Уроинфекции при бременни – видове и превенция

Обновена: 22.02.2024|

По време на бременността, жените са предразположени към по-чести инфекции на уринарния тракт. Това се дължи на промените, настъпващи именно в този период. Честотата им не е рядка, наблюдава се в около 10-15% от бременните жени. Тези инфекции са опасни както за майката, така и за плода. Тяхното нелекуване и невнимание може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Нека разгледаме причините за появата на уроинфекции при бременнни, видовете и какви са методите за лечение.

 

Причини за поява на уроинфекции при бременни

 • Увеличената матка притиска пикочния мехур, това води до чести позиви за уриниране, но не и до пълно изпразване на пикочния мехур. Задържа се част от урината, което е добра предпоставка за развитие на инфекции.
 • Отделянето на прогестерон по време на бременност води до отпускане на мускулатурата на пикочните пътища. Мехурният сфинктер е с намален тонус и това води до по-лесно проникване на инфекциите.
 • Недобра лична хигиена.

Уроинфекции при бременни: Цистит

Една от най-често срещаните уроинфекции при бременни е циститът (инфекция на пикочния мехур). Той се причинява от микроогранизми, в повечето случаи – от Escherichia coli, които попадат през уретрата в лумена на пикочния мехур или по кръвен път след прекарани вирусни инфекции. При бременната жена се наблюдава дизурия (дискомфорт, пареща болка при уриниране) или внезапни позиви за уриниране, съпроводени с болка и парене. Необходимо е да се направи микробиологично изследване на стерилна урина. След получените резултати, лекар определя типа на лечението.

 

Остра бъбречна недостатъчност

Това е състояние, при което бъбрекът, под влияние на различни причини, почти внезапно загубва способността си да регулира екстрацелуларна течност (вътрешна течна среда на многоклетъчните организми) и да отделя токсичните и излишни продукти на обмяната на веществата. По време на бременност и раждане етиологични фактори могат да бъдат:

 • Прееклампсия и еклампсия, довеждаща до спазъм на гломерулните капиляри.
 • Травматичен или хеморагичен шок, развил се при цезарово сечение или тежко и продължително раждане, придружено с травми и остра, масивна кръвозагуба.
 • Тежки кръвоизливи по време на бременността, предизвикани от предлежаща или преждевременно отлепена плацента, извънматочна бременност и др.

Характеризира се с олигоанурия ( намалено количество  (500 мл) на отделената диуреза за 24 часа) и анурия (отделената урина за денонощие- под  100 мл )  .

Лечение на острата бъбречна недостатъчност  е регулиране на водно-електролитния баланс и проследяване нивото на уреята и креатенина .

 

Уроинфекции при бременни: Нефротилиаза (бъбречнокаменна болест)

 

Уроинфекции при бременни. Хипертензивни нарушения. Цинк при бременност. Жена по време на бременност на посещение при лекар, мерки по време на коронавирус.

 

У нас жените боледуват по-често от мъжете. Специфичните промени, настъпващи по време на бременността от 4-ия лунарен месец (който е с продължителност 28 дни), са:

 • бъбреците се натоварват повече;
 • уретерите се удължават и стената им се задебелява;
 • тонусът им под хормонално въздействие намалява.

Нарастващата матка се отразява върху целия бъбречен тракт. Камъните най-често се откриват в бъбреците, но е възможно да се локализират и в други части на отделителната система – уретери, пикочен мехур или уретра.

При бременните жени се наблюдава повръщане, силна болка в кръста, раздут корем, болка и парене при уриниране. Продължителността на болката може да варира от минути до часове. Лечението е индивидуално. При наличие на някои от симптомите, бременните незабавно трябва да се свържат с техния акушер- гинеколог  и да бъдат пренасочени към лекар- уролог. Той извършва преглед и определя лекуващата терапия. При тежки бъбречни кризи жената се хоспитализира в болнично заведение.

 

Пиелонефрит

Възпалително заболяване на бъбречното легенче и бъбречния паренхим. Причиняват се от Escherichia coli, Staphylococcus, Streptococcus.

Предразполагащи възпалението условия по време на бременността са:

 • промени в пикочните пътища;
 • разширяване на легенчето;
 • разширяване, удължаване, прегъване и намаляване тонуса на уретерите;
 • намаляване тонуса на червата и наличието на хроничен запек.

Пътища на проникване на инфекцията възходящ урогенитален. Бременните жени усещат болки в кръста, фебрилитет, разтрисане, мътна урина, повръщане, ускорен пулс, в урината се откриват левкоцити, бактерии.

Пиелонефритът има 3 форми на протичане:

 1. Безсимптомна бактериурия – наличие на бактерии в урината без други симптоми. Среща се при преждевременно раждане, прееклампсия и др.
 2. Пиелонефритис гравидарум – възниква за първи път по време на бременността.
 3. Пиелонефритис гравидита – заболяването възниква преди забременяването и се проявява по време на бременността.

 

Гломерулонефрит – увреждане на гломерулите: основна функционална единица на бъбрека

Възпалението на бъбреците по време на бременността може да доведе до сериозни проблеми за майката и за плода. Поради отслабения имунитет по време на бременност, жената е предразположена към различни възпаления, което може да доведе до намален тонус на пикочната система. Някои от причините за възникване на гломерулонефрит по време на бременност, са: проникване на различни вируси и бактерии в организма, алергични реакции към някои лекарства, хипотермия, диабет и др.

Хроничният гломерулонефрит е по-характерен за бременните. При тях се наблюдава гадене и повръщане, треска, отоци, тъмно оцветена урина, сърдечна и бъбречна недостатъчност, хипертония, прееклампсия, замъглено виждане и др.

Бременните жени трябва да бъдат наблюдавани стриктно от техния акушер-гинеколог и нефролог. Контролни прегледи се извършват по-често – поне веднъж на 2 седмици. Взима се кръв и урина за изследване.

Лечението е строго индивидуално. Препоръчва се повече почивка и здрав сън на бременната. Жената трябва да спазва диета, като избягва употребата на сол в храненията си, не трябва да се преувеличава с приема на течности, защото увеличаването им може да доведе до отоци. Приемът на протеини да е оскъдно, да се консумират повече въглехидрати, витамини, антиоксиданти.

 

Съвети за превенция на уроинфекции при бременни

 

Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

Ето някои препоръчителни ежедневни навици, с които да намалите риска от появата на уроинфекции при бременни:

 • Преди зачеването – изследвайте внимателно органите на пикочната система.
 • По време на необходимите изследвания през бременността, направете микробиологично изследване на стерилна урина.
 • Не приемайте медикаменти без съвет и консултация при Вашия акушер-гинеколог и уролог/ нефролог.
 • Избягвайте да употребявате силни интимни душ гелове, кремове, сапун.
 • Поддържайте добра интимна лична хигиена – сутрин и вечер тоалет на гениталиите .
 • Избягвайте носенето на бельо – тип прашки. Заложете на памучното такова.
 • Приемайте повече течности – 1,5-2 л дневно.
 • След използване на тоалетна, избърсването да е посока отпред – назад. Вероятността бактериите да попаднат в уретрата е по-малка.

 

Как да дадем стерилна урина за микробиологично изследване?

 • За целта е необходимо стерилно контейнерче за урина. Него може да закупите от аптеките.
 • Материалът се взима сутрин, преди консумация на храни и течности и след извършен тоалет на гениталиите.
 • Взема се средна струя от урината.
 • Материалът се съхранява на стайна температура и се изпраща за изследване не по-късно от 2 часа след вземането му.

Повече по темата за бременността можете да прочетете и в статията: Бременност – диагноза и развитие, или да посетите раздела „Бременност и женско здраве“.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 12.11.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ак. Дона Димова
Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:27 | Публикувана: 12 ноември 2020 в 15:02 | Категория: Бременност и женско здраве