Коледни кето череши

Обновена: 14.03.2024|
Кето коледни черешки.

Спомняте ли си домашните сладки на баба от детството? Днес ще си направим едни от любимите ни – коледни кето череши, които не съдържат захар и бяло брашно, но по вкус не отстъпват на тези, с чийто вкус сме свикнали.

Правят се лесно и освен това са изключително красиви и ефектни. С тези коледни кето череши можете да допълните празничния разкош на трапезата и ще изненадате приятно не само гостите си, спазващи кетогенна диета, а всички, които ги опитат!

 

Рецепта за коледни кето череши

 

 

bademovo brashno 400
keto banner site 01
bademovo brashno 400
keto banner site 01

Нетърпеливи сме да ви разкрием как точно се приготвят тези вкусни и сладки топчета. Нашите коледни кето череши са приготвени с подбрани нисковъглехидратни съставки, което ги прави особено здравословни и режимни.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
40 минути 26 броя 2 г

 

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 2 с. л. стевиола с ванилия
  • 20 г еритритол на пудра
  • 2 с. л. тахан
  • 140 г сурови орехи, смлени

 

За декорация:

  • 13 двойки борови клонки
  • 25 г лиофилизирани ягоди (по желание)

 

Приготвяне:

 

Кето коледни черешки.

 

  1. Застелете тавичка с хартия за печене.
  2. В голямата купа смесете добре бадемовото брашно, разтопеното масло и стевиолата с ванилия.
  3. Разстелете сместа в тавичката и разточете на тънък блат.
  4. Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 10 минути или до златисто. Извадете и изчакайте да изстине.
  5. През това време смесете орехите, еритритола на прах и тахана в малка купа.
  6. Вече охладения блат натрошете в чопър и прибавете към останалите съставки. Разбъркайте добре.
  7. Трябва да получите лепкаво тесто, от което лесно се оформят топченца.
  8. Ще получите 26 бр. черешки, всяка по 15 г.
  9. Оваляйте в лиофилизираните ягоди и съединете 2 черешки с борова клонка.

 

Кето коледни черешки.

 

Voilà! Вкусните и празнични коледни кето череши са готови да украсят трапезата и да вдъхнат още повече настроение сред малки и големи!

Още прекрасни идеи можете да почерпите от нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“.

 

Любопитни факти за Коледа

 

Коледни кето череши. Семейство на Коледа.

 

След като се подсладихме с коледни кето череши, сме ви приготвили няколко факта около любимия ни празник, които ще ви смаят.

1. Коледа невинаги е била на 25 декември

Докато Коледа празнува раждането на Исус Христос, действителната дата на голямото събитие е изгубена в историята. В Библията не се споменава 25 декември и много историци казват, че Исус най-вероятно е роден през пролетта. Някои историци твърдят, че датата е първоначално избрана, защото съвпада с езическия фестивал Сатурналии, който почита римския бог Сатурн с празнуване и раздаване на подаръци.

 

2. Можем да благодарим на принц Алберт за коледната елха

Небезизвестният принц Алберт пръв подарява украсено дръвче на своята любима, английската кралица Виктория. Традицията веднага се харесва и разпространява, а рисунка на щастливата двойка пред първата коледна елха се появява в британските медии през 1848 г.

 

3. Свети Николай е първообразът на Дядо Коледа

Идеята за симпатичния щедър старец всъщност идва от светеца св. Николай. През IV век този християнски епископ раздал голямото си наследство на бедните и спасил жените от робство. На холандски името му е Синтер Клаас, което по-късно се трансформира в Santa Claus (Дядо Коледа на английски).

 

4. Коледният венец е религиозен символ

Коледният венец има религиозна символика. Той представлява венеца от тръни, който Исус носи при разпятието си, а червените плодове се свързват с кръвта, която е пролял за човечеството. Така че, когато видите венец на този празник, вече ще знаете на какво е символ.

 

5. Бебето Исус също получава прекрасни подаръци при раждането си

Когато Исус се ражда, на небето над него изгрява ярката Витлеемска звезда. Трима царе я следват и предприемат дълго пътуване до родното място на бебето. Със себе си носят дарове от злато, тамян и масла.

 

Любопитно, нали? Надяваме се да сме допринесли още повече за празничното настроение!

 

Още от здравословната ни кухня

 

Коледна салата. Коледен венец от меренг.

 

Най-хубавите дни от годината идват, затова ако се носите на празничната вълна и нашите коледни кето череши са ви харесали, ви предлагаме още едно прекрасно сладко изкушение – кето коледен венец от меренг.

Защо пък да не си приготвите и апетитните ни коледни шоколадови сладки със сърчица – все пак шоколадът съдържа анандамид – молекулата на блаженството.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Иван Славов 31.12.2022 at 11:32 - Отговор

    Може би ще се получи и с червено цвекло на прах, смесено със смляни кристали стевиола.

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:30 | Публикувана: 9 декември 2022 в 13:47 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти