Бракстън Хикс контракции – същност и симптоми

Обновена: 06.03.2024|
Бракстън Хикс контракции.

Всяка жена, която достигне третия триместър, може да изпита болки в корема. Веднага започват въпроси: Означават ли те, че нещо не е наред с майката или бебето? Може би раждането започва? Какви действия трябва да се предприемат?

Всъщност много често се касае за Бракстън Хикс контракции или „фалшиво раждане“. Те не са опасни и единственото, което могат да предизвикат, е притеснение у бъдещата майка.

В следващите редове ще ви разкажем какво представляват те, как да ги разпознаете и различите от реалните контракции при раждане и кога наистина е време за притеснение.

 

Бракстън Хикс контракции – какво представляват?

Контракциите на Бракстън Хикс, които представляват спорадични свивания и отпускания на маточната мускулатура, са спечелили прозвището за индикатор на „фалшиво раждане“, защото са заблудили мнозина да мислят, че раждането им е започнало. Те са кръстени на Джон Бракстън Хикс, английският лекар, който ги описва за първи път през 1872 г.

Всъщност никой не знае защо те се появяват. Обяснението на специалистите е, че тялото просто се подготвя за истинските контракции и раждане. Тези контракции за изолирани на едно място – обикновено в долната част на корема, но могат да са и на гърба, и в горната част, но са концентрирани.

Честата поява на Бракстън Хикс контракции не означава непременно, че раждането ще настъпи скоро. Ако обаче се притеснявате, винаги се консултирайте с лекар, който най-добре ще успокои притесненията ви и ще ви убеди дали са реални или не.

 

Как и кога се появяват?

Фалшивите контракции се усещат най-често през третия триместър, но някои жени започват да ги изпитват още през втория. Вариации винаги има, както и при интензивността и честотата на самите спазми. Има случаи, когато започват някъде след 20-та седмица от бременността и дори по-рано, ако това не е първа бременност.

Контракциите на Бракстън Хикс обикновено продължават 90-120 секунди и отминават напълно за около 20 минути или когато смените позицията на тялото.

Бракстън Хикс контракции се причиняват от стягането и отпускането на мускулните влакна в матката.

Има и няколко предпоставки за тяхната поява. Те се задействат по-често в следните ситуации:

 • В края на деня.
 • Когато сте дехидратирани.
 • Когато имате пълен пикочен мехур.
 • По време или след физическа активност или секс.

 

Как да различите Бракстън Хикс контракции от тези при раждане?

 

Бракстън Хикс контракции.

 

Бъдете спокойни! Контракциите на Бракстън Хикс се различават от контракциите при раждане, така че можете да ги разпознаете, ако знаете за какво да следите.

Докато контракциите на Бракстън Хикс са концентрирани в едно място, истинските контракции при раждане се усещат в долната част на гърба и корема. Ще имате чувството сякаш мускулите ви буквално се свиват и не можете да ги контролирате. Всичко бавно се стяга и след това бавно се отпуска.

С напредването на раждането контракциите обикновено стават по-силни и по-близо една до друга. Продължават някъде между 30 и 90 секунди (и по-дълги с времето). Те също така не се успокояват, когато се движите. Те няма да спрат, докато бебето не се роди. Бракстън Хикс контракциите обикновено просто отминават.

Друг начин да разберете разликата: Бракстън Хикс контракции често се описват като неразположение. Някои жени дори не ги усещат, което означава, че не са болезнени. От друга страна, родилните контракции винаги се описват като много болезнени.

Най-важното, ако настъпва истинското раждане, ще са налице и други признаци, като например изтичане на водите, загуба на слузна тапа или кръвотечение. Всъщност повечето жени лесно разпознават, когато настъпи моментът.

Ако сте много близо до термина си, също е вероятно да не са Бракстън Хикс контракции.

И един интересен факт: бебетата могат и се движат повече по време на контракциите на Бракстън Хикс. Въпреки това движението по време на контракциите обикновено не е толкова изразено или интензивно, колкото движенията, които може да почувствате по време на активно раждане.

 

Каква е ролята на контракции Бракстън Хикс?

С напредването на бременността контракциите на Бракстън Хикс обикновено се случват по-често, но до последните няколко седмици те вероятно ще останат редки, нередовни и най-вече безболезнени.

Докато сте в рамките на няколко седмици от термина си, вероятно шийката на матката ви е започнала да „узрява“ или постепенно да се размеква в подготовка за раждане. Подготвителните контракции могат да станат по-интензивни и по-чести и могат да причинят известен дискомфорт.

За разлика от по-ранните безболезнени и спорадични контракции на Бракстън Хикс, които не причиняват очевидни промени в шийката на матката, тези по-късни Бракстън Хикс могат да помогнат на маточната шийка да се изтъни и отвори. Всъщност ролята им е супер важна, защото тялото тренира и се подготвя за истинското раждане.

 

Какво да направите, за да ги облекчите?

 

Бракстън Хикс контракции.

 

Както вече споменахме, контракциите на Бракстън Хикс обикновено не са болезнени, но могат да бъдат неудобни.

За облекчаване на дискомфорта можете да опитате следните съвети:

 • Променете вашата дейност или позиция. Понякога ходенето осигурява облекчение. Но през повечето време почивката облекчава контракциите. Всичко е индивидуално.
 • Пийте вода, защото контракциите на Бракстън Хикс понякога могат да бъдат предизвикани от дехидратация.
 • Правете упражнения за релаксация или поемайте бавно, дълбоко въздух. Това няма да спре контракциите, но може да ви помогне да се справите с дискомфорта.
 • Изпийте топла чаша чай или мляко.
 • Вземете топла (но не гореща) вана до 30 минути.
 • Изпразнете пикочния си мехур.
 • Хапнете нещо.

 

Обикновено, ако се хидратирате, изпразните пикочния си мехур и си починете, те ще отшумят малко по-малко и ще изчезнат напълно.

 

В кои случаи трябва да посетите незабавно лечебно заведение?

Въпреки че спазмите през третия триместър са нормални, те също могат да бъдат признак за нещо нередно. Трябва да вземете предвид и, че може изобщо да не става въпрос за контракции. Болката в корема по време на бременност може да означава и инфекция на пикочните пътища или спешно състояние като отлепване на плацентата, прееклампсия или преждевременно раждане.

Научете се да познавате тялото си и винаги се доверявайте и на собствената си преценка, след това потърсете и медицинска помощ.

Когато имате съмнение, че настъпва преждевременно раждане, ако не сте достигнали 37 седмици, обадете се веднага на лекуващия ви лекар или се насочете към болницата.

Ако контракциите ви стават по-ритмични, болезнени или чести, или ако имате някой от тези признаци:

 • Коремна болка или ритмична болка в кръста, която не спира след почивка.
 • Редовни контракции (поне шест на час или на всеки 10 минути – дори и да не болят).
 • Вагинално кървене или зацапване.

 

Може също да е добра идея да се свържете с вашия лекар за съвет, ако забележите:

 • Увеличаване на вагиналното течение.
 • Промяна във вида на отделянето – например, ако стане воднисто, прилича на слуз или е кърваво (дори ако е само розово).
 • Натиск в областта на таза или долната част на корема (сякаш бебето ви натиска надолу).
 • Болка в кръста, особено ако не сте я имали преди или ако е тъпа или ритмична.

 

Ако сте минали 37 седмици, вероятността да се касае за истинско раждане е по-голяма, така че тръгвайте към болницата.

 

Заключение

 

Бракстън Хикс контракции.

 

Контракциите на Бракстън Хикс са нормално и очаквано явление за повечето жени. С напредването на бременността те обикновено се случват по-често, но до последните няколко седмици вероятно ще останат редки, нередовни и най-вече безболезнени. А можете да сте и от късметлийките, които изобщо не ги усещат.

Във всеки случай, те не бива да ви притесняват, защото чрез тях тялото ви се подготвя да даде нов живот. Ако все пак не можете да разпознаете дали се касае за тях или за родилни контракции, консултирайте се със специалист.

Бъдете здрави и успех!

Какво представляват известните Бракстън Хикс контракции?

Контракциите на Бракстън Хикс са спорадични контракции на матката, които могат да започнат около средата на бременността. Те често са нередовни и обикновено не са болезнени, въпреки че някои жени могат да изпитват лек дискомфорт или натиск.

Как мога да различа контракциите на Бракстън Хикс от истинските контракции при раждане?

Контракциите на Бракстън Хикс са склонни да бъдат нередовни и обикновено спират, когато промените позицията си или се включите в лека дейност. Истинските родилни контракции, от друга страна, стават прогресивно редовни, чести и по-интензивни.

Кога обикновено започват контракциите на Бракстън Хикс?

Контракциите на Бракстън Хикс могат да започнат още през втория триместър, но са по-често срещани през третия триместър на бременността.

Какво предизвиква контракциите на Бракстън Хикс?

Различни фактори могат да предизвикат контракции на Бракстън Хикс, включително дехидратация, физическа активност, полов акт, пълен пикочен мехур и промени в позицията.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 14.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:50 | Публикувана: 14 февруари 2024 в 10:56 | Категория: Бременност и женско здраве