Ефективни ли са хранителните добавки?

Обновена: 12.03.2024|
Ефективни ли са хранителните добавки.

Питали ли сте се ефективни ли са хранителните добавки, които приемате? Грижата за тялото и здравословния начин на живот изискват не само богато меню, но и допълнителен прием на някои витамини и минерали.

В началото на 40-те години на миналия век популярността на хранителните добавки нараства значително, особено в Америка. До ден днешен повече от 1/3 американци приемат хранителни добавки всеки ден.

Доколко и как ни помагат те, ще разгледаме в днешната статия.

 

За хранителните добавки и ефекта им

Преди да минем по същество, е важно да уточним две неща от изключително значение.

hialur 400
stev tabletki 600
hialur 400
stev tabletki 600

Първо: хранителните добавки са много на вид и трябва да сме много внимателни. Второ: всеки организъм е различен и хранителните добавки, макар и нелекарствен продукт, следва да се използват с внимание според индивидуалните потребности. Затова и преди прилагането им е желателно да се консултирате с лекар или фармацевт.

В днешно време все по-често говорим за хранителни добавки и приемът им за различните възрастови групи. Широко разпространеното мнение е, че всеки здравословен проблем, уловен в зародиш, може да се реши с добавянето на хранителни добавки към ежедневния прием на храна и напитки. Това, донякъде, е така. Но начинът на живот и храненето са определящи за ефекта от добавките.

Двата противоположни случая са:

 1. Водите относително здравословен живот, спортувате и следите за приема на захар и храни с добавени преработени мазнини и друг тип вещества, забавящи метаболизма. В този случай хранителните добавки ще ви помогнат да балансирате системата си и да се чувствате още по-добре в кожата си.
 2. Водите застоял начин на живот, без спорт и движение, а бързата храна е ваш първи избор от менюто: дори да приемате хранителни добавки, ако не промените начина си на живот, няма да видите ефект.

Разбира се, тук посочваме два крайни примера. В реалността мнозина са „по средата“ на двете възможности, затова и хранителните добавки биха могли да имат изключително голям ефект при вас, използвани правилно и със съвсем малки промени в ежедневните навици.

 

Ефективни ли са хранителните добавки и кои се считат за здравословни?

 

Ефективни ли са хранителните добавки. Витамини и минерали за енергия. мултивитамини и минерали.

 

Когато чуем словосъчетанието „хранителна добавка“ обикновено в ума ни изникват таблетки/капсули, пълни с полезни вещества, създадени с цел подобряване на здравето ни, респективно – и на външния ни вид. Част от тях наистина са такива, но има и множество, които не са. Сами по себе си хранителните добавки са вещества с естествен или изкуствен произход.

Те не се използват като заместител на храната и се разделят на:

 • Такива, които се добавят към храните по време на производствения процес с цел запазване на храната апетитна и свежа за по-дълго време – това са оцветителите, консервантите, добавки за регулиране на киселинността, стабилизатори, емулгатори, овкусители. Много от тях се използват в полуготовите храни.
 • Извлечени като вещества от различни продукти – те ни помагат да постигаме физически резултати (в залата или вкъщи), но и да подобрят състоянието на кожата, ноктите, косата ни. Някои от тях дори помагат за по-добър детокс и пречистване на организма, подсилване на опорно-двигателната система или пък за възстановяване на доброто здраве на кръвоносните съдове, например. Други запълват недостига на витамини и аминокиселини в организма и цялостно подобряват тонуса ни. В тази категория попадат изолираните витамини и минерали, аминокиселините, ензимите, пробиотиците и мастните киселини.

Хранителните добавки са универсална група продукти и компонентите, които можем да прочетем на етикетите им, се различават изключително много.

Най-често хранителните добавки са:

 • витамини;
 • минерали;
 • билки;
 • други растителни продукти, като гъби или водорасли;
 • аминокиселини;
 • ензими;
 • мастни киселини;
 • пробиотици.

Много е важно да направим едно разграничаване на хранителните добавки от стероидите. Често хората ги бъркат поради различни причини и заклеймяват добавките като нещо лошо. В действителност хранителните добавки запълват пропуските на вещества в организма и в повечето случаи са с естествен произход. Стероидите са хормони, синтезирани изцяло изкуствено.

 

За кои проблеми можем да прилагаме хранителни добавки?

Отново ще уточним, че в тази и следващите ни точки вниманието ни попада върху полезните и ефективни хранителни добавки.

Противно на всеобщото мнение, хранителните добавки не са панацея (универсален лек) и не трябва да се използват за всичко. В най-общ смисъл, хранителните добавки ще бъдат ефективни за вас, ако имате нужда да увеличите количествата полезни вещества в системата си. Това обикновено се случва, когато не се храните достатъчно разнообразно заради сезона или пък начина на живот.

Моменти, в които хранителните добавки със сигурност ще ви бъдат от полза, са например предгрипните сезони, когато е хубаво да подсилим имунната си система. Ако пък тренирате активно, тогава можете да прибегнете към добавки за повече тонус и по-бързо възстановяване на мускулите, за да продължите по план с тренировъчния си режим.

Освен това хранителни добавки се използват и след боледуване, както и при намален запас на полезни вещества в организма. Често за дефицит на витамини подсказват състоянието на кожата, косата, ноктите, но и хроничната умора, например.

Към хранителни добавки се обръщат и бременните. За тях изключително ефективни и важни са различни видове аминокиселини и витамини, за които ви разказваме повече в статията ни Въпроси и отговори за бременността. В най-честия случай става въпрос за витамин D, фолиева киселина, цинк, желязо.

Много често хранителните добавки се свързват и с процесите на отслабване. Тук е изключително важно да отбележим, че само с тяхна помощ не се постига загуба на теглото – ключът е в балансирано хранене и движението! Хранителни добавки могат да ви помогнат с изгарянето на мазнините, с усвояването на полезните вещества и с това да имате повече тонус, но те няма как да ви помогнат да свалите излишните килограми без да положите нужните усилия: да се движите и да следвате балансиран хранителен режим, подходящ за вашето тяло.

 

Ефективни ли са хранителните добавки и как точно могат да ни помогнат?

 

Ефективни ли са хранителните добавки. Имунната система. Прилагане на маски и дезинфектанти.

 

Най-краткият отговор на първата част от въпроса е: да, но при определени условия.

За да сме сигурни, че хранителните добавки ще бъдат ефективни и ще ни помогнат, трябва:

 • да са съобразени със здравословното ни състояние и нуждите на тялото ни;
 • да се приемат по точно предписаната схема – преди или след ядене, сутрин и/или вечер, преди/след спорт и др.;
 • да са придружена (понякога) от подпомагащи вещества;
 • да променим начина си на живот така, че хранителната добавка да бъде ефективна: да спортуваме повече или да намалим натоварването, да променим менюто си с по-здравословни храни с/без мазнини, без нитрати, без бърза храна и др.

Самото действие на хранителните добавки се подразбира от името им – те добавят нещо полезно за организма ни към нашите навици, хранения и начин на живот. Това как ще ни помогнат зависи от тези фактори, но и от предназначението им.

 

Ефективни ли са хранителните добавки и в кои случаи

Спрямо своята роля за организма, те имат благоприятен ефект за:

 • подпомагане на имунната система – като витамин С, витамин D, цинк;
 • повече тонус – витамини от група В;
 • помощ при възстановяване на мускулите и сухожилиятаколаген, хиалуронова киселина, глюкозамин сулфат;
 • натрупване на мускулна маса – отново протеинът колаген допринася за по-бързи резултати;
 • увеличаване на запаса от витамини и минерали в системата ни – най-лесно това става чрез мултивитамини;
 • по-бързо изгаряне на мазнини и сваляне на килограми – помощ може да ни окаже куркуминът;
 • по-красива кожа и коса, по-здрави нокти – за тях може да ни помогне биотинът, който влияе положително и на нервната система;
 • пречистване и регенериране на храносмилателната и отделителната системи – комплекс за чревно пречистване или пробиотик, който да регулира чревната флора;
 • подпомагане на възстановителните сили на организма след тежко заболяване или травма и др. – витамин С, цинк и колаген са жизненоважни за клетъчното делене и изграждането на нова тъкан.

Никога не е излишно да подкрепим хранителния и тренировъчния си режим с хранителни добавки. Така не само резултатите ще са задоволителни, но и имунитетът ни ще се справя с външните агресори по-успешно.

 

За какво да внимаваме

При всички положения можем да кажем едно: хранителните добавки са ефективни и могат да ни помогнат, използвани по правилния начин за конкретния проблем. И не забравяйте: както всяко друго вещество, и хранителните добавки могат да имат негативен ефект за здравето (като хипервитаминоза), ако са използвани по неправилен начин. Затова не превишавайте препоръчителната или предписаната от лекар дневна доза и винаги следете състоянието на организма си внимателно.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:59 | Публикувана: 5 февруари 2021 в 09:15 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Хранене и видове храни