Проф. Лъчезар Аврамов: Интегративната медицина е нетоксична, достъпна и ефективна

Обновена: 07.03.2024|
Професор Лъчезар Аврамов.

Как би могла да ни защити интегративната медицина? По този въпрос разговаряме с проф. Лъчезар Аврамов, специалист по биофизика, биомедицинската фотоника и статистика, учредител и директор на единствения в България Център за интегративна медицина.

 

„Не можеш да лекуваш главата отделно от тялото,

нито тялото, отделно от душата.“

Това разбиране за единството на телесните функции и неразривната връзка между душата и тялото, е било водещо в дейността на древните тракийски лечители. Описал го е Платон през 380 г. преди Христа, в прочутия си диалог „Хармид“. През 21 век, когато учените проникват дълбоко в механизмите на болестните процеси и за пациентите се грижат огромен брой тесни специалисти, сякаш забравяме, че човешкия организъм е едно цяло. Делим лечебната дейност на конвенционална и неконвенционална, подценявайки изцеления, утвърдени през вековете. И може би не е случайно, че един вирус – микроскопична частица с нищожно количество РНК, ни наложи ограничения и сега заплашва живота ни.

 

Проф. Аврамов, да започнем с едно от най-популярните биологично активни вещества – аскорбиновата киселина. Наистина ли имунитетът се повишава чрез приемане на ударни дози витамин С?

– Така е, но количествата не са ударни. Приема се витамин С във високи дози. Благотворното му влияние върху имунната система е известно отдавна в медицинските среди, обаче никой не е провел широко проучване и не е приложил т.нар. медицина, основана на доказателствата. Причината е, че подобни изследвания са много скъпи и трябва да обхванат десетки хиляди хора. А лечебната процедура за въвеждане на витамин С е изключително проста – той се инжектира венозно. По този метод в нашия център са лекували над 5 хиляди души, под ръководството на доц. Христо Дамянов, който е медик, уролог и специалист по интегративна онкология.

Помогнали сме на пациенти с ракови заболявания, включително на хора, страдащи едновременно от онкологичен проблем и вирусна инфекция. Позитивните резултати, които постигнахме, не са просто потвърждение на вече публикувани данни. Това са нашите клинични резултати. Описали сме ги в протоколи. Документите предложихме на вниманието на здравното министерство още в началото на тазгодишната пандемия. Но нямаме отговор…

 

Тази (меко казано) пропусната възможност е предмет на отделен разговор, но не мога да не отбележа, проф. Аврамов, че при сегашната ситуация от полза е всичко, което води до укрепване на имунитета. С такъв ефект например, е озонотерапията, прилагана в Центъра по интегративна медицина…

 

Лъчезар Аврамов.

 

Да, авторитетни проучвания сочат, че озонът е силно окисляващо средство. Той стимулира имунния отговор и паралелно с това потиска възпроизводството на микроорганизмите в човешкото тяло. Още преди век е бил употребяван за дезинфекция, стерилизация, премахване на някои миризми и отрови, съхранение на продукти.

 

– Проф. Аврамов, бихте ли пояснили как се прилага летливият газ върху човешкото тяло?

Използваме обогатен с озон физиологичен разтвор, който се въвежда интравенозно. Но има и други варианти. Например, при т.нар. голяма хемотрансфузия се изтегля 250 мл кръв от пациента. След озониране тя се инжектира обратно на пациента. Процедурата е известна като кръвен допинг. Забранена е за прилагане на спортисти, защото е добре известно, че действа имуностимулиращо.

Съществува и т.нар. малка хемотрансфузия, при която се озонира около 50 мл кръв. В Центъра не прилагаме въпросните трансфузии, защото преди няколко години в Закона за кръвта и кръвните продукти бе въведена поправка, според която кръвни манипулации могат да се правят само в болници, но са забранени в други медицински заведения. Така че при нас се влива само физиологичен разтвор, обогатен с озон чрез специален, сертифициран апарат. Нямаме проблеми по отношение на методиките, а резултатите ни са повече от окуражаващи.

 

Какво място в интегративното лечение заема терапията срещу стрес?

Тя е изключително важна, защото състоянието на имунната система се влияе от стреса и силните емоции. Психичните отклонения у нас са сериозно подценени и сега, в хода на пандемията, когато държавата целенасочено създава паника, възниква опасност от влошаване на хроничните заболявания. Тяхното отложено лечение и страхът от зараза реално създават условия за по-голяма агресия на вируса. В момента по проблема малко се говори, но след години, сигурен съм, че ще бъде отчетено огромното негативно въздействие на тази неиздържана медицински, зле конструирана политика за предпазване. Дори да изглежда резултатна срещу инфекциите, тя е неподходяща при тежките заболявания.

 

– Проф. Аврамов, Вашият екип се ръководи от принципите на холистичната медицина, като се стреми основно да подпомогне естествените, биологични възможности на целия организъм за справяне с болестния процес. Бихте ли посочили последната новост, която прилагате ?

Изключително интересно и ефективно е лечението с биомагнитни двойки. Свързано е с наблюденията и опита на няколко учени от Мексико и Испания. Според тях всеки орган в човешкото тяло има магнитни полюси върху кожната повърхност. Когато се развие болестен процес в даден орган, магнитното състояние на полюсите се променя. Измерването на това състояние може да се ползва за диагностика и лечение на различни заболявания. За целта тялото се представя като карта, подобна на акупунктурната, без обаче да има нещо общо с нея. Полюсите са около 1000. Обаче терапията с биомагнитни двойки изисква висококвалифициран медицински персонал. Ето защо в момента наши специалисти се обучават в Калифорния и Испания.

От 2018 г. под ръководството на доц. Дамянов в Центъра се прилага нов метод, представляващ комбинация от инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия. Резултатите са представени в престижни научни издания и нямат аналог в онкологичната практиката. Принципът, от който се ръководи колективът на доц. Дамянов, е това, че в центъра на лечението е човекът. Терапията се отличава с нетоксичност, достъпност и достатъчна ефективност. Независимо от диагнозата, с която пациентът идва в нашия център, там се предприемат редица действия за нормализиране на целия организъм. Възстановяват се имунният статус и всички отклонени от болестта функции. Щом се преодолее т.нар. раков метаболизъм и се нормализира обмяната, при която лечебните дейности протичат много по-лесно, резултатите стават очевидни.

***

 

По думите на пациенти

 

Жена с очила, работи налаптопа си. Очилата помагат да неразтъркваме чести очите си и да не пипаме лицето си. Горещи вълни при менопауза. Лъчезар Аврамов.

 

Несъмнено най-голямо доказателство за ползата от дадено лечение са думите на самите пациенти. В Центъра за интегративна медицина са записани изказванията на част от тях. Повечето имат обща съдба – тежка онкологична диагноза, лутане по болници, преживени операции, травмиращи последствия от химиотерапия, лъчетерапия и други медицински интервенции, рецидив на заболяването и попадане в графата на т.нар. иноперабилни, т.е. нелечими, обречени. Ето няколко от тези  споделяния.

Проф. Наташа Ваклиева, инженерхимик. Постъпиx в Центъра с кървящ тумор и препоръка от онколози за палиетивна лъчетерапия. Все едно, че ми бяха казали: до тук си, ние приключихме“. След инсулин потенцирана терапия, биомагнитно лечение и приемане на високи дози витамин С, проф. Ваклиева се чувства възстановена и благодари за компетентността, грижите и съпричастността на екипа, за вниманието и информацията, която е получила като пациент.

Николинка Янкова, медицински работник. Приета е след три операции и неуспешна химио- и лъчетерапия. Още след първите процедури в Центъра тежките й симптоми изчезват. След едномесечно лечение позитронна емисионна томография (ПEТ скенер) показва огромно подобрение, за което Янкова благодари на д-р Дамянов и екипа на Центъра. Възхитена е от отношението към пациентите, на които тук гледат като на хора, а не като на обекти за лечение. Възхитена е от приложената терапия, която не е фрагментирана и възстановява целия организъм.

Даниела Петкова от Бургас, пациентка с вторичен рак на костите: “В мен кънти благодарност към д-р Дамянов и екипа, благодарност към Бог… Препоръчвам горещо, всеки, който има моите проблеми, да знае, че има още една отворена врата, да не спира да търси, да намери своя път на лечение и да живее“.

 

С проф. Лъчезар Аврамов разговаря д-р Ваня Шипочлиева

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 22.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:22 | Публикувана: 22 декември 2020 в 10:49 | Категория: Здраве, Витамини и минерали