калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 4.66 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 99 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.03 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.14 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.08 мг |
Витамин B4 (Холин) | 15.20 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.39 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.03 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0.37 мкг |
Витамин C | 0.50 мг |
Витамин D | 2 IU |
Витамин E | 0.06 мг |
Витамин K1 | 0.20 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.15 г |
Аргинин | 0.10 г |
Аспарагинова киселина | 0.28 г |
Валин | 0.29 г |
Глицин | 0.08 г |
Глутамин | 0.68 г |
Изолевцин | 0.19 г |
Левцин | 0.35 г |
Лизин | 0.31 г |
Метионин | 0.10 г |
Пролин | 0.41 г |
Серин | 0.22 г |
Тирозин | 0.18 г |
Треонин | 0.14 г |
Триптофан | 0.02 г |
Фенилаланин | 0.19 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.09 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 3.25 |
Мононенаситени мазнини | 0.89 г |
Полиненаситени мазнини | 0.09 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 13 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 87.90 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.72 г |
Киселото мляко е продукт на ферментацията на обикновено краве мляко с бактерии като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Този процес е причината за характерния вкус и текстура на обичания от всички българи продукт.
Кисело мляко се предлага в различни вариации, включително нискомаслено, полумаслено, обезмаслено, с плодови добавки и др. Това го прави подходящо за хора с различни предпочитания и здравословни състояние.
Важно е да се знае, че хората с лека лактозна непоносимост често имат доста по-висока поносимост към киселото мляко отколкото към други млечни продукти. Причината за това е, че процесът на ферментация превръща част от лактозата в млечната киселина.
Хранителният състав в 100 г кисело мляко включва:
Малкото съдържащи се в кисело мляко калории и въглехидрати го прави чудесен избор за закуска или междинно хранене по време на хранителен режим. То е леко, вкусно и особено засищащо. Протеините и мазнините в киселото мляко са причината за чувството на ситост, което то осигурява дори без консумация на голямо количество.
Освен това то е отличен източник на протеини, който може да е от полза за активните хора, които се стремят към мускулна сила.
Киселото мляко съдържа множество витамини и минерали като например:
Съдържанието на витамин Б12 и Б2 в 100 г кисело мляко представлява 20-25% от препоръчителния дневен прием за възрастни. Калцият е 10-15% от ПДП, като представлява 130 мг.
Консумацията на кисело мляко е от значение за състоянието на костите и зъбите, които то ни помага да поддържаме здрави и да се предпазим от остеопороза и други костни заболявания.
Освен това то съдържа пробиотици, които имат важна рола по отношение поддържане здравето на червата и храносмилането. При някои здравословни проблеми като запек и диария киселото мляко е ценен способ за установяване на баланс на микробната флора.
Пробиотиците потенциално помагат на имунната функция и увеличават съпротивителността на организма към инфекции и болести. Отразяват се позитивно също на кожата, като могат да намалят появата на акне, екзема и други кожни проблеми.
Алергията към кисело мляко е реакция на имунната система на организма към протеините, съдържащи се в млякото – най-често казеин или млечна захар (лактоза).
Кожните реакции са едни от най-често срещаните симптоми на алергична реакция. Реакциите могат да включват кожни обриви, сърбеж, подуване и др. След консумация на млечни продукти могат да се появят проблеми с храносмилането (болки в стомаха, газове, диария и запек) или пък респираторни симптоми.