Кето баски чийзкейк: интернет хит само с 4 съставки

Обновена: 08.05.2025|
4 мин. четене
кето баски чийзкейк

Ще го срещнем с много имена – Сан Себастиян чийзкейк, изгорял чийзкейк, чийзкейк без основа… много имена на едно традиционно испанско изкушение. В настоящата рецепта ще приготвим кето баски чийзкейк, а края на рецептата ще разгледаме историята за малкия крайморски град Сан Себастиан и как на пръв поглед невзрачен сладкиш се превръща в световноизвестен сладкарски шедьовър. 

Ароматен, кремообразен и с неустоима карамелена коричка – баският чийзкейк е десерт, който покорява сърцата на любителите на сладкото по цял свят. Тайната му се крие в контраста между изпечената, леко „изгоряла“ повърхност и нежната, топяща се вътрешност. Но какво ще кажете за негов вариант, който е едновременно кето и без компромис с вкуса?

Нека започваме!

 

Рецепта за кето баски чийзкейк

Тази рецепта за кето баски чийзкейк ще ви позволи да се насладите на любимия десерт, без да нарушавате режима си. Без захар, без брашно, но с богат, плътен вкус и кадифена текстура – той е идеалният избор за всеки, който търси нисковъглехидратна алтернатива без да жертва удоволствието.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути + 30 за печене 8 207 калории
20 г мазнини
2 г нетни въглехидрати
4 г протеин

 

За тази рецепта за кето баски чийзкейк ще ви е необходим дълбок съд за печене, миксер и хартия за печене. 

Необходими продукти:

  • 300 г крема сирене на стайна температура
  • 150 г готварска сметана, 20% масленост
  • 2 средноголеми яйца
  • 2 ч. л. сироп стевия
  • кето течен шоколад за заливка (по желание)

 

Начин на приготвяне: 

  1. В дълбок съд разбийте с миксер крема сиренето. Бъркайте 5-6 минути.
  2. Добавете сметаната за разбиване. Продължавайте да бъркате с миксера до получаване на хомогенна смес.
  3. Добавете едното яйце и пак бъркайте до гладка смес. Добавете и другото, повторете. 
  4. Добавете стевията и бъркайте отново.
  5. Изсипете получената хомогенна смес в съд с падащо дъно. За тази доза се препоръчва да ползвате съд с диаметър 15-16 сантиметра. 
  6. Печете на 220°C за 30-35 минути. 
  7. Оставете да се охлади в хладилника за 2 часа. След като нашия кето баски чийзкейк е готов, той ще спадне значително.

Съвет: загорялата коричка на чийзкейка е по-твърда и при разрязване има риск да смачкаме целия сладкиш. За максимално лесно разрязване може да потопим ножа в гореща вода и да го избършем с хартиена кърпа. Макар и трудоемко, това упражнение трябва да се прави всеки път преди да отрежем парче. 

Вашият кето баски чийзкейк е готов! Може да споделите снимка на резултата в нашата Facebook затворена група, за да могат и други кето любители да се насладят. Ако търсите още кето вдъхновения може да ги откриете в нашата поредица “Кето фантазии“ I и II.

 

Кой го е измислил?

 

кето баски чийзкейк

 

Баски чийзкейк, известен още като Сан Себастиян чийзкейк, е кулинарно творение, което произхожда от гастрономическата столица на Испания – град Сан Себастиан, разположен в Баската област. Градът е известен със своите високоценени ресторанти и иновативни ястия, а този чийзкейк не прави изключение.

Историята на десерта започва през 90-те години в малкия, но обичан ресторант La Viña, управляван от Сантьяго Ривера. Той искал да създаде различен и уникален чийзкейк, който да се отличава от традиционните версии със своето леко карамелизирано покритие и изключително кремообразна вътрешност. След много експерименти, Ривера стигнал до перфектната рецепта – без бисквитена основа, с висока температура на печене, която създава тъмнокафява „изгоряла“ кора и мек, почти течен център.

Днес в същия ресторант се предлага основно баския чийзкейк. Цяла тава от него може да бъде ваша само срещу 49 евро.

За разлика от класическия Ню Йорк чийзкейк, който се пече бавно и на по-ниска температура, баският вариант (включително и нашият кето баски чийзкейк) се приготвя при много висока температура (около 200-220°C). Това води до бърза карамелизация на повърхността, като вътрешността остава гладка и копринена. Другата разлика е, че този чийзкейк няма коричка от бисквити или тесто – изцяло се фокусира върху богатия вкус на крема сиренето.

Първоначално чийзкейкът бил известен само сред местните жители и посетителите на La Viña, но с времето славата му се разпространила из целия свят. С появата на социалните мрежи и кулинарните блогове, десертът набрал популярност в международен мащаб и днес може да се намери в едни от най-добрите ресторанти и пекарни по света.

Сан Себастиан чийзкейк е универсален десерт, който може да се сервира самостоятелно или с допълнителни гарнитури като карамелен сос, пресни плодове или ядки. Простата му рецепта и невероятният вкус го правят любима класика сред почитателите на сладкиши.

 

Още от нашата кето кухня

 

Десерт с горски плодове.

 

Ако сте се насладили на вкуса на нашия кето баски чийзкейк, тогава секцията ни „Кето рецепти“ е точно за вас! Там ще откриете множество сладки изкушения, съобразени с кето режима. Най-новото ни предложение е десерт с горски плодове без печене.

Ако търсите още вдъхновение, всяка седмица в нашата Viber общност ще откривате кето менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят режима ви.

Да ви е сладко!

Категории: Десерти при кетогенен режим|Публикувана: 23.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар