Варна и Плевен.

Тъй като често симптомите на заболяването остават незабелязани, препоръките на докторите е всяка жена след 25-годишна възраст да се преглежда поне веднъж годишно при мамолог.

Месец за борба с рака на гърдата – безплатни прегледи в България.

София

Безплатните профилактични прегледи ще бъдат провеждани в град София в Първа САГБАЛ „Света София” и в лечебните заведения, партньори на кампанията: Университетска болница „Лозенец” , МБАЛ „Княгиня Клементина”- София, Университетска МБАЛ – София, „ Свети Йоан Кръстител” ЕАД – София.

В Първа САГБАЛ „Света София”

Предварително записване за преглед може да направите на 3 октомври в часовете между 09:00 ч. и 15:00 ч. на тел. 02/44 70 204.

За останалите седмици от месеца записването ще се осъществява всеки петък в часовете между 9:00 ч. и 15:00 ч. на посочения телефон.

Мамологичните прегледи се провеждат в дните понеделник, сряда и петък в часовете между 08:00 ч. и 12:00 ч.

В Университетска болница „Лозенец”

Предварително записване за преглед може да направите през контактната форма на сайта на болницата или на тел. 02/ 96 07 682.

Прегледите се осъществяват в рамките на месец за борба с рака на гърдата – октомври в Хирургичен кабинет (ет.1) Медицинския център, ул. „Козяк”, № 1 само в понеделник в часовете между 16:00 ч. и 19:00 ч.

В МБАЛ “Княгиня Клементина”

Може да запишете своя час за безплатен преглед на тел. 02/ 92 68 147. Прегледите се извършват на 24.10.2022 г. от 08:15 до 11:30 часа през 15 минути.

В Университетска МБАЛ-София „Свети Йоан Кръстител”

През месец за борба с рака на гърдата – октомври може да направите своя безплатен преглед от понеделник до петък – от 12:00 ч. до 13:00 ч.

Нужно е да направите предварително записване на час на тел. 02/ 80 59 203 ст. рентг. лаборант Веселка Асенова. Преглеждат се само по двама пациенти на ден.

Варна

В Клиника по гръдна хирургия на УМБАЛ „Света Марина”

Може да се прегледате безплатно от вторник до петък от 14:00 ч. до 15:00 ч. с предварително записване от предходния петък от 9 до 10 ч. на тел.: 052/ 978 660.

В Лаборатория по медицинска генетика към болницата

Безплатен преглед се осъществява с предварително записване на тел.: 052/ 978 649 всеки ден от 08:00 ч. до 13:00 ч.

Стара Загора

В УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“

През октомври – месец за борба с рака на гърдата се осъществяват безплатни прегледи в ехогравски кабинет в ДКБ в часовете от 14:00 ч. до 16:30 ч. всеки вторник и четвъртък. Задължително е да имате предварително записан час на тел.: 042/ 698 502.

Плевен

В “УМБАЛ – Д-р Г. Странски”

Безплатен преглед се извършва с предварително записан час на тел.: 064/ 886 666.

Прегледите се осъществяват в дните вторник, сряда и четвъртък – от 12:00 ч. до 14:00 ч. в Онкохирургичен кабинет на Отделение за диспансерно наблюдение на болни с онкологични заболявания.

 

Организации в подкрепа на жените с рак на гърдата

 

Месец за борба с рак на гърдата.

 

Всяка година през октомври, месец за борба с рака на гърдата, много благотворителни организации правят кампании с цел повишаване информираността за заболяването и набиране на средства.

Събраните средства се използват за финансиране на дейностите, чрез които се предоставят помощ и подкрепа на жените с това заболяване.

Организацията на Нана Гладуиш „Една от 8

Организацията има за мисия да помогне за ранното откриване на рак на гърдата и достигане до жени с това състояние, предоставяйки им ценна информация и подкрепа.

Всяка жена заслужава да има щастлив живот, да бъде успешна и пълноценна за обществото. Именно това е целта, която се стремят да постигнат от организация „Една от 8“.

Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата за жените в България се осъществяват и от CancerCare

Средствата за реализирането на кампанията всяка година се набират от маратона Race for the Cure. Това е най-голямото събитие със спортна насоченост в Европа, което се прави с цел подкрепа на женското здраве.

Маратонът събира жени, преборили болестта, техните семейства и близки за разходка (3 км) или бягане (5 км).

Събитието има за цел да набере средства, с които да помогне на организациите и болниците, които се борят с рака на гърдата. По този начин се повишава й осведомеността за това заболяване.

 

Какви са методите за лечение?

Лечението на рака на гърдата се осъществява по няколко начина, в зависимост от вида му и докъде се е разпространил:

 • Хирургия: извършва се операция, при която лекарите изрязват раковата тъкан.
 • Химиотерапия: използване на специални медикаменти за свиване или убиване на болните клетки. Лекарствата могат да бъдат на хапчета или да се прилагат венозно, а понякога и двете.
 • Хормонална терапия: блокира раковите клетки от получаване на нужните им за растеж хормони.
 • Биологична терапия: работи с имунната система на тялото, за да му помогне да се бори с раковите клетки или да контролира страничните ефекти от други лечения.
 • Лъчетерапия: използване на високоенергийни лъчи (подобни на рентгеновите лъчи) за убиване на болните клетки.

 

Как розовият цвят става символ на надеждата и здравето?

 

Месец за борба с рака на гърдата.

 

Днес розовият цвят, особено розовите панделки, е силен символ на осведомеността за рака на гърдата и борбата за намиране на лек срещу болестта. Използва се по целия свят, като акцентира върху каузата в много страни с различни култури.

Розовите ленти придобиват популярност като символ на подкрепа през 90-те години. Първата панделка за рак на гърдата всъщност не е розова, а в светло прасковен цвят.

През 1991 г. активистката Шарлот Хейли, след като се възстановява от рак на гърдата, се опитва да повиши осведомеността за липса на федерално финансиране за превенция на рака.

Тя изпраща хиляди картички с прикрепени панделки с прасковен цвят, при което молбата и най-после бива удовлетворена.

Само месеци преди края на 1990 г. фондацията за борба с рака на гърдата на Сюзън Г. Комен започва да включва розовото в своята кауза, като раздава розови козирки на жените, участващи в състезанието „Състезание за лек“.

През есента на 1991 г. фондацията започва да раздава розови панделки по време на състезанието си в Ню Йорк.

Розовият цвят, според проучвания, се смята за успокояващ, закачлив, утвръждаващ, облекчаващ стреса. Смята се, че пастеленото розово дава здраве. Именно затова се използва като цвят на лентите за осведомеността през октомври – месец за борба с рака на гърдата.

 

Един добър пример

И накрая ще завършим с един прекрасен пример за сила, женственост и борбеност – на Анджелина Джоли. Тя повлиява на голям процент дами по целия свят да посещават профилактични прегледи поне веднъж в годината при мамолог.

След такъв преглед актрисата има положителен тест за мутирал ген BRCA1. При наличието на този ген има повишен риск от развитие на рак на гърдата с 45% до 90%.

Джоли насърчава всички жени да се изследват поне веднъж годишно, за да открият на време, ако има съществуващо заболяване.

Ние също апелираме да посетите профилактичен и безплатен преглед през октомври – месец на борба с рака на гърдата.

Не забравяйте, че здравето винаги трябва да е на първо място! Както е казал германският философ Артур Шопенхауер: „Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.

Защо октомври е избран за Световен месец за борба с рака на гърдата?

Първите организирани усилия за привличане на вниманието към рака на гърдата се случват като едноседмично събитие в САЩ през октомври 1985 г. Оттогава кампаниите за повишаване на осведомеността за болестта се разпространяват в много страни по целия свят.

Кои са произхождащите от рак на гърдата симптоми?

Болки, подуване и зачервяване на гърдите, отделяне на секрет, сърбеж и усещане за бучки са все признаци, характеризиращи евентуално развитие на заболяването.

Кои са рисковите фактори при рак на гърдата?

Жените са много по-застрашени от заболяването в сравнение с мъжете. Лична или фамилна анамнеза за болестта, радиация, затлъстяване и повишен прием на алкохол са някои от рисковите фактори за рак на гърдата.