Цисус – натурален лек за мускулна и костна тъкан

Обновена: 23.02.2024|
Цисус.

Цисус е род цъфтящи растения, които принадлежат към семейство гроздови (Vitaceae). Състои се от около 350 вида, като някои от по-известните видове включват Cissus quadrangularis и Cissus discolor.

Тези растения обикновено се срещат в тропическите и субтропичните региони по целия свят, особено в Африка, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Някои от видовете показват адаптивност към различни среди и видове почви, което им позволява да растат в различни местообитания, от гори до савани. Повечето имат растеж, подобен на лозя, като се прикрепват и изкачват по близките структури или опори.

В тази статия ще се съсредоточим върху един от най-разпространените и полезни видове, а именно Cissus quadrangularis.

 

Характеристики на Цисус (Cissus quadrangularis)

Cissus quadrangularis, известно още като Veldt grape или Devil’s Backbone, е сукулентно растение. Както останалите растения от рода Цисус, това също представлява катереща се многогодишна лоза, която може да расте енергично.

Една от най-отличителните черти на този вид са неговите четириъгълни (четиристранни) стъбла. Оттам произлиза и името „quadrangularis“.

Листата му могат да имат яйцевидна или ланцетна форма и назъбени ръбове. Те са струпани по стъблата и са тъмнозелени на цвят.

Растението произвежда малки, незабележими, зеленикаво-жълти цветя, които растат на гроздове. След цъфтежа се развиват малки, кръгли, червени плодове.

 

Произход

 

Индия, цисус.

 

Растението е местно за части от Индия, особено в региони с топъл и сух климат. Среща се в различни щати на индийския субконтинент, включително определени райони в Тамил Наду, Керала и Карнатака. Известно с различни регионални имена, включително Хаджод.

Cissus quadrangularis се среща и в някои африкански страни като например Мадагаскар. Вирее в сухи и полусухи райони със сух, топъл климат.

То има богата история в Аюрведа – традиционната индийска медицинска система, както и в традиционните лечебни практики в Африка.

Поради историческото си значение в традиционната медицина и потенциалните му медицински приложения, то бива въведено и отглеждано в доста региони извън естественото си местообитание. Култивира се в региони в Северна Америка, Южна Америка и други части на Азия.

Отглеждането му се простира отвъд медицинските практики, като често се отглежда за търговски цели, особено за производство на добавки и билкови лекарства. Добавките могат да се намерят под формата на капсули, прахове или екстракти за здравето на костите и ставите.

 

Ползи и употреби на Cissus quadrangularis

 

Цисус.

 

Ще направим подробна разбивка на употребите и потенциалните приложения на Cissus quadrangularis.

Здраве на костите и зарастване на фрактури

Смята се, че стимулира производството на колаген – основен компонент за здравината и възстановяването на костите. Тази полза е и причината Цисус да е толкова популярен в традиционните практики в африканската медицина и в Аюрведа.

Някои научни изследвания предполагат, че екстрактите от растението могат да ускорят процеса на зарастване на фрактури на костите чрез подобряване на образуването на калус и минерализацията.

Поддържане на ставите

Смята се, че съединенията, открити в Цисус, включително флавоноиди и тритерпеноиди, притежават противовъзпалителни ефекти, потенциално подпомагащи здравето на ставите и намаляващи дискомфорта в тях.

Възстановяване на мускулите

Някои хора използват добавки от Цисус, за да подпомогнат възстановяването на мускулите след тренировка, вярвайки, че това може да облекчи мускулната болка.

Здраве на кожата

Традиционно се използва локално с цел ускоряване процеса на заздравяване на рани.

Антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти

Някои съединения в растенията проявяват антиоксидантни свойства, като потенциално се борят с оксидативния стрес. Цисус може да помогне също така за намаляване на възпалението.

Метаболитно здраве

Предполага се, че Cissus quadrangularis може да има свойства, които подпомагат управлението на теглото и свалянето на килограми, като въздейства върху метаболизма на мазнините и регулирането на апетита.

Има някои предварителни изследвания, които предполагат, че може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което е потенциално полезно за хора, управляващи метаболизма на глюкозата.

Сърдечно-съдово здраве

Ограничени изследвания предполагат, че може да помогне за поддържане на сърдечната функция и потенциално понижаване на нивата на холестерола.

 

Противопоказания

Някои хора могат да изпитат леко кожно дразнене при контакт със сока или листата на определени видове Цисус. Това дразнене e под формата на зачервяване, сърбеж или обрив.

Когато работите с растенията, е препоръчително да носите ръкавици като предпазна мярка. При поява на кожно раздразнение измийте засегнатата област обилно с вода.

Хора с известни алергии към растения от семейство гроздови могат да получат алергични реакции при контакт с растенията.

Както при много растения, поглъщането може да доведе до лек стомашно-чревен дискомфорт при някои индивиди. Въпреки че не се счита за силно токсичен, консумацията му не се препоръчва. Пазете растението далеч от обсега на домашни любимци и деца, за да избегнете случайно поглъщане.

Добавките от Цисус могат да взаимодействат с определени лекарства, променяйки тяхната ефективност или причинявайки нежелани реакции. Бременни или кърмещи лица трябва да избягват употребата им.

Спазването на препоръчителните дози и търсенето на насоки от здравни специалисти може да помогне за смекчаване на потенциалните рискове, свързани с тяхната употреба.

 

Как да отглеждаме растенията от рода Цисус?

 

Цисус.

 

Различните растения от рода Цисус имат сходен начин на отглеждане. Те могат да бъдат възхитително допълнение към вашия дом, защото не са толкова изискващи и отглеждането им е относително лесно.

Предпочитат ярка, непряка слънчева светлина. Нуждаят се от достатъчно естествена светлина, но без пряко излагане, особено през интензивните обедни часове.

Обикновено се чувстват комфортно при стандартни стайни температури, но е важно да ги пазите от течение или резки температурни промени. Растенията могат да се адаптират към типичните нива на влажност в домакинството, но оценяват и малко по-високи нива на влажност, особено в по-сух климат.

Поливането трябва да бъде умерено, като оставяте горния слой на почвата да изсъхне леко преди следващото снабдяване с вода.

Преполиването може да доведе до гниене на корените, докато твърде малкото вода може да причини стрес.

Използването на добре дренираща почва за саксии осигурява подходящ дренаж и предотвратява преовлажняване. Може да използвате смес от торфен мъх, перлит и обикновена смес за саксии.

Тъй като растенията Cissus са катерачи, осигурете им пергола, кол или друга опора, по която да се катерят и да растат.

Наторявайте вашето растение пестеливо, особено през вегетационния период (пролет и лято). Следвайте инструкциите на опаковката на тора за правилно разреждане и честота.

Внимавайте за обикновени вредители като листни въшки, паякообразни акари или брашнести червеи. Лекувайте всяко заразяване незабавно, като използвате подходящи методи.

 

Заключение

Цисус (Cissus quadrangularis) е забележително растение, известно със своя подобен на лоза растеж и потенциални лечебни свойства. То вирее при топъл и сух климат и произлиза от региони на Индия и Африка.

Неговите многобройни предимства обхващат здравето на костите, поддържането на ставите и потенциалната метаболитна и сърдечно-съдова подкрепа. Въпреки това се препоръчва повишено внимание поради възможни противопоказания като леко дразнене на кожата и взаимодействия с определени лекарства.

Какво представляват растенията, които спадат към рода Цисус?

Цисус е род цъфтящи растения, които принадлежат към семейство гроздови (Vitaceae). Състои се от около 350 вида, като някои от по-известните видове включват Cissus quadrangularis и Cissus discolor.

На какво държи известността си Cissus quadrangularis?

Това растение е едно от най-известните видове от рода Цисус, защото има богата история в Аюрведа и в традиционната африканска медицина.

Какъв е произходът му?

Растението е местно за части от Индия, особено в региони с топъл и сух климат. Среща се в различни щати на индийския субконтинент, включително определени райони в Тамил Наду, Керала и Карнатака. Среща се и в някои африкански страни като например Мадагаскар.

За какво помага Cissus quadrangularis?

Неговите многобройни предимства обхващат здравето на костите, поддържането на ставите и потенциалната метаболитна и сърдечно-съдова подкрепа.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 15.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 11:39 | Публикувана: 15 януари 2024 в 13:56 | Категория: Билки, Здраве