Печен омлет с коприва
Печен омлет с коприва е леко и питателно ястие, което мирише на пролет. Зелените съставки на тази храна са изключително полезни за здравето на организма ни и си заслужава да го опитаме.
Рецепта за печен омлет с коприва
Копривата не е съставка, с която готвим всеки ден, и е хубаво да отдадем нужното внимание на този полезен дар от природата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 321 калории 4 г нетни въглехидрати 10 г белтъчини 24 г мазнини |
Необходими продукти:
- 300 г прясна коприва, почистена от дръжки и стъбла
- 8 яйца, размер L
- 50 г течна сметана
- 2 стръка зелен лук, само перата
- 50 г пармезан или кашкавал по избор
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1/2 ч. л. черен пипер
- щипка индийско орехче (по желание)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- В подходяща тенджера задушете копривата, след като сте я нарязали. След това тя драстично ще намали размера си.
- Към копривата добавете маслото, сметаната и сухите подправки. Разбъркайте добре.
- В отделна купичка разбийте яйцата и ги изсипете в подходяща тава, намазана с малко масло. Хубаво е готовият печен омлет да бъде поне 2 пръста дебел, затова обикновено се избира по-малка, но висока тавичка.
- Добавете копривата и другите съставки.
- Нарежете зеления лук и прибавете към сместа заедно с настъргания пармезан.
- Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки.
- Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печенето отнема около 10 минути, като може да следите за позлатяването на самия печен омлет.
- Сервирайте топъл с подходящ хляб или свежа салата за гарнитура.
Съвет: Може да направите печен омлет и в подходящ тиган, като задължително използвате капак, за да се сготвят добре яйцата.
За по-лесно изпичане може да използвате и хартия за печене, преди да изсипете яйцата и другите съставки в подготвената тава.
Хранителни стойности
Както всички знаем, копривата е една от най-полезните тревисти съставки в кухнята, които може да използваме. Тя е заредена с полезни минерали, от които тялото ни се нуждае. Тъй като нея откриваме ексклузивно през пролетта, това е перфектният момент да се заредим с хранителни вещества заедно със събуждането на природата.
Хвърляме зимата от раменете си и хапваме вкусни пролетни ястия като нашия печен омлет с коприва.
В 1 порция печен омлет се съдържат:
- >300% витамин К
- 58% селен
- 58% витамин Б2
- 52% калций
- 50% витамин А
- 48% витамин Б12
- 42% фосфор
- 37% манган
- 27% витамин Б5
- 22% фибри
- 17% омега-3 мастни киселини
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Често по време на кето диета хапваме повече месни продукти от необходимото, тъй като те са лесен избор, който е естествено лишен от въглехидрати. Не е хубаво обаче да ядем на всяко хранене месни продукти, тъй като прекомерната консумация е свързана с някои доказани вреди за здравето. Печен омлет с коприва е страхотен начин да се нахраним добре, да заредим тялото с белтъчини и полезни вещества, без да ядем месо.
Още от нашата здравословна кухня
Печеният омлет е пряко вдъхновен от италианската фритата. Тя е страхотно ястие, което се приготвя бързо и лесно и е особено подходящо за хората, които следват нисковъглехидратен режим на хранене. Може да опитате и други видове фритата, които ние сме подготвили за кето режима, като например:
- Зелена фритата с листни зеленчуци
- Кето фритата с карфиол и моцарела
- Може да разнообразите менюто си и с други рецепти с яйца като например яйчено руло с гъби и майонеза
Нисковъглехидратното хранене не бива да е изолиращо и ограничаващо – то трябва да е здравословна част от нашето ежедневие, която ни кара да се чувстваме цялостно по-добре. Присъединете се към споделената ни кухня във Фейсбук, в която ще откриете страхотни рецепти и стотици последователи на кето режима, с които да обменяте опит и вкусни идеи.
За по-лесно кето меню може да се възползвате от нашето ежеседмично меню, което ще откриете във Вайбър канала ни. Допълваме го и с безплатен списък за пазаруване, който прави кето режима лесен и още по-достъпен за следване.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Нека се насладим на пролетта заедно с тази рецепта за фритата с листни зеленчуци.
Опитайте едно лесно, бързо и вкусно предложение в италиански стил – кето фритата с карфиол и моцарела.
Всички сме хапвали бъркани яйца, особено в моментите, когато трябва да приготвим нещо набързо за обяд или вечеря.