Див ориз – ползи и употреба

Дългозърнестият див ориз се различава значително от обикновения бял ориз, с който сме свикнали. Той има характерен външен вид и е особено богат на витамини и минерали. В тази статия ще разгледаме всички интересни факти за дивия ориз, както и какви ползи може да черпим от него.
Белият ориз е преработена храна, при която се премахва голяма част от ценните хранителни вещества. Консумацията на див ориз обаче може да помогне да си ги набавим по естествен начин.
Дивият ориз расте в плитки езера и някои поточета, като само цъфтящата горна част се подава над водата. В природата патиците често хапват див ориз, но той може да е храна и на други животни, които живеят около тези водни басейни.
Произход
Едно от имената на див ориз е канадски ориз, тъй като тази тревна култура естествено се открива на територията на Северна Америка. В зависимост от региона на този континент различаваме 3 вида див ориз, които обаче споделят голяма част от своите характеристики. Може да намерим див ориз и в Китай, където стъблото на растението се хапва като зеленчук. Ботаниците отделят китайския див ориз като друг вид от тази култура.
Местното население на Северна Америка добре е познавало тази зърнена култура. Ориза са събирали с помощта на своите канута, като са открити и специални чанти и панери, в които той се е съхранявал.
Цветът на дивия ориз може да варира от светлокафяв до черен, като може също да има и зеленикави оттенъци.
Хранителен състав
Приготвените зърна имат отчетлив вкус, а самият див ориз се открива на по-висока цена. Цялото растение див ориз може да се консумира и не е опасно за здравето.
Дивият ориз е по-богат на белтъчини от обикновения и съдържа множество полезни антиоксиданти. В 100 г суров див ориз може да открием:
- 357 калории
- 75 г въглехидрати (6 г фибри)
- 15 г белтъчини
- 1 г мазнини
Освен тези макронутриенти в суровия див ориз се съдържат и следните витамини и минерали:
- 60% манган
- 59% цинк
- 50% фосфор
- 48% витамин Б3
- 45% мед
- 44% магнезий
- 30% витамин Б6
- 24% витамин Б2
- 24% фолат
- 21% витамин Б5
- 20% омега-3 мастни киселини
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
В 100 г див ориз може също да се открият малки количества калий, желязо и витамин Б1, които са важни за здравето на тялото ни.
Има ли ползи от дивия ориз?
Ползите от хапването на див ориз се дължат на богатството от антиоксиданти, витамини и минерали, които той съдържа. Освен че е вкусен и засищащ, той може да предложи и някои положителни ефекти върху здравето ни.
Източник на фибри и белтъчини
Една от основните ползи на див ориз е неговото съдържание на естествени фибри. Тези съединения поддържат здравето на стомаха, подпомагат чревната микрофлора и стимулират перисталтиката. Различните зърнени култури осигуряват определено количество фибри при хапване, но при положение, че техните продукти са пълнозърнести. Това означава, че обвивката на зърното е останала и не е премахната. В случая на класическия бял ориз тази обвивка е премахната и той носи много малко полезни вещества в това число и минимално количество фибри.
Белтъчините в дивия ориз са нещо интересно, тъй като не сме свикнали да мислим за ориза като за протеинова храна. В състава на див ориз обаче се откриват двойно повече белтъчини в сравнение с нормалния бял или пълнозърнест (кафяв) ориз. Въпреки че не може да сравняваме количеството белтъчини в дивия ориз с например месо или бобови култури, то може да е чудесно допълнение към нашата диета с оглед на приема на протеини.
В дивия ориз се съдържат всички 9 есенциални аминокиселини, което го прави лесен начин да си набавим необходимите белтъчини, ако следваме вегетарианска или веган диета.
Предпазва клетъчните структури
Една основна част от ползите на растителните храни за здравето ни е тяхното естествено съдържание на антиоксиданти. Това са мощни съединения, които предпазват всички наши клетки от окислително увреждане. Набавянето на необходими антиоксиданти може да предотврати появата на голям брой хронични заболявания, които често се появяват поради клетъчни увреждания и хронично възпаление в тялото.
В състава на дивия ориз се открива голямо количество антиоксиданти, които са също толкова разнообразни.
Проучване върху различните видове ориз показва, че в дивия ориз се открива до 30 пъти по-висока антиоксидантна активност в сравнение с обикновения бял ориз. Това е още един плюс в полза на интересния продукт.
Укрепва здравето на сърцето и кръвоносните съдове
Дивият ориз може да окаже благоприятно влияние върху цялата сърдечно-съдова система поради повишеното съдържание на фибри. Специфичен ефект при консумация на див ориз се забелязва за понижаване на LDL холестерола. Докато фибри може да си набавим от различни пълнозърнести източници, влиянието на дивия ориз върху холестерола се наблюдава в специално проучване, фокусирано именно върху тази култура.
За кого е подходящ?
Дивият ориз е полезен за хора от всички възрасти независимо от здравословното им състояние. Трябва да се има предвид, че в зърната се съдържа голямо количество въглехидрати и трябва да подхождаме с повишено внимание, ако спазваме определен хранителен режим.
Може ли да ни навреди?
Противопоказания след консумация са наблюдавани при див ориз, който е заразен с бактерии или гъбички. Тези външни вредители биха могли да навредят на здравето, поради което се препоръчва да купуваме див ориз от сигурни източници.
Къде намира приложение?
Дивият ориз намира приложение предимно в кулинарията. Използва се за приготвяне на вкусни сладки и солени ястия. С него може свободно да експериментираме, за да стигнем до най-доброто за своя собствен вкус.
Как може да го приготвим?
Местното население на Северна Америка е приготвяло див ориз по различни начини. Някои основни рецепти, които те са следвали, са:
- Сварен див ориз в бульон от еленско месо
- Пълнене на диви птици с ориз и зеленчуци и след това приготвяне на птицата по различни начини
- Използване на див ориз за сладки оризови пудинги и десерти, най-често подсладени с кленов сироп.
Дивият ориз изисква малко по-различно приготвяне в сравнение с белия. Препоръчително е да готвим див ориз в съотношение 1:4 с вода или бульон по избор. За пълното сготвяне на ориза са нужни около 40 минути на слаб огън. Може да се накисне предварително, за да се сготви по-бързо. В зависимост от рецептата може да го добавим впоследствие или да включим останалите съставки заедно с него.
В наши дни див ориз също може да се използва като питателна част от различни рецепти, например:
- Свежа салата с рукола, див ориз и гриловани праскови
- Пилешко бутче с див ориз и целина
- Супа с пуешко месо, моркови, див ориз и течна сметана. Подправете с лимонов сок и свежи зелени подправки за неустоимо топло ястие.
- Пълнени чушки или домати с див ориз и кайма по избор
- Див ориз с горски гъби или зеленчуци
- Сладък оризов пудинг с кокосово мляко за любителите на сладкото
Подходящи подправки при приготвяне на див ориз по различни начини са сол, черен пипер, пушен червен пипер, свежи зелени подправки, карамфил и други.
Може да заместим белия ориз във всички рецепти с див ориз, за да доставим на тялото си допълнителни хранителни вещества.
Заключение
Хапването на див ориз може да не е нещо, което правим всеки ден, но си заслужава да включим този вкусен и питателен продукт в ежедневното си меню. В сравнение с белия ориз той е бомба от полезни хранителни вещества, но дори и без да го сравняваме, той е добър източник на белтъчини, есенциални аминокиселини, витамини и минерали.
Въпреки че не е част от нисковъглехидратното хранене, с див ориз може да приготвим интересни и вкусни рецепти, с които да впечатлим себе си и своите близки.
Често задавани въпроси
Може ли дивият ориз да бъде подходящ източник на протеин при веган спортен режим и как се усвоява той в сравнение с животински протеин?
Да, дивият ориз е подходящ източник на протеин във веган спортен режим – съдържа всички есенциални аминокиселини, но в по-ниски количества спрямо животинските източници. Усвоява се по-бавно и има по-ниска биологична стойност от животинския протеин, затова е най-ефективен, когато се комбинира с други растителни протеини (напр. бобови), за да се осигури пълен аминокиселинен профил.
Подходящ ли е дивият ориз при алергии към глутен, царевица, соя или ядки?
Да, дивият ориз е естествено без глутен, не съдържа царевица, соя или ядки, и обикновено е безопасен за хора с алергии към тези храни. Важно е обаче да се избира чист сертифициран продукт, тъй като при някои марки може да има риск от кръстосано замърсяване по време на обработка или пакетиране.
Подходящ ли е дивият ориз за деца над 1 година и има ли риск от съдържание на тежки метали (например арсен)?
Да, дивият ориз може да бъде включен в храненето на деца над 1 година – той е хранителен, богат на фибри, минерали и растителен протеин. Както при всички оризови продукти обаче, съществува риск от съдържание на неорганичен арсен и други тежки метали, тъй като оризовите растения го натрупват от почвата и водата.
Източници
- McDonell, K.. Wild Rice Nutrition Review — Is It Good for You?, Healthline, June 18, 2019
- Qiu,Y., et al. Antioxidant activity of commercial wild rice and identification of flavonoid compounds in active fractions, National Library of Medicine, J Agric Food Chem . 2009 Aug 26
- Surendiran, G., et al. Nutritional constituents and health benefits of wild rice (Zizania spp.), National Library of Medicine, Nutr Rev . 2014 Apr
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Пилаф обикновено се прави с обикновен ориз, но днес ще представим опция за кето ентусиастите, като го заменим
Днес ще ви запознаем с ползите от консумацията оризово мляко – поредната стъпка в обогатяването на продуктите, които
Първите сведения за култивиран ечемик датират от преди 5 000 години пр. Хр. в Египет, Месопотамия и Северозападна