Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол

Обновена: 30.04.2024|
Кюфтенца от говеждо.

В тази рецепта за кюфтенца от говеждо се съчетава апетитното месо с леко, въздушно пюре от карфиол – нашия любим кето зеленчук. Това ви дава възможност да утолите глада, без да се притеснявате, че ще надвишите позволените въглехидрати. Дори ще ви остане място за десерт!

 

Кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол

Вече е време да разберете кои са нужните продукти и да преминете към направата на нашите кюфтенца от говеждо. Ако сте добре запознати с принципите на кето режима, можете спокойно да промените някои от съставките спрямо индивидуалните си предпочитания или продуктите, с които разполагате. Креативността само допринася към магическия процес, който наричаме готвене.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 4 6 г нетни въглехидрати
620 калории
37 г мазнини
30 г протеин

 

Необходими продукти

За пюрето от карфиол:

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
  • 300 г карфиол
  • 2 с. л. краве масло Гхи (~30 г)
  • 100 г сирене чедър, настъргано
  • Черен пипер на вкус

 

За кюфтенцата:

  • 400 г кайма от говеждо месо
  • 100 г карфиол
  • 1⁄4 ч. л. чесън на прах
  • 2 стръка зелен лук (~24 г)
  • 2 яйца
  • 2 ч. л зехтин екстра върджин
  • Сол, червен и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставете тенджера с подсолена вода да заври и гответе карфиола, докато омекне, около 7-10 минути.
  2. Отделете ⅓ от карфиола, а останалото поставете в блендер. Добавете маслото, солта, черния пипер и чедъра. Блендирайте, докато сместа стане гладка.
  3. Изсипете в купа и добавете наситнения карфиол, който сте оставили настрана. Пюрето е готово!
  4. Междувременно поставете всички съставки за кюфтетата в купа за смесване и разбъркайте добре. Оформете кюфтенцата с ръце.
  5. Загрейте зехтина в тиган. Добавете кюфтетата и гответе за около 10 минути, докато покафенеят.
  6. Аранжирайте готовите кюфтенца от говеждо върху пюрето от карфиол. Може да гарнирате с малко магданоз.
  7. Насладете се!

По желание може да приготвите и сос към вкусните кето кюфтенца от говеждо с пюре. Някои от безбройните възможности включват:

 

Ако планирате да консумирате своите кюфтенца от говеждо в рамките на няколко дни, трябва да ги сложите в херметически затворени съдове в хладилник. Добре е кюфтенцата и пюрето да се съхраняват отделно, за да не абсорбират излишна влага.

Важно е да се уверите, че контейнерите са плътно затворени, за да предотвратите излагане на въздух, което може да доведе до по-бързо разваляне на храната. Правилно съхранявана, храната може да издържи в хладилника до 3-4 дни.

 

Защо да консумираме чедър?

 

Кюфтенца от говеждо - чедър.

 

Неслучайно сиренето чедър е една от съставките в нашата рецепта за кюфтенца от говеждо. Това „жълто чудо“ е изключително подходящо за кетогенния режим, защото предлага комбинация от протеини и мазнини, която насърчава чувството на ситост и ни възпира от преяждане.

Както вече споменахме, чедърът е добър източник на белтъчини, които, от своя страна, са важни за:

  • Изграждане и възстановяване на тъканите
  • Поддържане здравето на мускулите
  • Подпомагане на цялостните телесни функции
  • Регулиране на теглото чрез потискане на глада и апетита

 

Млечното изкушение се отразява позитивно на състоянието на костите и зъбите, тъй като съдържа завидно количество калций и фосфор. Двата минерала работят заедно за поддържане на костната тъкан, на бъбречната функция и клетъчната структура.

Някои сортове сирене чедър са обогатени с витамин Д, който играе важна роля за здравето на костите и имунната функция. Освен това той помага на тялото да абсорбира калций по-ефективно.

Съдържат се и антиоксиданти като витамин Е и селен, които защитават клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. Намалявайки възпалението, те могат да подкрепят сърдечно-съдовото здраве и да намалят риска от развиване на хронични заболявания.

В сиренето се намират и малки количества конюгирана линолова киселина (CLA). Тя има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да ни съдейства в регулирането на теглото.

Интересно предимство на чедъра е фактът, че има относително дълъг срок на годност в сравнение с много други видове сирена. Това се дължи на ниското съдържание на влага и високото съдържание на сол в него.

Правилно съхранявано, сиренето може да издържи няколко седмици или дори месец в хладилника.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кюфтенца от пилешки дроб - рецепта.

 

Ако ви е харесала нашата рецепта за кюфтенца от говеждо с пюре от карфиол, може следващия път да изпробвате други кето предложения за кюфтенца, например:

 

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Пожелаваме ви приятно похапване на специално адаптираните ни към кето режима кюфтенца от говеждо!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 април 2024 в 16:45 | Публикувана: 11 април 2024 в 11:57 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф