Правилните стъпки към здравословен начин на живот при всеки човек са различни, като нещо, което е полезно за един, на друг може да му навреди.

Точна рецепта за това няма, но здравето се основава на физическото, психическото и социалното благосъстояние или известно като „триъгълник на здравето“.

За да бъдем здрави, преди всичко трябва да сме истински щастливи и най-вече в мир със себе си.

 

Какво представлява здравословния начин на живот?

В българския език имаме една много хубава дума – „здравословен“, в която е загатната смислова връзка между здравето като благосъстояние на тялото, ума и словото.

Както знаем „в началото бе Словото“ и по силата му е създаден светът. Това, което човек казва, мисли или прави е и това, което оформя неговата съдба.

Думите имат наистина могъща сила, те могат да рушат, но могат да въздигат и градят. В самия ни език е казано, за да има здраво тяло – словото на човек също трябва да е здраво.

Тежката дума може да те разруши само за миг, а благата дума има силата да връща към живота.

Истинският здравословен начин на живот започва тогава, когато това бъде осъзнато и човек разбере, че носи отговорност за всичко, което мисли, казва или прави.

Това, за което говорим най-често, всъщност въздейства и на най-фундаментално ниво – чак до клетките и структурата на ДНК.

Дълго време молекулата на ДНК е представлявала мистерия за науката, като 90% от нея се е смятала за „ненужен материал“.

Екип от руски учени, начело с молекулярния биолог Пьотър Гаряев, установяват, че генетичната ни структура реагира на нашите думи и се променя.

 

Думите променят нашето ДНК

 

здравословен начин на живот, имунна система, имунитет, видове

 

Учените направили интересен експеримент и установили, че клетките и ДНК буквално ни чуват. Те са провели генетичен експеримент със семена на растения, които разделили на две групи.

На едната те казвали обидни думи, като в резултат на това почти всички загинали, а малкото оцелели били много болни и с генетични нарушения.

Втората група семена били облъчени и убити с радиоактивно лъчение предварително, като след това учените започнали да ги благославят и резултатът бил изумителен. Семената възстановили генетичната си структура и оживели.

Освен смисловото значение и информацията, която носят, думите са вибрация, която въздейства на вълново ниво.

Учените вече започват да разкриват мистерията на останалите 90% от нашата ДНК. Това е уникален код, съдържащ информация отвъд физическото измерение и има холографски строеж – това е самият код на живота!

В нашето ДНК се съдържа цял език на квантово ниво и нашият вербален език, всъщност е звуков израз на нашето ДНК.

В книгата си „Кода на Бога“, бивш служител от авиационната отбрана на САЩ, Грег Брейдън, пише, че в нашето ДНК е закодирано послание на древен език, като след 12 години изследвания намира паралела между текстовете от древните библейски текстове и генетичния ни код.

 

Защо е важно да водим здравословен начин на живот?

Да живееш здравословно означава да живееш осъзнато, а да живееш осъзнато означава да разбираш, че всичко е взаимосвързано и си влияе.

Освен за себе си, ние сме длъжни да водим един здравословен начин на живот и заради другите. Всичко в нашия свят е свързано чрез невидими връзки и светът, който виждаме външно, е отражение на това, което съдържаме вътре в нас.

Ние сме в постоянно взаимодействие, чрез нашите мисли, думи и емоции и си влияем по куп невидими начини. Руските изследователи наричат това „хиперкомуникация“, която съществува още от зората на времето.

Това, което свързва всички ни, е нашето Колективно съзнание и се определя основно от нашите мисли и енергия, която излъчваме в пространството.

Хаосът, който виждаме външно, се е зародил отдавна в умовете ни, превръщайки се в реалност, благодарение на действията, които сме предприели въз основа на неосъзнатата колективна мисъл на човечеството.

Ние сме загубили една много ценна връзка, но можем отново да си я възвърнем, като се докоснем до нашата интуиция и по-високите състояния на съзнанието. И това ще промени нашата външна реалност.

 

Как да открием правилния за нас начин?

Животът никога не ни дава точни рецепти, защото ние самите трябва да ги открием за себе си.

За да изберете правилния начин за здравословен живот, първо трябва да се научите да почитате телата си и да пазите съзнанието си чисто.

Тялото не е изолирано от съзнанието и между тях съществува непосредствена връзка и взаимно влияние.

Научете се да се вслушвате по-надълбоко и да притихвате ума си. Отделете време да прекарвате в тишина и съзерцание.

Така ще ставате по-възприемчиви за по-дълбоките аспекти от вас и ще започнете да чувате “езика” на тялото си. Само то може да ви подскаже кои са вашите стъпки към здравословния начин на живот.

 

Кои навици ни отдалечават от здравословен начин на живот?

Физическото ни състояние винаги е отражение на менталните модели, които поддържаме.

Това, което ни отдалечава наистина от един здравословен начин на живот, са преди всичко нашите убеждения и умствени модели.

Здравословният начин на живот започва тогава, когато се откажем от всички вредни умствени модели, които изтощават жизнената ни енергия.

Ето и кои са най-често срещаните токсични модели на поведение.

Съзнанието на жертва

Когато човек заема позицията на жертва, той губи личната си сила. Освен към агресор, човек може да се чувства жертва и на обстоятелствата.

Обстоятелствата обаче ги създаваме ние и винаги има начин да ги променим, стига да започнем да променяме умствената си настройка.

Привързаности и зависимости

Привързаностите и зависимостите могат да бъдат не само към определени вещества, но и към хора, вещи, духовни привързаности и дори такива към здравословен начин на живот.

На фино ниво те създават енергийни канали, през които се източва енергията ни и това отнема свободата ни.

Не забравяйте, че само вие държите ключовете за собствения си затвор.

Негативни мисли и отношение към живота

Внимавайте с мислите си, защото те се превръщат в реалност. Освен с негативните мисли обаче, трябва да внимавате и с прекалено позитивните, защото те понякога означават отричане и бягство от реалността.

Стремете се да поддържате съзнанието си ясно, да приемате нещата такива, каквито са и това ще ви донесе по-широко разбиране и спокойствие.

Ругатните и обидите

Научно е установено, че ругатните и обидните думи създават хаос в хромозомите и генетичната ни структура. Избягвайте хората, които постоянно ругаят, критикуват или използват обидни думи.

 

Как да променим навиците си?

Навиците се променят преди всичко с воля и упорство. За някои може да е по-трудно от колкото за други и всичко това опира да степента на волевитост.

Преди да промените външните си навици първо трябва да се справите с вътрешните си модели и убеждения.

Както е казал Айнщайн “по-лесно се разпада атом, отколкото убеждение” и това ще отнеме известно време и усилия.

Но ако наистина искате да водите един здравословен начин на живот – упорствайте, калявайте волята си и не се отказвайте. Освен че го правите за себе си, го правите за другите и за света като цяло.

Поддържайте чистотата и на тялото, и на съзнанието си и това ще ви помогне да изградите едни здравословни навици за цял живот.

Учителят Петър Дънов казва, че човек може да бъде истински здрав във физическо и умствено отношение, само когато умът, чувствата и волята му са в абсолютна хармония.

“Спирайте се пред чистите планински извори, пред тревите и цветята, пред красивите местности, които предизвикват хубави мисли и чувства във вас. Здраве без чистота е непостижимо.”

Беинса Дуно

 

10 съвета за здравословен начин на живот

 

здравословен начин на живот

 

Казано е „здрав дух в здраво тяло“. За да има човек здрав дух, се нуждае от здраво тяло, но и за да има здраво тяло, той трябва да поддържа здрав дух.

Преди всичко е важно е да си осигурите една хармонична и здравословна обстановка и атмосфера в живота си.

Можем да водим истински здравословен начин на живот, само когато намерим мира и хармонията в себе си.

Освободете се от токсичните хора и обстановки

Когато се намираме в токсична среда, ние губим от своята жизненост и енергия и това оказва действие и на здравето на телата ни.

Без значение в каква ситуация се намираме, винаги може да я променим към по-добро, след като се осмелим да направим първата крачка и продължим напред, дори и сами по своя път с воля и упорство.

Когато се отървем от токсични хора и обстановки, ще се освободи пространство в живота ни за нови по-градивни и позитивни хора.

Освен физическа, поддържайте емоционална и ментална хигиена

Ние имаме физическо тяло, което е осезаемо за очите ни, но имаме още емоционално и ментално тяло, което образува нашата аура.

Това е знание, което е било известно още в Древен Египет и отново започва да се завръща. Въпреки че не можем да виждаме аурите си, ние ги усещаме, тъй като те излъчват енергийно поле и вибрации.

От дълбока древност ни е дадена една ефективна техника, с която да пазим съзнанието си чисто и да поддържаме фините си тела, и това е медитацията.

Медитацията не е просто духовна практика в индуиските и будистките школи за постигане на просветление, а средство чрез което да поддържаме умствен и емоционален баланс.

Научете се да се вслушвате в телата си

Да, телата ни наистина ни чуват, но освен това и ни говорят. Вместо да се притеснявате колко сол използвате, за да не ви повиши кръвното налягане, притихнете ума си и се вслушвайте в сигналите на тялото си. Само то знае кое е най-полезно за вас!

Бъдете благодарни

Какъвто и да е животът ви, по-важното е, че сте живи и винаги имате силата да го промените, ако не ви носи удовлетворение.

Всъщност винаги има за какво да благодарите и когато го правите, ставате много по-богати.

Животът е дар и само по себе си това е причина за благодарност.

Думата „благодаря“ означава „дарявам благо“. Това, което получаваме, зависи от това, което даваме. Когато даваме, всъщност ставаме много по-богати, защото освобождаваме място в енергията си, за да получим.

Повдигайте духа си с музика

 

здравословен начин на живот

 

Музиката е вибрация, която въздейства на нашата биохимия. Слушайте хармонична и извисяваща духа музика, като например класическата или нашата фолклорна музика.

Академик Пьотър Гараев разработва звуково лечение на базата на този принцип.

Музиката е храна за душата!

Поемете отговорност за живота си

Когато човек осъзнае и признае, че той единствено е отговорен за това, което му се случва, единствено само тогава може да промени и обстоятелствата в живота си.

Свържете се с природата

Природата е наш дом и е това, което ни храни и което ни поддържа живи. Ние сме част от природата, но се отделяме прекалено много от нея и забравяме за тази важна и животоподдържаща връзка.

Ходете по-често сред природата, имайте доверие в целителните й сили и най-вече не забравяйте да й отдадете нужната почит.

Превърнете храненето си в ритуал

Сигурно сте чували израза, че човек е това, което яде и това всъщност е буквално. Освен на телата ни, храната въздейства и на мислите и емоционалното ни състояние.

Чрез храната си ние влизаме в контакт с природата и космичната енергия, наречена прана. Храната е различна форма на слънчевата енергия, а както знаем, Слънцето поддържа живота на нашата планета.

Най-много слънчева енергия имат естествено отгледани плодове и зеленчуци и ако имате възможност, се научете да се храните с тях, тъй като индустриалните са загубили енергията на природата.

Народният лечител Петър Димков казва, че най-полезни са плодовете, следвани от зеленчуците, ядките и накрая млечните храни.

Развивайте смирение и уважение към всеки и всичко

 

здравословен начин на живот

 

В Индия и Непал има един поздрав, при който хората се поздравяват с лек поклон, събрани длани до сърцето с думите „Намасте“.

Тази дума произтича от санскрит и всъщност означава „почитам духа в теб, който е и в мен“ както и „твоята и моята душа са едно”.

Учете се да уважавате и почитате всеки и всичко около себе си, защото това е просто друго проявление на вас самите.

Движете се

Стремете се да се движите по малко всеки ден. Движете се и буквално, и преносно. Нищо не стои статично и единственият постоянен закон в природата е този на промяната.

Животът всъщност е едно постоянно движение и обновление и ние трябва също да променяме себе си, за да бъдем в синхрон с този поток, а не срещу него.

 

Заключение

И не на последно място – обичайте себе си. Преди всичко първо трябва да се научим да обичаме себе си. И това не е егоистично, а необходимо. Много често самите ние се оказваме най-големите си врагове.

Какво представлява здравето?

Това е състояние на физическо, психическо и социално благополучие.

Какви са правилните стъпки към здравословен начин на живот?

Правилните стъпки към здравословен начин на живот са развиване на умствена, емоционална и физическа хигиена.

Кои навици ни отдалечават от здравословен начин на живот?

Токсичните умствени модели, неспособност за боравене с емоциите и непълноценен хранителен режим.