Кисело мляко

3,6% масленост

Хранителна стойност на 100г

61

калории

3.47

протеин

4.66

въгл.

3.25

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0 г
Нишесте
Няма данни
Захари
4.66 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
99 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.03 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.14 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.08 мг
Витамин B4 (Холин)
15.20 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.39 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.03 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0.37 мкг
Витамин C
0.50 мг
Витамин D
2 IU
Витамин E
0.06 мг
Витамин K1
0.20 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.15 г
Аргинин
0.10 г
Аспарагинова киселина
0.28 г
Валин
0.29 г
Глицин
0.08 г
Глутамин
0.68 г
Изолевцин
0.19 г
Левцин
0.35 г
Лизин
0.31 г
Метионин
0.10 г
Пролин
0.41 г
Серин
0.22 г
Тирозин
0.18 г
Треонин
0.14 г
Триптофан
0.02 г
Фенилаланин
0.19 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.09 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
3.25
Мононенаситени мазнини
0.89 г
Полиненаситени мазнини
0.09 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
13 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
87.90 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.72 г
Допълнителна информация

Киселото мляко е продукт на ферментацията на обикновено краве мляко с бактерии като Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Този процес е причината за характерния вкус и текстура на обичания от всички българи продукт.

Кисело мляко се предлага в различни вариации, включително нискомаслено, полумаслено, обезмаслено, с плодови добавки и др. Това го прави подходящо за хора с различни предпочитания и здравословни състояние.

Важно е да се знае, че хората с лека лактозна непоносимост често имат доста по-висока поносимост към киселото мляко отколкото към други млечни продукти. Причината за това е, че процесът на ферментация превръща част от лактозата в млечната киселина.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Хранителният състав в 100 г кисело мляко включва:

  • 61 калории
  • 4,66 г въглехидрати
  • 3,47 г протеин
  • 87,90 г вода

Малкото съдържащи се в кисело мляко калории и въглехидрати го прави чудесен избор за закуска или междинно хранене по време на хранителен режим. То е леко, вкусно и особено засищащо. Протеините и мазнините в киселото мляко са причината за чувството на ситост, което то осигурява дори без консумация на голямо количество.

Освен това то е отличен източник на протеини, който може да е от полза за активните хора, които се стремят към мускулна сила.

 

Какви витамини и минерали има?

Киселото мляко съдържа множество витамини и минерали като например:

  • Калций
  • Витамини от група Б, особено витамин Б12 и Б2
  • Фосфор
  • Магнезий
  • Калий

Съдържанието на витамин Б12 и Б2 в 100 г кисело мляко представлява 20-25% от препоръчителния дневен прием за възрастни. Калцият е 10-15% от ПДП, като представлява 130 мг.

 

Ползи от консумацията на кисело мляко

Консумацията на кисело мляко е от значение за състоянието на костите и зъбите, които то ни помага да поддържаме здрави и да се предпазим от остеопороза и други костни заболявания.

Освен това то съдържа пробиотици, които имат важна рола по отношение поддържане здравето на червата и храносмилането. При някои здравословни проблеми като запек и диария киселото мляко е ценен способ за установяване на баланс на микробната флора.

Пробиотиците потенциално помагат на имунната функция и увеличават съпротивителността на организма към инфекции и болести. Отразяват се позитивно също на кожата, като могат да намалят появата на акне, екзема и други кожни проблеми.

Алергични реакции

Алергията към кисело мляко е реакция на имунната система на организма към протеините, съдържащи се в млякото – най-често казеин или млечна захар (лактоза).

Кожните реакции са едни от най-често срещаните симптоми на алергична реакция. Реакциите могат да включват кожни обриви, сърбеж, подуване и др. След консумация на млечни продукти могат да се появят проблеми с храносмилането (болки в стомаха, газове, диария и запек) или пък респираторни симптоми.

 

Рецепти от forlife.bg