Как да предпазим детето от вируси – полезни практики

Обновена: 08.01.2024|
Грип. Как да предпазим детето от вируси.

Със старта на училищния сезон сложихме началото и на новия грипен сезон. Обстановката още повече се усложнява от променливите метеорологични условия, както и от неприятната ситуация с Covid-19, която не изглежда скоро да бъде решена. Всичко това изправя родителите пред предизвикателството да опазят децата си здрави и често да се питат „Как да предпазим детето от вируси?“.

Това е наистина трудна задача, защото, вирусите лесно се разпространят, когато децата имат близък контакт помежду си, а той е неизбежен. За щастие повечето вируси са леки и най-доброто лечение е почивката у дома. Днес ще си говорим за стъпките, които трябва да предприемете, за да спестите на децата дните в леглото и дискомфорта, причинен от различните вируси.

 

Как и от какво боледуват децата?

Най-честите състояния, причинени от вирусни инфекции, които засягат децата, са обикновена настинка, бронхиолит, тонзилит, ушни инфекции, грип и паротит. Средно децата в предучилищна възраст получават поне шест настинки годишно. Обичайно е здравите деца да имат до 12 вирусни заболявания годишно през първите няколко години от живота. Също така е често срешано да се разболяват от един вирус малко след като се оправят от друг, така че може да изглежда, че са болни през цялото време, но това не е така. С порастването на децата честотата на прихващане на вирусни заболявания обикновено намалява. Ето и кои са най-честите симптоми, които се забелязват при децата:

 • запушен и хрема;
 • червени, сълзящи очи;
 • възпалено гърло;
 • треска;
 • леки обриви;
 • кашляне и кихане;
 • повръщане и/или диария;
 • летаргия;
 • загуба на апетит;
 • чувство на общо неразположение.

Внимание! Докато повечето вируси са леки при децата, кърмачетата на възраст под три месеца могат да се влошат много бързо и трябва да бъдат прегледани от лекар още при първите забелязани симптоми.

 

Как се разпространяват вирусите сред децата?

 

Как да предпазим детето от вируси.Повторното носене на еднократна защитна маска.

 

Вирусите най-често се разпространяват от дете на дете с малки капчици от носа (при кихане или хрема) и устата (слюнка или кашлица). Те също могат да се предадат чрез повръщане или изпражнения, особено когато детето има диария. Обикновено има известно забавяне между момента, когато детето прихваща вируса и когато развие болестта. Това забавяне обикновено е няколко дни, но на някои вируси може да им отнеме до две или три седмици, преди да сигнализират за себе си чрез симптоми. Така че навременната реакция е почти невъзможна. Ето защо трябва да направите всичко, което е по силите ви, за да предпазите децата от вируси.

 

Как да предпазим детето от вируси?

Има няколко основни правила, които трябва да спазвате заедно с децата си, за да намалите шанса да се заразят с вирусна инфекция. Нека ги разгледаме поотделно:

 1. Поддържане на добра хигиена за защита от вируси

Добрата хигиена намалява шанса децата да си предават вируси едни на други. Когато изграждате здравословни хигиенни навици на детето, съсредоточете се върху най-важното. Трудно ще го научите да стои далеч от приятел, който кашля. Така че вместо да обяснявате, как се предават вирусите, практикувайте тези навици у дома. Ако го направите систематично, шансовете са много по-добри, че децата, заедно с вас, ще се придържат към тях. Тези навици включват

 • Редовно измиване на ръцете старателно.
 • Да не се споделя чаши или прибори за хранене с другарче.
 • Насърчаване на децата да кашлят или кихат в лакътя си.
 • Правилно използване на еднократни кърпички – детето трябва да се научи да изхвърля кърпичката в кошчето веднага щом я е използвало и след това да си мие ръцете.

Това са на пръв поглед лесни за изпълнение правила, но на детето ще му трябва малко практика, за да привикне, затова имайте търпение и следете прогреса.

 1. Как да предпазим детето от вируси чрез поддържане на имунитета

Ако е почти невъзможно да попречите на детето да прихване някой вирус, то можете поне да помогнете отвътре като поддържате имунната система на детето в добра форма. Това става по няколко начина:

 • Като гарантирате, че детето има балансирана диета и здрав сън.
 • Приемане на витамини – повечето деца не се нуждаят от ежедневен прием на витамини. Но, в сезона на настинките и гриповете, е хубаво да включите и допълнителен прием. За да се улесните в избора прочетете статията Мултивитамини за деца – коя комбинация е най-подходяща?
 • Важно е да сте в крак с имунизациите на детето си – така ще предотвратите вируси като морбили, паротит, рубеола и варицела.

За подробна информация по-темата с детския имунитет в това променливо и напрегнато време прочетете и Засилване на имунитета при деца – защо да го направим сега?

 

 1. Прекарване на повече време сред природата за защита от вируси

За да намалите тревожността от настоящия грипен сезон, не се колебайте да прекарвате повече време на открито. И под „открито“ нямаме предвид шумни претъпкани пространства като площадки. Прекарайте време със семейството далеч от шумния град и вирусите – сред природата. Така ще комбинирате горните две препоръки – няма да се притеснявате толкова за хигиената, защото детето няма да е  изложено на толкова микроби, а и движението на чист въздух ще подобри имунната функция.

 

Как да предпазим децата от Covid-19?

 

Как да предпазим детето от вируси. Мултивитамини за деца.

 

Няма как да не споменем и някои допълнителни мерки, които са изключително важни в условията на тази пандемия. СЗО съветва да се спазват следните правила особено при деца и хора от рискови групи:

 • Ще повторим! Честото миене на ръцете със сапун и вода е наистина важно. Родителите и болногледачите, които са в контакт с възрастни хора, деца или хора с отслабена имунна система трябва стриктно да спазват това правило.
 • Дръжте децата далеч от болни.
 • Чистете и дезинфекцирайте дома си редовно, особено повърхности, с които децата често влизат в контакт.
 • Когато готвите, осигурете добри практики, съобразени с безопасност на храните, като например използване на различни дъски за рязане и ножове за сурово месо и готвена храна и измиване на ръцете между обработката на сурово месо. Уверете се, че месото и яйцата са добре сготвени.
 • Когато посещавате пазари, избягвайте директен незащитен контакт с хора.
 • Ако някой от обкръжението ви се почувства зле, незабавно се свържете с лекар.

За ваше успокоение можете да си направите и теста Знаете ли кои са най-ефективните мерки срещу COVID-19?. Така ще разберете колко добре сте подготвени в ситуацията.

И накрая, но не по важност, един призив към родителите: Нека бъдем отговорни! Ако детето ви е с вирусна инфекция, нека си остане вкъщи, не го пускайте на детска градина или училище, докато не е напълно здраво! Това е най-голямата защита, която можем заедно да осигурим срещу разпространението на различните вируси. Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 02.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 2 ноември 2020 в 13:11 | Категория: Здраве