Болка в опашната кост – на какво се дължи?

Обновена: 17.06.2024|
Болка в опашната кост.

Болката в опашната кост е изключително сериозен здравословен проблем, защото повлиява негативно всички аспекти на живота. Под влияние на болезнените усещания засегнатите хора изпитват трудност да седят изправени, да извършват физически труд и дори да взимат участие в ежедневните си дейности.

 

Признаци на болка в опашната кост

Болка в опашната кост (кокцигодиния) се отнася до дискомфорт в малката триъгълна кост, разположена в основата на гръбначния стълб. Признаците могат да включват болка при седене, ходене, изправяне, дефекация и други.

probiotik 400
vitk2 600
probiotik 400
vitk2 600

 

 

 

Ето и по-подробно описание на тези прояви:

 • Локализирана болка и чувствителност в областта около опашната кост
 • Неудобство и болка при седене, особено върху твърди повърхности или за продължителни периоди
 • Болка при изправяне, изкачване на стълби и други дейности, които включват огъване или усукване в кръста
 • Силен дискомфорт по време на дефекация
 • Болка при натискане на върха на гръбначния стълб – това е последният костен сегмент
 • Локализиран оток или синини около областта на опашната кост, особено ако е имало травма или нараняване

 

Симптомите на болка в опашната кост могат да варират по тежест и продължителност. При наличие на такива трябва да се обърнем към здравен специалист, за да открием причината за състоянието и да започнем нужното лечение.

 

Какви могат да бъдат причините за болка в опашната кост?

Ще засегнем някои от възможните причини за поява на болка в опашната кост. Трябва да се има предвид, че тази информация не трябва да се ползва за самодиагностициране. Само консултацията със здравен специалист може да предостави достоверна информация за индивидуалното ни здравословно състояние.

1. Травма или фрактура

 

Болка в опашната кост - травма.

 

Първата – и най-често срещана – възможна причина за болка в опашната кост е травма или нараняване, при което се нарушава костната цялост. Това се отнася както за падане, така и за удар в дадената област.

Понеже опашната кост е съставена от няколко слети прешлена, подобно събитие може да доведе до фрактура или счупване на един или повече от тях. Дори ако опашната кост не е счупена, травмата може да причини натъртване и възпаление на околните тъкани – мускули, връзки, нерви и т.н.

Изкълчване или частично изместване (сублуксация) на опашната кост от нормалното за нея положение също може да доведе до характерната за състоянието болка и дискомфорт.

Вследствие от травма в областта на опашната кост може да се причини и нараняване на меките тъкани, като мускули, връзки и сухожилия, които поддържат и стабилизират тази кост.

Разкъсванията или разтеженията в тях могат да доведат до болка, подуване и ограничена подвижност.

В някои случаи болка в опашната кост може да не се прояви веднага след травма или нараняване, а да се развие постепенно с течение на времето.

2. Повтарящо се напрежение в опашната кост

Дейности, които включват повтарящо се напрежение в областта на опашната кост, могат да доведат до микротравми в меките тъкани около опашната кост.

Такива занимания са например продължително седене върху твърди повърхности, колоездене, гребане или конна езда. С течение на времето те могат да доведат до възпаление, подуване и болка заради притискане на опашната кост и разтягане на връзки и мускули.

3. Лоша стойка

 

Болка в опашната кост - лоша стойка.

 

Лошата стойка може да увеличи теглото и натиска, упражняван върху опашната кост. Това повишено налягане притиска опашната кост към подлежащите тъкани и структури и потенциално води до дразнене и дискомфорт.

Освен това задържането на неправилна позиция на тялото понякога води до изместване на гръбначния стълб, включително на лумбалната и сакралната област. Това влияе негативно и на подравняването на опашната кост и околните структури и натоварва мускулите, връзките и сухожилията, които поддържат и стабилизират опашната кост и околния гръбначен стълб.

Лошата стойка може да влоши съществуващите състояния, които допринасят за кокцигодиния, като остеоартрит, дегенеративно дисково заболяване или дисфункция на тазовото дъно.

Поддържането на добра стойка, практикуването на правилна ергономия и извършването на редовни упражнения за разтягане са важни за облекчаване на болката в опашната кост, свързана с неправилна стойка.

4. Раждане

По време на естествено раждане, особено в етапа на избутване, главата на бебето упражнява значителен натиск върху тазовото дъно и областта на опашната кост. Това налягане може да доведе до притискане на опашната кост към тазовите кости.

Съществува риск от натъртване, възпаление, фрактура на опашната кост, както и разтягане и травма на околните меки тъкани. В някои случаи натискът може да доведе до изместване или частично изместване (сублуксация) на опашната кост от нормалното положение в сакрокоцигеалната става, която свързва кръстцовата кост (os sacrum), с опашната кост(os coccygis).

Кокцигодинията, свързана с раждането, често се подобрява с времето, защото след раждането тялото претърпява естествен лечебен процес. Въпреки това след раждане някои жени може да изпитват постоянна или хронична болка в опашната кост, която изисква лечение.

5. Остеоартрит

Остеоартритът включва прогресивна дегенерация на хрущяла и тъканите в ставите.

С течение на времето състоянието може да причини промени в структурата и функцията на опашната става. Тогава се усеща скованост, намален обхват на движение и болка.

Може да се наблюдава възпаление и подуване заради износване на хрущяла в опашната става и триене на костите една в друга. Възможно е и образуването на костни шипове около ръбовете на опашната става. Те се развиват в отговор на хроничен стрес и нестабилност в ставата.

В напредналите стадии на остеоартрит опашната става може да стане нестабилна поради загуба на хрущял и поддържащи структури.

6. Остеохондрозата

Това състояние се характеризира с дегенерация или разрушаване на костите и хрущялите в ставата. Въпреки че остеохондрозата обикновено засяга пластините на растежа при деца и юноши, тя може да се появи и при възрастни, особено в гръбначния стълб.

Тя може да доведе до дегенеративни промени в гръбначните кости и междупрешленните дискове. Тъй като дисковете се дегенерират, те губят своята еластичност и амортизиращи свойства – това, от своя страна, причинява намалена гъвкавост и повишена скованост на гръбначния стълб.

Не е изключено в резултат от този здравословен проблем да се стигне до дисфункция или аномалии в ставите на гръбначния стълб, включително сакрокоцигеалната става, където се намира опашната кост. Това би причинило неправилно подравняване, нестабилност и необичайно движение на опашната кост, което води до болка и дискомфорт.

7. Дисфункция на тазовото дъно

Тазовото дъно е група от мускули, връзки и съединителни тъкани, които поддържат тазовите органи, включително пикочния мехур, матката и ректума.

Дисфункцията на тазовото дъно често включва повишено напрежение или спазми в мускулите на тазовото дъно. Тези мускули са взаимосвързани с мускулите и връзките около опашната кост и могат да ги засегнат. Подравняването и стабилността на таза също могат да бъдат компрометирани, което влияе на биомеханиката на опашната кост и околните структури.

8. Хемороиди

Хемороидите са подути и възпалени вени в ректума и ануса, които могат да причинят дискомфорт, болка, сърбеж и кървене. Въпреки че засягат предимно аналната област и долната част на ректума, те обикновено не водят директно до болка в опашната кост.

Дискомфортът, причинен от състоянието, понякога кара хората да променят позите си на седене, за да облекчат натиска върху засегнатата област. Тези промени могат по невнимание да поставят допълнителен стрес върху опашната кост, което води до болка или дискомфорт в нея с течение на времето.

 

Това са само някои от възможните причини за болка в областта на опашната кост. Важно е да се консултираме с лекар, за да добием представа на какво се дължи нашето състояние.

 

Как се диагностицират заболяванията на опашната кост?

 

Болка в опашната кост - диагноза.

 

Диагностицирането на свързаните с болка в опашната кост здравословни проблеми започва с физически преглед и снемане на анамнеза. След това може да се премине към следните методи:

 • Рентген. Рентгеново изображение на опашната кост може да помогне за откриване на структурни аномалии, фрактури, дислокации или дегенеративни промени в костите на опашната кост.
 • ЯМР. Използва се за оценка на меките тъкани, като показва признаци на възпаление, нараняване или други основни състояния, допринасящи за болка в опашната кост.
 • Ултразвук на перинеума. Това е областта между скротума и ануса при мъжете, а при жените – между вулвата и ануса. С ултразвук се търсят знаци за патологии на вътрешните органи, които са причина за урологични или гинекологични заболявания.
 • Лабораторни изследвания. Правят се при подозрение за основна инфекция или възпалително състояние, допринасящо за болка в опашната кост.
 • Оценка на тазовото дъно. Ако се подозира дисфункция на тазовото дъно като фактор, допринасящ за болката в опашната кост, допълнителни оценки, като оценка на мускулите на тазовото дъно или електромиография (ЕМГ), могат да бъдат извършени от специалист, като уролог или гинеколог.

 

Въз основа на констатациите от разгледаната медицинска история, физическия преглед и направените изследвания може да се постави диагноза кокцигодиния.

 

Как се лекува кокцигодиния?

 

Болка в опашната кост - лечение.

 

Лечението на болка в опашната кост зависи от основната причина и тежестта на състоянието.

Някои от често използваните методи включват:

 • Физическа терапия. Нежните упражнения за разтягане, мануалната терапия и упражненията, предписани от физиотерапевт, могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта, силата и стойката и да намалят напрежението в мускулите около опашната кост.
 • Инжекции и медикаменти. В някои случаи може да се приложат кортикостероидни инжекции или нервни блокади за намаляване на възпалението и облекчаване на болката в областта на опашната кост. Използват се и медикаменти за облекчаване на болката и отпускане на мускулите.
 • Ледена и топлинна терапия. Прилагането на компреси с лед или нагревателни възглавнички върху областта на опашната кост може да помогне за намаляване на възпалението и да осигури облекчаване на болката.
 • Хирургични интервенци. Преминава се към хирургични интервенции за справяне с болка в опашната кост само когато състоянието е хронично и не се повлиява от други методи на лечение.

 

Могат да се прилагат и други допълнителни методи за лечение като акупунктура, ръчна манипулация от медицински специалист – хиропрактор или остеопат, както и биофийдбек – регулиране на собствените физиологични процеси чрез електронни устройства, измерващи тези процеси.

Препоръчва се използването на специални възглавници или подложки с отвор в областта на опашната кост. Това може да помогне за облекчаване на натиска върху опашната кост по време на седеж.

 

Заключение

Не трябва да подценяваме наличието на болка в опашната кост, независимо дали причината за нея е травма и нараняване или здравословен проблем. Важно е да се консултираме с лекар навреме и да получим правилното лечение, за да избегнем усложнения.

 

Често задавани въпроси

Кои са симптомите на болка в опашната кост?

Признаците включват неудобство при седене, изправяне, тичане, ходене, дефекация и др.

Коя е най-честата причина за кокцигодиния?

Най-често срещаната причина е травма в следствие на падане и за удар в областта на опашната кост.

Какви други причини може да има?

Други възможни причини за болка в опашната кост включват повтарящо се напрежение в опашната кост, лоша стойка, раждане, остеоартрит, дисфункция на тазовото дъно, остеохондрозата и др.

Категории: Здраве, Здравна енциклопедия|Публикувана: 07.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 10:49 | Публикувана: 7 май 2024 в 10:50 | Категория: Здраве, Здравна енциклопедия