Тайните на сусамовото брашно
Използвали ли сте досега сусамовото брашно в някоя рецепта? Сигурни сме, че поне веднъж на ден пред погледа ви попада продукт, съдържащ сусам под една или друга форма. Много често този природен дар се подминава сред останалите, по-популярни, продукти и семена.
Вдигаме завесата над полезните му качества в няколко точки и обещаваме, че веднъж влязъл в менюто ви, никога повече няма да го пренебрегнете.
Произход на сусамовото брашно: сусам и сусамово семе
Сусамът е растение, което вирее добре в топъл климат – и неслучайно, тъй като негова родина е Африка. Именно затова е популярна култура в Средиземноморския регион, Индия, топлите части на Китай, Пакистан. В България растат някои видове в най-южните региони, където температурите достигат достатъчно високи стойности.
Самите семена на сусама се извличат директно от растението и имат изключително интересни хранителни показатели: тези на 1 растение (около 80 на брой) съдържат средно 53-63% масло, 21% белтъци и 21% въглехидрати.
Затова и не е чудно, че семената и растението са ценени заради качествата си. Още от древността двата най-известни вида – бял и черен сусам, са част от медицината и хранително-вкусовата промишленост. В днешно време най-често ги консумираме върху хлебчета и сладкиши, екзотични ястия с азиатски произход или пък под формата на сусамово брашно.
Ценни вещества в сусамовото брашно
На първо място е важно да отбележим, че традиционното сусамово брашно се приготвя 100% само и единствено от небелено сусамово семе. То се стрива фино на прах след извличане на естествените масла на семената. От тези масла пък се произвежда сусамово масло чрез студено пресоване за оптимално запазване на всички полезни вещества.
Сусамовото семе, а оттам и брашното от сусам, има изключително богато съдържание на желязо и витамин Е. Желязото често е наричано “мощният минерал”, защото влияе силно на развитието и растежа на организма в тийнейджърска възраст. Липсата му може да предизвика анемия и недобро снабдяване на тялото с кислород. Витамин Е, от своя страна, е сред най-важните антиоксиданти, отговарящи за предпазването на организма от натрупване на токсични вещества.
И ако това все още не ви е убедило, че от сусамовото брашно можете да извлечете неповторими ползи, ще добавим, че в Азия и Арабския свят на сусама се приписват и свойствата на афродизиак.
В него откриваме още поредица важни елементи като калций, магнезий, мед, селен, също и витамини от група В, незаменими за красотата на кожата и косата.
Добавяме към тези факти това, че сусамът подобрява здравето на нервната и храносмилателната системи. Пренасяйки тези качества към сусамовото брашно, приготвените с него продукти може да се каже, че подпомагат перисталтиката и метаболизма. Отделно, веществата в него влияят благотворно и на сърдечната дейност.
Основни качества на сусамовото брашно
Вече споменахме факта, че го считат за афродизиак, но истината е, че сусамовото брашно крие още много полезни тайни.
Прекрасен източник на хранителни вещества, то изобилства на фибри. Сами по себе си те имат неоспорима роля в правилното хранене и редица хранителни режими. Дори и да не спазвате такива обаче, фибрите в храните, които приемате, поддържат нивата на лошия холестерол ниски, намаляват канцерогенните вещества в организма и помагат при контрола над теглото. Затова при спазване на диети от всякакъв тип се препоръчва да се консумират храни, богати на диетични фибри.
Още едно незаменимо свойство на сусамовото брашно е регулирането на количеството захар в кръвта. Това е изключително важно при диабетици и склонни към диабет хора, които търсят здравословни начини за поддържане на нивата кръвна захар в норми.
Изследвания сочат още, че сусамът и в частност – сусамовото брашно, намалява опасността от заболявания на уринарния тракт и простатата. Това е факт от голямо значение, тъй като с напредване на възрастта много хора страдат от медицински състояния, свързани с отделителната система.
Сусамово брашно при хронични заболявания
Дългогодишни наблюдения доказват, че консумацията на продукти със сусамово брашно помагат на организма да се възстанови след големи физически натоварвания. Неслучайно се използва от бодибилдърите както след травми, така и когато цел натрупване на мускулна маса.
То помага и при немощ в следствие на остри заболявания, хронични здравословни проблеми и вируси.
Незаменимо е действието на сусамовото брашно и при белодробни заболявания. Освен с подпомагане на организма да се прочисти по-бързо от токсините, то помага и за справяне със задуха.
В допълнение, консумацията на приготвени със сусамово брашно вкусотии доказано помага за редуциране на стреса и действа добре при депресивни състояния.
Изследвания твърдят, че кобинацията на съставки в сусамовото брашно действа превантивно и на раковите клетки и забавя тяхното развитие. Това действие идва от сусамовите семена, богати на фито антиоксидант, който има важна роля срещу свободните радикали.
Употреба на сусамовото брашно
Най-често можете да срещнете сусамовото брашно в различни вкусотии с източен произход, панировки и заливки за салати. Ако имате спортисти сред приятелите си, със сигурност ще ви дадат рецепта за здравословни хлебчета със сусамово брашно, които им помагат за възстановяване след тренировки и трупане на мускулна маса.
Тъй като е безглутеново, сусамовото брашно може да се използва без притеснения от хора, чувствителни към глутена и производните му.
Прием на продукти със сусамово брашно се препоръчва и при бременност или след раждане – времето, в което организма има изключително голяма нужда от хранителни вещества и по-специфично – фибри и фолиева киселина. Последната има голяма роля при формирането и здравината на костите на най-малките.
Без затруднения можете да приготвяте питки и хляб със сусамово брашно, да го добавяте към застройки на супи или пък към дресинги на салати – полезните му качества са доказано неизброими дори след термична обработка. Ако го предпочитате в естествен вид, можете винаги да го добавите към здравословен шейк, смути или йогурт с бери плодове без захар.
Кога да не използваме сусамово брашно?
Както с всеки друг продукт, хубаво е да не прекаляваме и с със сусамовото брашно.
Прекомерната консумация на сусам в сурово състояние или недобре приготвени печива със сусамово брашно може да причини раздразнение на стомаха и дебелото черво.
Прекратете употребата на сусамово брашно, ако установите непоносимост на организма си към семената от сусам. Препоръчва се да се консултирате и с лекар преди приема му, ако имате алергии към някой вид ядки.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ще разгледаме полезните съставки, които се крият в дребното сусамово семе.
Сусамово масло се използва и е високо оценено от медицината, козметиката и кулинарията. Наричат го “Кралицата на маслодайните семена“.
Страхотните хранителни профили на различни ценни семена осигуряват многобройни ползи за здравето.