Лазаркиня – същност, действие и 2 рецепти

Обновена: 03.07.2024|
Лазаркиня цъфти в пролетна гора.

Интересната билка, с която ще се запознаем днес, се е използвала в китките на лазарките, затова старите българи са я наричали миризлива лазаркиня.

 

Лазаркиня – какво представлява?

Лазаркиня е многогодишно тревисто растение с ботаническото име Galium odoratum. Известна е още като миризливо еньовче и сладък дървесник. Принадлежи към семейство Брошови и обикновено достига височина от 15-30 см. Разпространява се чрез пълзящи коренища, образувайки гъста почвена покривка в сенчести зони.

 

Стъблото е право, неразклонено, четириръбесто и прешленесто. Те са слаби и са склонни да се разрастват, вкореняват се във възлите, за да образуват нови растения.

Листата пък са вирнати и разположени в прешлени по 6-8. От долната страна са окосмени заедно със стъблото около прешлена. Всяко листо е ланцетно, с дължина 2-5 см и гладка, лъскава текстура. Цветът на листата е ярко зелен, а те излъчват приятен аромат при натрошаване, особено след изсушаване.

В края на пролетта до началото на лятото лазаркинята произвежда малки, звездообразни, бели цветя в рехави гроздове. Всяко има четири венчелистчета, които са слети в основата, образувайки тръбесто венче.

Чашката е недоразвита. Плодът е зелен и сух, разделящ се на 2 половини. Покрит е с кукисти четинки, които подпомагат разпръскването на семената, като се прикрепят към преминаващи животни.

В естественото си местообитание лазаркиня служи като почвено покритие, като помага за потискане на растежа на плевелите и стабилизиране на почвата.

Осигурява нектар за различни опрашители по време на цъфтежа си, което я прави екологично ценно растение.

 

Разпространение на билката лазаркиня

Растението е широко разпространено в Британските острови, Скандинавия, Балтийските държави, Централна Европа и Южна Европа. То е родно и за части от Западна Азия.

Лазаркиня е натурализирана в Северна Америка, където се среща в североизточните Съединени щати, северозападната част на Тихия океан и части от източна Канада. Въведена е и в други региони с подходящ климат, включително части от Австралия и Нова Зеландия, където се отглежда като декоративно растение.

Предпочита сенчеста, влажна горска среда, както и добре дренирана почва с високо органично съдържание. Среща се често в широколистни гори, където образува гъста почвена покривка.

 

За какво се използва лазаркиня?

Лазаркиня има широк спектър от приложения, върху които ще се спрем.

Медицински употреби

Лазаркиня се използва активно в билковата медицина.

Нейните лечебни свойства се приписват най-вече на активното съединение кумарин, който придава на растението характерния аромат и много от терапевтичните му ползи.

Кумаринът има лек седативен ефект, като от него се правят чайове, които помагат за намаляване на стреса и насърчаване на по-добър сън. Тези релаксиращи свойства го правят полезен за лечение на безсъние и леки тревожни разстройства.

Освен това растението може да има позитивно въздействие върху храносмилателната система и да послужи за облекчаване при подуване на корема, газове и лошо храносмилане.

Поради своите противовъзпалителни свойства, подобно на много други билки, лазаркиня се използва за намаляване на подуването и насърчаване на заздравяването. Прилага се локално като лапа за лечение на леки рани, порязвания и кожни раздразнения. Когато се използва в компреси, може да подейства добре и за намаляване на болките и възпалението в ставите.

Лазаркиня действа като лек диуретик, като насърчава производството на урина и помага за промиване на пикочната система. По тази причина е ефективен природен лек за лечение на камъни в бъбреците, инфекции на пикочния мехур и други проблеми с пикочните пътища.

Кулинарни употреби

 

Оцет от лазаркиня.

 

В Европа и по-конкретно в Германия лазаркиня е царица на кулинарията. Използва се за придаване на уникален вкус на напитки и десерти, който напомня на ванилия и прясно окосено сено.

Най-известна е с употребата си в традиционното германско майско вино (Maibowle). За да се приготви то, листата на растението се накисват в бяло вино заедно с ягоди. Това създава ароматна и освежаваща напитка.

Майското вино традиционно се пие през пролетта, особено на 1 май, като начин да се отпразнува пристигането на сезона.

Сиропът от растението пък е важна съставка за получаването на зелената германската бира Берлинер Вайс.

Билката се използва още за овкусяване на различни десерти като сладоледи, желета и кремове. Може да се добави и към лимонада, чай и други напитки за фин, ароматен привкус.

От нея се прави и сладък оцет, като се накисват пресни листа от лазаркиня в бял винен оцет или ябълков оцет. Процесът започва с оставяне на листата да изсъхнат леко, за да освободят ароматните си съединения, след което те се вливат в оцет за 2-4 седмици. Полученият оцет може да се използва в дресинги за салати, маринати, сосове и напитки, добавяйки уникален и тревист вкус към различни ястия.

Други употреби

Изсушените листа на растението запазват приятния си аромат за дълго време. Те обикновено се използват в смеси за потпури и сашета за освежаване на вътрешни пространства като чекмеджета, килери и стаи.

Може да служи и като естествен репелент срещу насекоми заради ароматните съединения в листата, които поставени в дома или градината помогнат за възпиране на натрапниците.

Има и декоративни приложения заради привлекателните си листа и цветя.

 

Домашни рецепти с лазаркиня

 

Набрана билка лазаркиня.

 

С тези домашни рецепти можем да се насладим на вкусовите качествата на билката и да почерпим от нейните здравни ползи.

Чай от лазаркиня

Тази напитка може да послужи за справяне с безсънието, ако се консумира вечер, или за подсилване на храносмилането, ако се пие след хранене.

Необходими продукти:

  • 1-2 ч. л. сушени листа от лазаркиня
  • 1 чаша вряща вода
  • Мед или лимон (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Поставете изсушените листа в чайник или директно в чаша.
  2. Залейте с вряла вода.
  3. Оставете да се накисва за 10-15 минути.
  4. Прецедете чая в чаша, ако не сте използвали инфузер.
  5. По желание добавете мед или лимон на вкус.

 

Рецепта за майско вино

 

Бяло вино с лазаркиня.

 

Предлагаме и кратко ръководство как в домашни условия може да се приготви традиционното немско питие.

Необходими продукти:

  1. 1 бутилка (750 мл) сухо бяло вино
  2. 10-15 пресни стръка лазаркиня
  3. 1 нарязан лимон или портокал
  4. Пресни ягоди или други горски плодове за гарнитура (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Съберете стръкчетата, преди да започнат да цъфтят, за най-добър вкус. Измийте ги старателно и ги подсушете с чиста кърпа. Оставете ги леко да увяхнат навън за няколко часа или за една нощ, за да освободят ароматни си съединения.
  2. Изсипете бутилката бяло вино в голяма, чиста кана или стъклен съд.
  3. Добавете леко увехналите стръкчета към виното. Можете или да оставите клончетата цели, или да ги завържете заедно с кухненски канап за по-лесно отстраняване по-късно.
  4. Покрийте съда и оставете в хладилника поне 1-2 часа, за предпочитане цяла нощ. Това позволява на вкусовете да се смесят.
  5. Преди сервиране добавете тънки резенчета лимон или портокал към виното за цитрусов вкус. По желание можете да добавите пресни ягоди или други горски плодове като гарнитура.
  6. Извадете клонките от виното. Налейте в чаши, като се уверите, че във всяка има част от цитрусовите резенчета и плодовете.
  7. Сервирайте охладено.

За по-силен вкус можете да удължите времето за инфузия или да добавите по-голямо количество от билката.

 

Странични ефекти

 

Лазаркиня в природата.

 

Въпреки че лазаркиня е многофункционална и полезна билка, тя може да причини странични ефекти като главоболие, световъртеж, увреждане на черния дроб, алергични реакции и повишен риск от кървене, ако се консумира в прекалено големи количества.

Хората с чернодробно заболяване, нарушения на кръвосъсирването или тези, които приемат антикоагуланти, да бъдат внимателни и да се допитат до лекар, преди да консумират билката. Бременните и кърмещите жени трябва да избягват употребата поради потенциални рискове.

 

Заключение

В медицината лазаркиня е ценена заради своите седативни, храносмилателни, противовъзпалителни и диуретични свойства. В кулинарния свят пък се използва за овкусяване на напитки и десерти и, разбира се, за направа на традиционното немско майско вино.

 

Често задавани въпроси

Какво е лазаркиня?

Лазаркиня е многогодишно тревисто растение с ботаническото име Galium odoratum. Принадлежи към семейство Брошови и обикновено достига височина от 15-30 см.

С какви други имена се нарича билката лазаркиня?

Лазаркиня се нарича още миризливо еньовче и сладък дървесник. Старите българи са я наричали миризлива лазаркиня, защото се е използвала в китките на лазарките. 

Коя е най-популярната кулинарна употреба на лазаркиня?

Билката е най-известна с употребата си в традиционното германско майско вино. За да се приготви то, листата на растението се накисват в бяло вино заедно с ягоди. Това създава ароматна и освежаваща напитка.

 

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 03.07.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

e3068472fd962c573f33ef5bad5bd124456a84410dcf1b60bc690679d1503a9d?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар