Натурален и хидролизиран колаген – каква е разликата?

Обновена: 29.03.2024|
Натурален и хидролизиран колаген на прах.

Хидролизираният колаген е сред най-популярните добавки за здраве и красота на пазара днес. Но знаете ли какво точно представлява той? В тази статия ще ви разкажем има ли съществена разлика между натурален и хидролизиран колаген и коя форма работи по-добре за организма.

 

Какво е колаген?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Изграден е от аминокиселини и съставлява кожата, костите, ставите, мускулите, косата и ноктите. Можем да кажем, че колагенът е сложен структурен протеин, който поддържа силата и гъвкавостта на цялото тяло като невидима опорна система.

За съжаление нормалното производство на колаген намалява с възрастта, като това се отразява на всяка част от организма. Първите сигнали обикновено се появяват върху кожата, която започва да губи своята еластичност. След това се появяват други признаци на стареене като отслабване на мускулите, сухожилията, връзките и костите.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Човешкото тяло произвежда колаген главно в клетките на съединителната тъкан, но се намира и в кожата, костите и съединителната тъкан на животните, особено на бозайниците – оттам се получава и колагенът за хранителни добавки.

Преобладаващите източници на колаген тип I и III са телешки и морски колаген. Колаген тип II обикновено се получава от пилешко. Съществува и растителен колаген. Той насърчава естественото производство на колаген, но не съдържа истински колаген.

 

Основни типове колаген

Синтез на колаген. Натурален и хидролизиран колаген.

Съществуват 28 различни вида колаген. Пет от тях можете да откриете в добавките, които се предлагат на пазара. Всеки от тези типове отговарят за различни нужди и начин на живот, така че няма универсален продукт за всеки.

Колаген тип I

Първата и най-често срещана форма на колаген e тип I. Това е много силна форма на колаген и е градивен елемент на кожата. С напредването на възрастта производството на колаген се забавя, което води до по-бавно зарастване на рани, поява на фини линии и бръчки. Добавката с колаген тип I ще забави тези процеси.

Колаген тип II

Това е видът, който образува хрущялите в ушите, носа, бронхите, гръдния кош и ставите. Болките в ставите и артритът са често срещани заболявания със симптоми, които могат да бъдат облекчени чрез добавяне на пилешки колаген тип II към диетата. В допълнение той съдържа и две популярни лекарства за артрит: хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат.

Колаген тип III

Този вид също е основен компонент на нашата кожа и органи, това е фибриларният колаген. Може да се намери в сърцето, както и в много други части на тялото, където намирате колаген тип I. Колаген тип III повишава еластичността, помагайки за запазването на по-младежки вид на кожата.

Важно! Типове I и III трябва да се приемат отделно от колаген тип II, за да не се конкурират един с друг.

Колаген тип IV и V

Последните два вида колаген обикновено не се приемат самостоятелно, а се прибавят в смеси от няколко вида колаген. Тип IV се използва при формирането на плацентата при бременни жени, а тип V участва в образуването на космените фоликули. Малки количества от него могат да бъдат открити и в хрущялите.

 

Натурален и хидролизиран колаген – по какво се различават?

 

Натурален и хидролизиран колаген.

 

Когато избирате колагенова добавка, ще видите, че продуктите са обозначени като „хидролизирани“. Това означава, че колагенът е разграден на пептиди, което го прави по-бионаличен. Колагенът на прах, например, е лесно разтворим в топли или студени напитки, като същевременно съдържа всички предимства на различните типове колаген.

Сложната молекула на натуралния колаген има високо молекулно тегло и размер, което означава, че може да не се усвоява толкова добре. Това е и основната разлика между натурален и хидролизиран колаген.

Хидролизираният колаген всъщност е обикновен колаген, който е разграден чрез процес, наречен хидролиза, на по-малки колагенови пептиди, които се усвояват по-лесно от тялото. Този колаген осигурява някои от градивните елементи, от които тялото ни се нуждае, за да произвежда натурален колаген или други протеини.

Хидролизата представлява процесът на използване на вода за разрушаване на протеинова връзка. Подобно на храносмилането, хидролизата разгражда колагена в по-малки молекули. Колагенът може да се хидролизира също с химикали и ензими.

Но независимо от всичко, когато говорим за натурален и хидролизиран колаген, в основата си те са еднакви. Различават се само структурно.

След като по-малките единици протеин се разградят, те се наричат колагенови пептиди. Всъщност термините хидролизиран колаген, колагенови пептиди и колагенов хидролизат се използват взаимозаменяемо в хранителните добавки, тъй като всички те се отнасят до процеса на разграждане на колагеновата молекула.

 

Натурален и хидролизиран колаген – кой има повече ползи?

Както споменахме, натуралният колаген е по-труден за усвояване, което прави и ползите му по-трудно достъпни. Можем да спорим единствено, когато става въпрос за естествено произведеният от тялото колаген – няма нищо по-добро от него. Но ако трябва да избирате между необработен натурален и хидролизиран колаген – изборът е ясен.

Хидролизираните колагенови пептиди са свързани с много общи ползи за здравето, вариращи от подпомагане на червата и храносмилането до по-бързо възстановяване и по-голяма ефективност при тренировка.

Ето 3 основни причини, поради които да включите такава добавка в диетата си:

  1. Поддържане на чревната флора

 

Натурален и хидролизиран колаген.

 

Колагенът се намира в цялото тяло, включително в червата. Хидролизираният колаген обикновено се абсорбира по-лесно и може да помогне за поддържане на цялостното здраве на червата. Той подпомага усвояването на хранителните вещества и играе роля във функцията на имунната система.

  1. Здрави стави

Този протеин се счита за ключов компонент на хрущялите и съединителната тъкан. Поради тази причина използването на хидролизиран колаген може да бъде чудесен вариант за поддържане на ставите, особено сред хората, които имат проблем с цялостния комфорт, мобилност и обхват на движение.

  1. Красива коса, кожа и нокти

Тъй като колагенът се намира в косата, кожата и ноктите, много хора използват колагенови добавки като част от естествения подход към грижата за здраве и красота. Няма да сбъркате, ако станете част от тях. В крайна сметка нямаме и голям избор, след като колагенът намалява с възрастта, рано или късно прибягваме до друго решение.

 

Как да изберете подходящ хидролизиран колаген?

 

Натурален и хидролизиран колаген.

 

Ще намерите хидролизиран колаген в много различни продукти – от прах до протеинови барчета. Но преди да пристъпите към избор и прием, си отговорете на следните въпроси:

Колагенът идва ли от био хранени животни?

За най-добри резултати, вашият колаген трябва да се получава от животни, отглеждани на пасища, без хормони. Излишно е да казваме, че химикалите в храната и добавките не са полезни за организма.

Има ли допълнителни съставки и какви?

Прочетете етикета, за да се уверите, че колагенът не включва никакви ненужни добавки. Списъкът на съставките на неовкусените колагенови пептиди трябва да съдържа само хидролизиран колаген на прах и информация за аминокиселинния му профил– нищо друго. Такъв продукт може да се добави към почти всяка течност.

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем за финал, е да се опитате да увеличите производството на естествен колаген в организма с подходящи хранителни източници и да приемате добавка. Така няма да ви се налага да сравнявате натурален и хидролизиран колаген, защото ще се възползвате от предимствата и на двата.

Бъдете здрави!

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 08.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:11 | Публикувана: 8 декември 2021 в 11:46 | Категория: Витамини и минерали, Здраве