Шоколадови кроасани без захар
Може да си приготвим кето шоколадови кроасани без захар доста бързо, следвайки няколко лесни стъпки. Те са нисковъглехидратни, подходящи като допълнение към сутрешното ни кафе или следобедния чай.
Рецепта за шоколадови кроасани без захар
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 244.62 калории 2.92 г нетни въглехидрати 14.71 г протеин 17.8 г мазнини |
Освен че са бе захар, тези шоколадови кроасани са лишени и от глутен. Това ги прави подходящи и за хора с непоносимост към белтъчната смес.
Необходими продукти:
- 170 г моцарела, настъргана
- 200 г кето течен млечен шоколад
- 30 г крема сирене
- 1 бр яйце
- 50 г бадемово брашно
- 16 г кокосово брашно
- 2 с. л. еритритол
- 1 и ½ ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. краве масло Гхи, за намазване
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- Разтопете моцарелата и крема сиренето в микровълнова фурна за около 1 минута. (Сиренето трябва да се разтопи, но да не шупне.)
- В отделна купа смесете сухите съставки: бадемовото и кокосово брашна, бакпулвера, еритритола и солта.
- Смесете сухите и мокрите съставки и прибавете яйцето.
- Започнете да разбърквате сместа с помощта на вилица, след това с ръцете си направете топка гладко тесто.
- Разточете тестото на правоъгълник (хоризонтален, с дебелина около 5 мм) между два листа хартия за печене с помощта на точилка.
- Повдигнете горния пергамент.
- Нарежете тестото на 3 правоъгълника (по вертикала) с обикновен нож или такъв за пица.
- След това нарежете формите на още 6 дълги триъгълника.
- Разточете отново всеки триъгълник, така че да е равен и дълъг около 19 см.
- Навийте всяко парче на руло във формата на полумесец.
- Поставете кроасаните върху тава, покрита с хартия за печене.
- Намажете всеки от тях с разтопено краве масло Гхи.
- Печете във фурната до зачервяване и бухване.
- След като кроасаните станат златисти, поставете върху тях алуминиево фолио. Това ще ги предпази от изгаряне.
- Общото печене би трябвало да бъде около 20 минути.
- Оставете готовите шоколадови кроасани да изстинат.
- Разрежете всеки от тях през средата и по дължина.
- Разпределете шоколада на долната част на всеки кроасан и го покрийте отново с горната му част.
Може да използвате различни видове шоколад или кето сладко за пълнеж. За феновете на солени изделия, може да използвате пилешко и любим кашкавал за плънка на кроасаните.
Допълнителни съвети:
- Ако тестото се охлади, може да стане трудно за работа. Затоплете го в микровълновата за 10 секунди или докато омекне.
- Тестото за шоколадови кроасани е лепкаво. Работата с него може да бъде по-лесна, ако леко намазните ръцете си.
- Може да притиснете върха на триъгълника при навиване, за да запечатате тестото. Това би предпазило кроасана от развиване по време на печене.
За допълнителен вкус, може да добавите ½ ч. л. активна мая.
История на кроасаните
Кроасанът, символ на френските сладкиши, произхожда от Австрия като kipferl, хлебче с форма на полумесец, датиращо поне от 13 век. Докато популярните митове свързват създаването му с поражението на Османската империя в битката при Виена, тези твърдения нямат исторически доказателства.
Кипферът достига Франция през 1839 г., когато австрийският офицер Аугуст Занг отваря виенска пекарна в Париж, където местните се влюбват в сладкиша и започват да го адаптират.
През 1915 г. френският пекар Силвен Клавдиус Гой революционизира рецептата, като използва т. нар ламинирано тесто с мая вместо тесто за бриош, създавайки люспестите, маслени слоеве, които определят съвременния кроасан.
Това тесто по-късно вдъхновява вариации като много обичаните шоколадови кроасани, пълни с богат, разтопен шоколад, харесвани по целия свят.
До 1920 г. кроасаните са признати за национален френски продукт.
Днес кроасаните, включително популярните разновидности като например шоколадови кроасани, вдъхновяват глобални адаптации като испанския Xuixo десерт със сметана и американския кроасан. Главният готвач Юрген Давид, австрийски експерт по сладкиши, възхвалява традиционния извит сладкиш за неговата простота и техника на приготвяне.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за шоколадови кроасани без захар ви е харесала, препоръчваме ви да опитате рецептата ни за шоколадова трилогия без захар ForLife. Десертът е подходящ за всеки повод или за моментите, когато ни се хапва нещо сладко, но искаме да избегнем захарта.
За други интересни рецепти, може да разгледате секцията в блога ни „Кето рецепти“. А като физически подарък или за лична употреба, препоръчваме книгите ни „Кето фантазии 1 и 2“. За да обменяме опит, да покажете вашите кето творения и идеи, каним ви да се присъедините към споделената ни кухня във фейсбук. Също така в безплатната ни Вайбър група ще откриете интересни рецепти и списъци за пазаруване.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето дубайски шоколад е изискана и нисковъглехидратна версия на традиционното шоколадово изкушение, съчетано с принципите на кетогенната диета.
Кето брауни с еспресо – божествена комбинация от шоколад, еспресо и сметана, това е един от най-вкусните нисковъглехидратни
Популярните канелени рулца, известни и като „кокчета“ или „охлювчета“, са типичен десерт за Северна Европа (главно Скандинавия) и