Печен омлет с коприва

Обновена: 29.05.2025|
печен омлет с коприва

Печен омлет с коприва е леко и питателно ястие, което мирише на пролет. Зелените съставки на тази храна са изключително полезни за здравето на организма ни и си заслужава да го опитаме.

 

Рецепта за печен омлет с коприва

Копривата не е съставка, с която готвим всеки ден, и е хубаво да отдадем нужното внимание на този полезен дар от природата.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 4 321 калории
4 г нетни въглехидрати
10 г белтъчини
24 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 300 г прясна коприва, почистена от дръжки и стъбла
  • 8 яйца, размер L
  • 50 г течна сметана
  • 2 стръка зелен лук, само перата
  • 50 г пармезан или кашкавал по избор
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • щипка индийско орехче (по желание)
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща тенджера задушете копривата, след като сте я нарязали. След това тя драстично ще намали размера си.
  2. Към копривата добавете маслото, сметаната и сухите подправки. Разбъркайте добре.
  3. В отделна купичка разбийте яйцата и ги изсипете в подходяща тава, намазана с малко масло. Хубаво е готовият печен омлет да бъде поне 2 пръста дебел, затова обикновено се избира по-малка, но висока тавичка.
  4. Добавете копривата и другите съставки.
  5. Нарежете зеления лук и прибавете към сместа заедно с настъргания пармезан.
  6. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки.
  7. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печенето отнема около 10 минути, като може да следите за позлатяването на самия печен омлет.
  8. Сервирайте топъл с подходящ хляб или свежа салата за гарнитура.

 

Съвет: Може да направите печен омлет и в подходящ тиган, като задължително използвате капак, за да се сготвят добре яйцата.

За по-лесно изпичане може да използвате и хартия за печене, преди да изсипете яйцата и другите съставки в подготвената тава.

 

Хранителни стойности

 

печен омлет с коприва

 

Както всички знаем, копривата е една от най-полезните тревисти съставки в кухнята, които може да използваме. Тя е заредена с полезни минерали, от които тялото ни се нуждае. Тъй като нея откриваме ексклузивно през пролетта, това е перфектният момент да се заредим с хранителни вещества заедно със събуждането на природата.

Хвърляме зимата от раменете си и хапваме вкусни пролетни ястия като нашия печен омлет с коприва.

В 1 порция печен омлет се съдържат:

  • >300% витамин К
  • 58% селен
  • 58% витамин Б2
  • 52% калций
  • 50% витамин А
  • 48% витамин Б12
  • 42% фосфор
  • 37% манган
  • 27% витамин Б5
  • 22% фибри
  • 17% омега-3 мастни киселини

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Често по време на кето диета хапваме повече месни продукти от необходимото, тъй като те са лесен избор, който е естествено лишен от въглехидрати. Не е хубаво обаче да ядем на всяко хранене месни продукти, тъй като прекомерната консумация е свързана с някои доказани вреди за здравето. Печен омлет с коприва е страхотен начин да се нахраним добре, да заредим тялото с белтъчини и полезни вещества, без да ядем месо.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Фритата с листни зеленчуци.

 

Печеният омлет е пряко вдъхновен от италианската фритата. Тя е страхотно ястие, което се приготвя бързо и лесно и е особено подходящо за хората, които следват нисковъглехидратен режим на хранене. Може да опитате и други видове фритата, които ние сме подготвили за кето режима, като например:

 

Нисковъглехидратното хранене не бива да е изолиращо и ограничаващо – то трябва да е здравословна част от нашето ежедневие, която ни кара да се чувстваме цялостно по-добре. Присъединете се към споделената ни кухня във Фейсбукв която ще откриете страхотни рецепти и стотици последователи на кето режима, с които да обменяте опит и вкусни идеи.

За по-лесно кето меню може да се възползвате от нашето ежеседмично меню, което ще откриете във Вайбър канала ни. Допълваме го и с безплатен списък за пазаруване, който прави кето режима лесен и още по-достъпен за следване.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 16.05.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар