Чували ли сте някога за малиновите кетони? Ако това е първата ви среща с тях, то тази статия е точно за вас! Те са и неизменна част от справянето с излишните килограми (повече по темата можете да намерите на страницата ни за отслабване). В тази статия хвърляме повече светлина над техния произход, влияние върху тялото и как точно ни се отразяват в кратък и дългосрочен план.

Какво представляват малиновите кетони

Малиновите кетони най-често се свързват с три теми: за ароматите, кулинарията и за отслабването. Това е така, тъй като те произлизат, както подсказва и името им, от плодовете на малината. Те са естествени природни съединения, чиято роля е да придават на любимия на малки и големи червен плод така характерния му аромат. Оттам и значението им за козметиката и кулинарията. Какво ги прави ценни обаче за тези от нас, които искат да се отърват от излишните килограми?

Самите малини са сред най-полезните бери плодове, които неведнъж вече са попадали във фокуса ни. В тях откриваме витамин C и антиоксиданти, както и витамини от група B.  Нека не забравяме още, че в 100 грама малини се съдържат около 11.9 грама въглехидрати, 6.5 от тях – фибри. И това са само част от причините, поради които малините са толкова полезни.

От години изследвания се занимават с това как малиновите кетони влияят на тялото ни. Именно те разкриват необятните тайни, за които мнозина не подозират във връзка с това, че тези вещества активират хормони, свързани с изгарянето на мазнини.

Как работят малиновите кетони за тялото ни

Вече споменахме за това, че малиновите кетони са свързани с аромата на малините. Оттук ще започнем и с обяснението защо тези съединения влияят на тялото ни толкова добре.

Tъй като малините не съдържат мазнини, които тялото ни да натрупа обратно, то е сигурно да заключим, че докато похапваме от това здравословно сладко изкушение, горим вече натрупани мазнини.

Това обаче не е всичко, защото малиновите кетони имат определено…

Въздействие върху метаболизма

Момиче, което държи бутилка с вода в едната ръка, а с другата опъва широкия си панталон. Показва ефикасното отслабване с вода.

И то се корени в това, че те влияят пряко и върху хормоните, които отговарят за скоростта на метаболизма ни. Нещо повече – точното въздействие на малиновите кетони се изразява в забързването на скоростта му. Това, от своя страна, е изключително добра новина за всички, които искат да отслабнат, но пък не искат да се отказват от така полезните бери плодове. Специалистите са установили, че когато приемаме малинови кетони, изгаряме повече мазнини, отколкото приемаме, дори при висококалорични хранителни режими. Нещо повече – те са много ефективни при най-проблемите области: ханша, задните части и талията.

Друг важен ефект на малиновите кетони, който не можем да видим с просто око, но пък се отразява добре на тялото ни в дългосрочен план, е изгарянето на мазнините около черния дроб. Така наречените мастни депа около него с времето могат да повлияят изключително негативно на работата му. Малиновите кетони ни предпазват от това, като стопяват тези мастни натрупвания. А благодарение на това в дългосрочен план ще се радваме и на по-нисък холестерол.

Намаляват апетита

При много хора, освен ускорение на метаболизма, се забелязва и тенденция да се намалява апетита. Това с особена сила се отразява на копнежа ни по сладкото – малиновите кетони сякаш премахват нуждата на тялото ни от него. Така по естествен начин спираме приема на излишни количества захар и трудни за разграждане от тялото тестени продукти.

Хубавото на малиновите кетони е и това, че ефектът им се усеща и забелязва почти моментално. Според наблюденията, скоростта на обмяната на веществата се подобрява в рамките буквално на няколко дни. В този смисъл може да се каже, че ако комбинираме приема им с добър хранителен режим и движение, може доста бързо да видим ефект върху тялото си.

Естествено, има едно НО. И то е, че от 1 килограм малини се извличат едва около 4-5 милиграма малинови кетони.

Имат ли малиновите кетони странични ефекти

Отделно от здравословните им ползи и помощта, която ни оказват за отслабване, със сигурност сред плюсовете на малиновите кетони са техните вкус и аромат.

Хубавите новини са, че към момента не са установени негативни странични ефекти от приемането им. Въпреки че влияят на нивата на хормоните, според наблюдения, качествените малинови кетони:

  • не учестяват сърдечния ритъм
  • не напрягат нервната система
  • не повишават кръвното налягане
  • не дразнят стомаха
  • не водят до нарушение на съня

Затова се счита, че малиновите кетони са подходящи за приемане от хора на всякаква възраст с различна степен на активност в живота си. Можете успешно да ги включите в режима си за отслабване (повече по тази тема можете да прочетете на страницата ни за отслабване) Разбира се, не забравяйте, преди да ги включите в ежедневието си, да се консултирате със специалист диетолог и да проверите нивата на хормоните си, за да избегнете здравословни проблеми и нарушаване на хормоналния баланс.