Преди раждане – списък с най-необходимото за болницата

Обновена: 08.03.2024|
Ваксини по време на бременност. Списък преди раждане.

Големият ден вече наближава и трябва да приготвите багажа си за болницата преди раждане? Намирате се на точното място! В днешната статия ще ви дадем насоки какво да вземете със себе си, за да сте сигурни, че имате всичко необходими и нищо излишно. Не забравяйте, че бебето може да се появи по-рано от очакваното и е хубаво да организирате нещата си на време. Препоръчително е багажът ви да е готов края на 8-и, началото на 9-и месец и да стои на удобно място в случай, че се наложи веднага да тръгнете към болницата. Ето го и подробният списък:

  1. Документи

На първо място, както винаги, е личната карта. Следва обменната карта и направлението за раждане от наблюдаващия бременността гинеколог. Хубаво е да имате и всички изследвания, правени по време на бременността (особено ако са налични усложнения и няма да раждате при наблюдаващия ви лекар). Документ за кръвна група и Rh (резус) фактор също е задължителен. Акт за граждански брак или нотариално заверена декларация за припознаване на детето от бащата в случай, че нямате брак, както и лична амбулаторна карта за вписване на болничния лист. Последните две ще ви трябват след раждането, така, че може някой да ви ги донесе след това, но е хубаво да са приготвени предварително.

 

  1. Лични принадлежности

Пригответе си 2-3 нощници (за кърмачки или такива с копчета, за да са ви удобни по време на кърмене). В зависимост от мястото, където сте избрали да раждате, може да се наложи да си вземете и нощница за раждането, ако от болницата не ви осигуряват такава. Ще са ви необходими халат и една-две кърпи за ежедневния тоалет плюс джапанки и удобни чехли. Не взимайте дрехи в багажа си преди раждане. Може би само една топла жилетка ще ви бъде от полза, ако ви стане студено. Но имайте предвид, че в родилните отделения обикновено е много топло. Тоалет ще ви бъде нужен за изписването, но него ще ви го донесат в деня на събитието. Не забравяйте тоалетни принадлежности – сапун, шампоан, паста и четка за зъби. Запасете се и с еднократни бикини или следродилни превръзки. Хубаво е, но не задължително, да имате и лични чаша, вилица и лъжица, с които да консумирате болничната храна.

 

  1. Необходими неща за бебето преди раждане

 

Хранене при бременност. Цинк при бременност. Бременност - диагноза и развитие. Лека бременност. Списък преди раждане.

 

На повечето места, като изключим частните болници, ще изискват от вас 1 пакет памперси за новородено и 1 пакет мокри кърпички за неговия тоалет. Трябва да ги осигурите веднага след раждането, така че е добре да са в багажа ви, най-добре в отделна торбичка. Можете да вземете няколко памперса и пакет мокри кърпи с вас, ако се наложи да преобуете бебето, докато е при вас. Залъгалка и ръкавички също ще влязат в употреба, ако решите, че ще използвате такива. Дрехи за бебето не са необходими. Вече навсякъде ги обличат с дрехи от болницата.

 

  1. Помощни средства за кърменето, с които да се снабдим преди раждане

Ако сте решили да кърмите, обикновено млякото “слиза“ за 3-5 дни и ще започнете да храните бебето. Дотогава ще ви дават адаптирано мляко, но все пак трябва да тренирате сукателния рефлекс на бебето, като му предлагате гърда. Така то ще може да улови и първите капки жизнено важна кърма, наречена коластра – богата на изключителни хранителни вещества.

За удобство по време на кърмене ще ви е необходим сутиен за кърмене в багажа преди раждане. Някои майки не използват, но предимството им е, че държат гърдите повдигнати, а с тях и млечните канали. В резултат кърменето и изцеждането ще стават по-лесно. Ако бебето все още не може да засуче, е хубаво да имате и помпа за кърма под ръка – по избор ръчна или електрическа. В някои болници осигуряват, но по-добре попитайте, за да знаете дали да си вземете. В началото може да ви се наложи да ползвате и крем за зърна, защото са много чувствителни и могат да ви заболят, докато привикнете с кърменето. В последствие може да ви потрябват протектори за зърна и компреси, ако положението се усложни. Не забравяйте и няколко подплънки за кърма, тъй като докато тя се регулира, може да протича.

 

  1. Други

 

Списък преди раждане.

 

Хубаво е да се запасите с няколко бутилки вода (най-добре от 500 мл.) , както и малко тъмен шоколад за енергия (ще може да си хапнате най-рано 2 часа след естествено раждане и 6 часа след секцио). Ако сте родили с цезарово сечение се препоръчва да пиете и сок от ябълка.

Не забравяйте мобилния си телефон и зарядното

Може да си вземете и малко джобни пари, но не целия портфейл от съображения за сигурност. Ако това ще ви накара да се почувствате по-добре по време на възстановяването, можете да си вземете любимата музика или книга, но ви гарантираме, че най-вероятно няма да имате време за това.

В общи линии, тези 5 точки съдържат всичко необходимо, което да вземете със себе си в болницата преди раждане. Не забравяйте, че дори да пропуснете нещо, винаги може някой да ви го донесе допълнително по време на свиждане, а ви гарантираме, че със сигурност това ще се случи. Съветваме ви, все пак, да попитате и за специален списък, ако съществува такъв, на мястото, където сте избрали да раждате. Междувременно можете да погледнете и съветите за лека бременност тук. Това е от нас! Леко раждане!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 12.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 09:43 | Публикувана: 12 юни 2020 в 10:30 | Категория: Бременност и женско здраве