Кето паска: украинска великденска традиция

Кето паска под формата на кексчета с глазура е вкусна и нисковъглехидратна интерпретация на традиционния украински великденски хляб. В класическата си версия е пухкава, ароматна и богата на масло и яйца, което я прави идеална за адаптиране към кето режим. Вместо бяло брашно в тази рецепта използваме бадемово и кокосово брашно, което осигурява нежна текстура и леко сладък вкус.
Подсладена с еритритол, тази кето паска запазва празничния си характер, без да нарушава нисковъглехидратния начин на хранене. Добавянето на кора от цитруси и сметана придава неповторим аромат, а текстурата остава мека и въздушна. Тази кето паска е чудесен начин да се насладим на великденските традиции, без да правим компромис с диетата си. А и изглеждат чудесно на великденската трапеза.
Рецепта за кето паска
За изпълнението на тази рецепта за кето паска ще са ни необходими някои кухненски пособия: силиконови форми за кексчета, сокоизтисквачка, пасатор/блендер, микровълнова фурна, фурна, ренде.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
15 минути печене + 1 час за престояване + 25 минути приготвяне | 12 | 151 калории 11,7 г мазнини 7,3 г протеин 2,7 г нетни въглехидрати |
От тази рецепта се получават 12 броя кексчета.
Необходими продукти
За хляба:
- 80 мл готварска сметана
- 80 мл вода
- 1 ½ ч. л. суха мая
- 80 г кокосово брашно
- 240 г бадемово брашно
- 120 г протеин на прах
- 1 ч. л. ксантанова гума
- щипка сол
- ¼ ч. л. сода бикарбонат
- 180 г еритритол
- 80 мл масло
- 2 големи яйца
- кората на 1 лимон
- кората на 1 портокал
- сокът на един портокал
- сокът на един лимон
За глазурата:
- 500 г еритритол на прах
- щипка сол
- 1 с. л. сок от лимон
- 1 с. л. сок от портокал
- поръска без захар (по избор)
Начин на приготвяне:
- В съд, подходящ за микровълнова фурна, смесете готварската сметана и водата. Затоплете в микровълновата, докато сместа е топла, но не гореща.
- В същия съд изсипете и разбъркайте добре маята на прах и 1 ч. л. кокосово брашно. Оставете да постои 10 минути и да се образуват балончета.
- В друг дълбок съд смесете останалото кокосово брашно, бадемовото брашно, протеина на прах, ксантановата гума, сол и содата.
- С пасатор/блендер разбийте еритритола, докато стане на прах. Смесете го с маслото и блендирайте пак до получаване на хомогенна смес.
- С помощта на сокоизтисквачката изстискайте сока на един портокал и на един лимон. Смесете ги и отделете 2-3 с. л. от получения микс настрани. Ще използваме малко количество за глазурата.
- С помощта на ренде настържете кората на един лимон и един портокал. Блендирайте ги заедно със сока.
- Прибавете сока (блендиран с корите на цитрусите) и сместа с маята към сухите съставки. Бъркайте добре до получаване на гъста хомогенна смес.
- Намазнете формичките за кексчета и ги напълнете със сместа до половината. За максимално чиста работа може да използвате сладкарски пош/шприц, но ако не притежавате може да използвате лъжица, за да ги изгладите отгоре.
- Покрийте формата за кексчета с найлоново фолио и ги оставете настрани за поне 1 час. Трябва да се увеличат с 50%.
- Печете в продължение на 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна.
За глазурата:
- След като кето паска кексчетата са опечени, наредете ги на разстояние едно от друго.
- В огнеупорен съд изсипете еритритола на прах, солта и 2-3 с. л. сока, който заделихте, докато приготвяхте тестото.
- С помощта на вилица разбъркайте сместа. Тя ще бъде доста гъста.
- Оставете сместа на слаб огън. Бъркайте през цялото време, докато сместа стане гладка и течна.
- С глазурата трябва да се действа експедитивно, защото изстива бързо. С помощта на шприц или лъжица полейте кето паска кексчетата. Ако притежавате кето поръска, използвайте я за украса.
Нашата кето паска е готова! Сервирайте на великденската трапеза, за да зарадвате гостите си или пригответе в по-малка доза, за да поглезите собствените си сетива.
Паска – вечна украинска традиция
Паска е традиционен украински великденски хляб, който е неразделна част от празничните тържества в страната. Този сладък, кръгъл хляб обикновено е украсен със символични тестени орнаменти (листенца, кръстове). Хлябът традиционно се приготвя от мляко, масло, яйца, брашно и захар, което води до нежна и ароматна текстура.
Освен религиозната си символика, паската олицетворява настъпването на пролетта и обновяването на живота. Семействата често приготвят няколко хляба, всеки грижливо украсен, за да ги споделят с близките си и да ги слагат във великденските кошници, които носят в църквата за благодат.
Изкуството на приготвяне на паска е дълбоко вкоренено в традицията, като рецептите и техниките се предават от поколение на поколение, запазвайки ценна част от украинското културно наследство.
Още от нашата кето кухня
Ако тази рецепта за кето паска ви е допаднала, разгледайте още апетитни кето изкушения в секцията „Кето рецепти“ на нашия блог. Нашето предложение за великденската трапеза е Великденски кето предястия и гарнитури – 5 свежи рецепти.
Присъединете се и към нашата общност за здравословно хранене във Facebook, където споделяме идеи и вдъхновение.
Да ви е сладко!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Както подсказва българското име Великден, това е един от най-значимите празници в родния календар, а на този ден
Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен? Абсолютно сме убедени в
Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за да хапне вкусно ухаещи