Масло от черен кимион – 11 ползи от приема му

Обновена: 12.01.2024|

Масло от черен кимион – може и да не сте чували за него, но то от векове е известно със своите имуностимулиращи, терапевтични, лечебни и козметични свойства.

Оказва се, че то не е само особено полезен продукт, който е чудесно допълнение за овкусяване на салати, супи и ястия, но и лечебно средство.

Подпомага загубата на тегло, подобрява състоянието на кожата и дори се употребява успешно за подпомагане лечението на рак и диабет. Повече за ползите и вредите при употребата му ще поговорим в следващите редове, затова продължете да четете.

 

zink 400
zink 600

 

zink 400
zink 600

Масло от черен кимион – какво представлява?

Маслото от черен кимион (Nigella Sativa) е известно още и като масло от черни семена и калонджи масло.

То се приготвя от семена на черен кимион или нигела сатива – малко растение с бледолилави, сини или бели цветя, което расте в Източна Европа, Западна Азия и Близкия изток.

Произтичащите от употребата на масло от черен кимион ползи изглежда идват от основната съставка в него, наречена тимохинон. Това съединение действа противовъзпалително и като антиоксидант. Освен това може да спомогне за намаляване на туморните образувания.

Полезните му свойства се дължат и на богатия му състав, съдържащ:

Открити в него са и цинк, фолиева киселина, фосфор, желязо и други.

Масло от черен кимион може да се приема както орално, така и да се прилага локално. Някои хора могат да изпитат алергия към него, затова трябва да се приема с повишено внимание.

 

Употреба на масло от черен кимион

 

Масло от черен кимион.

 

Хората използват малките черни семена на плодовете на растението Nigella sativa за лечение на редица състояния в продължение на хиляди години.

Маслото от черен кимион, както и семената, се употребяват и в кулинарията за овкусяване на къри, кисели краставички и хляб като заместител на подправката кимион или риган.

Висококачественото масло е подходящо за готвене, печене и добавяне към напитки. Приема се също и под формата на капсули или локално върху кожата за облекчаване на определени състояния.

 

 

Кои са произтичащите от прием на масло от черен кимион ползи?

Ползите от употребата на калонджи масло са многобройни, но има и много неоткрити все още. От постигане на желаното тегло до подобряване на здравословното състояние при тежки болести – това масло е незаменим лек, нужен във всеки дом.

 

1. Помага при отслабване

Приемът на масло от черен кимион може да помогне за понижаване на индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията на хора с наднормено тегло.

BMI Calculator

Weight

cm
kg
ft
in
lbs

BMI

Индекс на телесна маса по-малък от 18,5 показва, че имате поднормено тегло.

Поднорменото тегло може да увеличи риска от недохранване, остеопороза и анемия.

Препоръчва се консултация с лекар или диетолог, който да ви помогне в изграждането на меню за покачване на теглото.

Индекс на телесна маса от 18,5 до 24,9 показва, че имате здравословно тегло за вашия ръст. Поддържането на здравословно тегло намалява риска от развитие на сериозни здравословни проблеми.
Индекс на телесна маса от 25 до 29,9 показва, че имате леко наднормено тегло. Може да ви бъде препоръчано да отслабнете по здравословни причини.

Наднорменото тегло може да доведе до различни здравословни състояния, като диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми.

Консултирайте се с вашия лекар или диетолог, преди да предприемете каквито и да е действия.

Индекс на телесна маса над 30 показва, че може да имате затлъстяване. Вашето здраве може да е изложено на риск, ако не отслабнете. Консултирайте се с лекар или диетолог, преди да решите да спазвате диета.

Значително намалява телесното тегло и инсулиновата резистентност. Понижава и рисковите фактори при жени със затлъстяване, особено в комбинация със следване на нискокалорична диета. А добавянето на аеробни упражнения ще помогне за намаляване на нивата на холестерол.

 

2. Подобрява здравето на косата и кожата

 

Биотин. Полезни витамини за здрава кожа, коса и нокти. Колаген за коса и нокти.

 

Приемът на масло от нигела сатива помага за изчистването на симптомите на кожни заболявания като екзема, акне и псориазис.

Действа хидратиращо и подобрява растежа на косата, омекотява кожата и я овлажнява в дълбочина.

 

3. Помага за заздравяване на рани

Приложено локално, студено пресовано масло от черен кимион може да ускори процеса на заздравяване на рани. Това е благодарение на съдържащите се в състава му антиоксиданти и противовъзпалителните свойства на тимохинона.

В допълнение, приемът на маслото увеличава образуването на колаген в тялото, който е от ключово значение за стави, сухожилия, коса и кожа.

 

4. От помощ при диабет

Мнозина вероятно не знаят, но черният кимион е особено полезен при диабетици. При това коварно заболяване те се сблъскват с високи нива на глюкоза в кръвта, хипертония и много други проблеми.

Маслото от черен кимион подобрява нивата на кръвната захар, хемоглобина и инсулиновата резистентност. Приемът на маслото в комбинация с лечение на диабет тип 2 има положителен ефект.

 

5. С потенциални ползи при рак

Някои изследвания разкриват и противоракови ползи на маслото от нигела сатива.

Учените посочват, че са нужни още допълнителни проучвания, но ценните съединения в него показват антиоксидантна функция и подобряват защитната система на тялото. Освен това индуцират апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на туморните клетки.

Тимохинонът в маслото от черен кимион влияе на раковите клетки, засягащи мозъка и гърдата, както и левкемичните.

 

6. Подобрява функцията на черния дроб и бъбреците

 

Калий. Масло от черен кимион. Бъбреци.

 

Антиоксидантните свойства на маслото от черен кимион имат защитен ефект върху черния дроб и бъбреците.

Има няколко механизма, чрез които се осъществява защитата. В един от ключовите процеси, тимохинонът изглежда намалява нивото на оксидативния стрес, което води до дисбаланс на свободните радикали и антиоксидантите в тялото.

Оксидативният стрес е свързан с различни чернодробни проблеми като алкохолно чернодробно заболяване, цироза, увреждане на черния дроб, хепатит и други. Също така се свързва с бъбречни проблеми, като хронично бъбречно заболяване и бъбречна токсичност.

Маслото от черен кимион спомага за намаляване на размера на камъните в бъбреците и елиминирането им.

 

7. Може да е от полза при безплодие

Маслото подобрява движението на сперматозоидите и увеличава броя им, както и обема на спермата при мъже, имащи репродуктивни проблеми. Тимохинонът помага за повишаване качеството, подвижността, жизнеспособността и броя на сперматозоидите.

 

8. Облекчава стомашно-чревни проблеми

Противовъзпалителните свойства на маслото от черен кимион помагат за облекчаване на симптоми като

 • лошо храносмилане
 • гадене
 • подуване на корема
 • повръщане
 • диария
 • запек

Някои клинични проучвания показват, че маслото може дори да има превантивен ефект при колит, панкреатит и други стомашно-чревни разтройства. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определят точните ползи от приема му в тази област.

 

9. Бори се с високото кръвно налягане (хипертония)

Консумацията на масло от черен кимион помага за намаляване на високото кръвно (хипертония). Понижават се както систоличното, така и диастолното кръвно налягане.

Важно е да се отбележи, че е възможно някои хора да изпитат ниско кръвно налягане в резултат на използване на калонджи масло. Консултирайте се с лекар, преди да го използвате с цел понижаване на кръвното налягане.

 

10. Може да защити здравето на мозъка

Ранни изследвания показват и други произлизащо от черен кимион ползи. Те са свързани с мозъчното здраве и защита.

Тимохинонът в състава на маслото има способността да намалява невровъзпалението. Следователно може да помогне за понижаване на опасността от мозъчни заболявания като Алцхаймер или Паркинсон.

 

11. В подкрепа на имунната система

Не на последно място – извлеченото от черен кимион масло е мощен имуномодулатор. То поддържа имунната система в баланс, така че да не реагира прекалено или недостатъчно срещу патогени.

То също така потушава опасните възпаления и подсилва защитните сили на тялото, което води до подобрена защита срещу инфекции, облекчавайки същевременно кашлицата, симптомите на бронхит и настинките.

 

Mасло от черен кимион – противопоказания

 

Масло от черен кимион. Алергия към чай. Опасности през лятото. Кожни обриви. Бял равнец.

 

Въпреки че има множество ползи от приема му, то не може да се използва като заместител на лекарства при определени здравословни състояния.

Ако приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекуващ лекар, преди да започнете да използвате билкови добавки, като калонджи масло. Същото се отнася и за бременните и кърмещи жени.

Някои лекарства могат да си взаимодействат с маслото, затова не пропускайте консултация с доктор.

Сериозни странични ефекти от приема на масло от черен кимион са редки.

Такива са:

 • гадене
 • подуване на корема
 • усещане за парене в стомаха
 • лошо храносмилане
 • ниска кръвна захар

Локално приложено маслото от черен кимион може да причини тежък алергичен обрив при някои хора. Ето защо е жизненоважно първо да бъде тествано върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че няма да предизвика реакция.

Дръжте маслото далеч от очите, ноздрите и други чувствителни части на тялото.

В допълнение, тимохинонът може да инхибира определени ензими, метаболизиращи лекарства. Това означава, че човек трябва да избягва употребата на маслото, докато приема лекарство, което може да бъде повлияно.

 

Как се приема масло от черен кимион?

 

Масло от черен кимион.

 

Количеството, което човек трябва да приема, зависи от вида на възпалението, състоянието или проблема, който иска да облекчи.

Безопасните нива на компонента тимохинон за възрастни се равняват на прием до 900 мг масло от черен кимион или 48,6 мг тимохинон дневно, за да сведете до минимум риска от странични ефекти.

Прием на масло от нигела сатива за различни здравословни състояния:

 • За болки в гърдите: гел, съдържащ 30% масло от черен кимион, или чисто масло от нигела сатива се прилага върху гърдите всеки ден в продължение на 2 месеца.
 • За функцията на сперматозоидите: доза от 2,5 мл масло се приема 2 пъти дневно в продължение на 2 месеца.

Приемайте маслото точно както ви е препоръчал вашият лекуващ лекар или както е описано на етикета на продукта, който сте си закупили.

Винаги избирайте висококачествено, органично, студенопресовано калонджи масло, което е 100% чисто, терапевтично и сертифицирано.

Масло от черен кимион – какво представлява?

Маслото от черен кимион (Nigella Sativa) е известно още и като калонджи масло. То се приготвя от семена на черен кимион или нигела сатива – малко растение с бледолилави, сини или бели цветя, което расте в Източна Европа, Западна Азия и Близкия изток. Използва се от векове в кулинарията и като лечебно средство.

Какви са свързаните с черен кимион ползи за здравето?

Маслото има свойството да повишава имунитета, да редуцира нивата на кръвна захар и хипертонията. Има положително действие върху кожата и косата и има потенциални ползи при рак и диабет.

Какви са противопоказанията при прием?

Сериозни странични ефекти от приема на масло от черен кимион са редки. Такива са: гадене, подуване на корема и усещане за парене, лошо храносмилане, ниска кръвна захар.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 6 април 2022 в 10:26 | Категория: Здраве