Заешка яхния с червено вино

Обновена: 22.04.2025|
Заешка яхния с червено вино.

Заешка яхния е ястие, което носи със себе си усещането за уют и традиция. Въпреки че заешкото месо често бива подценявано, то има дълга история в европейската кухня, като е било основна съставка в ястията на монасите и благородниците още през Средновековието. Когато се приготви с внимание, заекът става изключително крехък и абсорбира всички аромати на подправките и виното.

 

Рецепта за заешка яхния

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час 6 311.7 калории
6.7 г нетни въглехидрати
34.23 г протеин
14.7 г мазнини

Тази заешка яхния е обогатена с маслини, лют пипер и ароматни билки, което ще ви потопи в вкусовете на класическата европейска кухня.

 

Необходими продукти:

  • 1 кг заешко (на парчета)
  • 200 г черни маслини
  • 200 г праз (~2 стръка)
  • 1 бр люта чушка (~7 г)
  • 200 мл червено вино
  • 1 стрък розмарин
  • 1 с. л. доматено пюре, без захар
  • Един дафинов лист
  • 3 с. л. зехтин Екстра върджин
  • 1 ч. ч. топла вода
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте заека и го подсушете внимателно. Запържете го в зехтин, докато отделните парчета не станат равномерно златисто кафяви.
  2. Оставете го настрана.
  3. Накълцайте розмарина и лютата чушка на ситно. Запържете ги със зехтин в тиган.
  4. Нарежете на ситно праза и го добавете в тигана заедно с доматеното пюре.
  5. Разбъркайте добре.
  6. Прибавете заека, солта, дафиновия лист и червеното вино.
  7. Когато алкохолът се изпари, добавете една чаена чаша гореща вода.
  8. Покрийте заешката яхния за 20 минути с капак и я оставете да поври.
  9. Почистете маслините от костилките и ги прибавете към заешкото.
  10. Гответе още 10 минути на среден огън.
  11. Ако сосът не е достатъчно гъст, извадете заека от съда и продължете да готвите соса, докато не достигнете желаната консистенция.

Сервирайте готовата заешка яхния, докато е още топла.

 

Заекът в кулинарните традиции

 

Испанска заешка яхния.

 

Заешкото месо има дълга и интересна история в кулинарията. Още в Средновековието то е било смятано за изискан деликатес и е присъствало на трапезите на благородници и монаси. В манастирите често отглеждали зайци, тъй като църковните правила позволявали консумацията на младите зайчета по време на пости, считайки ги за „речни същества“.

Това е така, защото те обитавали влажни места и понякога плували, което ги е карало да ги класифицират като подобни на рибите.

Тази интерпретация им позволявала да ги консумират по време на пости, когато месото на сухоземни животни било забранено.

В Италия заешкото е традиционна част от кухнята, като популярни рецепти включват яхнии с домати, маслини и вино. Във Франция класическото “Lapin à la moutarde” (заек с горчица) е известно със своята нежна текстура и богат сос. Испанците пък го използват в емблематичната паеля с морски дарове и заешко.

Днес заешкото месо е ценено не само заради вкусовите си качества, но и заради лекотата си – в сравнение с традиционното червено месо, то съдържа по-малко мазнини и е идеално за заешка яхния с червено вино. Приготвено правилно, то се разпада на сочни парчета, които перфектно поемат ароматите на подправките.

 

Червеното вино в готвенето

 

Червено вино за заешка яхния.

 

Червеното вино не е просто напитка за допълнение към една приятна вечеря – то е и тайна съставка, която може да превърне обикновено ястие в истински гурме шедьовър. Още от древността вината са били използвани за овкусяване и консервиране на месо, но днес те играят ключова роля в много класически рецепти.

Добавянето на вино в заешка яхния помага за омекотяване на месото, тъй като киселинността му разгражда протеините и прави текстурата по-нежна.

Освен това танините, които се съдържат във виното, придават плътност на соса и балансират сладостта на праза и доматеното пюре.

Изборът на правилното вино също е важен – за заешка яхния най-добре подхождат средно плътни червени вина като Мерло, Сира или Пино Ноар. Те допълват вкусовия профил, без да доминират. Накрая, при готвене алкохолът се изпарява, но ароматите остават, придавайки на яхнията дълбочина и характер.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Задушен заек.

 

Ако идеята ни за заешка яхния ви е харесала, предлагаме да разгледате и предложението ни за задушен заек със сушени домати.

Интересни идеи може да получите от блога в нашия сайт в категорията „Кето рецепти“. Отправяме ви покана и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може да споделяте вашите резултатите от приготвянето на режимните си рецепти както с нас, така и с другите участници в групата.

Също така ще откриете чудесни ексклузивни седмични кето менюта и списъци за пазаруване в безплатната ни Вайбър групата.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар