Кето паска: украинска великденска традиция

Обновена: 16.04.2025|
кето паска, рецепта

Кето паска под формата на кексчета с глазура е вкусна и нисковъглехидратна интерпретация на традиционния украински великденски хляб. В класическата си версия е пухкава, ароматна и богата на масло и яйца, което я прави идеална за адаптиране към кето режим. Вместо бяло брашно в тази рецепта използваме бадемово и кокосово брашно, което осигурява нежна текстура и леко сладък вкус.

Подсладена с еритритол, тази кето паска запазва празничния си характер, без да нарушава нисковъглехидратния начин на хранене. Добавянето на кора от цитруси и сметана придава неповторим аромат, а текстурата остава мека и въздушна. Тази кето паска е чудесен начин да се насладим на великденските традиции, без да правим компромис с диетата си. А и изглеждат чудесно на великденската трапеза.

 

Рецепта за кето паска

За изпълнението на тази рецепта за кето паска ще са ни необходими някои кухненски пособия: силиконови форми за кексчета, сокоизтисквачка, пасатор/блендер, микровълнова фурна, фурна, ренде.  

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 порция
15 минути печене + 1 час за престояване + 25 минути приготвяне 12 151 калории
11,7 г мазнини
7,3 г протеин
2,7 г нетни въглехидрати

От тази рецепта се получават 12 броя кексчета.

Необходими продукти

За хляба:

  • 80 мл готварска сметана
  • 80 мл вода
  • 1 ½ ч. л. суха мая
  • 80 г кокосово брашно
  • 240 г бадемово брашно
  • 120 г протеин на прах
  • 1 ч. л. ксантанова гума
  • щипка сол
  • ¼ ч. л. сода бикарбонат
  • 180 г еритритол
  • 80 мл масло
  • 2 големи яйца
  • кората на 1 лимон
  • кората на 1 портокал
  • сокът на един портокал
  • сокът на един лимон

 

За глазурата:

  • 500 г еритритол на прах
  • щипка сол
  • 1 с. л. сок от лимон
  • 1 с. л. сок от портокал
  • поръска без захар (по избор)

 

Начин на приготвяне:

  1. В съд, подходящ за микровълнова фурна, смесете готварската сметана и водата. Затоплете в микровълновата, докато сместа е топла, но не гореща. 
  2. В същия съд изсипете и разбъркайте добре маята на прах и 1 ч. л. кокосово брашно. Оставете да постои 10 минути и да се образуват балончета.
  3. В друг дълбок съд смесете останалото кокосово брашно, бадемовото брашно, протеина на прах, ксантановата гума, сол и содата. 
  4. С пасатор/блендер разбийте еритритола, докато стане на прах. Смесете го с маслото и блендирайте пак до получаване на хомогенна смес.
  5. С помощта на сокоизтисквачката изстискайте сока на един портокал и на един лимон. Смесете ги и отделете 2-3 с. л. от получения микс настрани. Ще използваме малко количество за глазурата.
  6. С помощта на ренде настържете кората на един лимон и един портокал. Блендирайте ги заедно със сока. 
  7. Прибавете сока (блендиран с корите на цитрусите) и сместа с маята към сухите съставки. Бъркайте добре до получаване на гъста хомогенна смес. 
  8. Намазнете формичките за кексчета и ги напълнете със сместа до половината. За максимално чиста работа може да използвате сладкарски пош/шприц, но ако не притежавате може да използвате лъжица, за да ги изгладите отгоре. 
  9. Покрийте формата за кексчета с найлоново фолио и ги оставете настрани за поне 1 час. Трябва да се увеличат с 50%.
  10. Печете в продължение на 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна. 

 

За глазурата:

  1. След като кето паска кексчетата са опечени, наредете ги на разстояние едно от друго.
  2. В огнеупорен съд изсипете еритритола на прах, солта и 2-3 с. л. сока, който заделихте, докато приготвяхте тестото. 
  3. С помощта на вилица разбъркайте сместа. Тя ще бъде доста гъста. 
  4. Оставете сместа на слаб огън. Бъркайте през цялото време, докато сместа стане гладка и течна.
  5. С глазурата трябва да се действа експедитивно, защото изстива бързо. С помощта на шприц или лъжица полейте кето паска кексчетата. Ако притежавате кето поръска, използвайте я за украса. 

 

Нашата кето паска е готова! Сервирайте на великденската трапеза, за да зарадвате гостите си или пригответе в по-малка доза, за да поглезите собствените си сетива.

 

Паска – вечна украинска традиция

 

традиционна кето паска

 

Паска е традиционен украински великденски хляб, който е неразделна част от празничните тържества в страната. Този сладък, кръгъл хляб обикновено е украсен със символични тестени орнаменти (листенца, кръстове). Хлябът традиционно се приготвя от мляко, масло, яйца, брашно и захар, което води до нежна и ароматна текстура.

Освен религиозната си символика, паската олицетворява настъпването на пролетта и обновяването на живота. Семействата често приготвят няколко хляба, всеки грижливо украсен, за да ги споделят с близките си и да ги слагат във великденските кошници, които носят в църквата за благодат. 

Изкуството на приготвяне на паска е дълбоко вкоренено в традицията, като рецептите и техниките се предават от поколение на поколение, запазвайки ценна част от украинското културно наследство.

 

Още от нашата кето кухня

 

агнешко за Великден. Великденски кето предястия и гарнитури.

 

Ако тази рецепта за кето паска ви е допаднала, разгледайте още апетитни кето изкушения в секцията „Кето рецепти“ на нашия блог. Нашето предложение за великденската трапеза е Великденски кето предястия и гарнитури – 5 свежи рецепти.

Присъединете се и към нашата общност за здравословно хранене във Facebook, където споделяме идеи и вдъхновение.

Да ви е сладко!

Категории: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 16.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар