Зеленчукови кюфтета + сос от синьо сирене

Обновена: 26.02.2024|
Зеленчукови кюфтета със синьо сирене.

Зеленчуковите кюфтета са примамливо основно ястие за хората, които искат да разредят месото в менюто си, както и за вегетарианци.

Сосът със синьо сирене също добавя своята специфична вкусова нотка към всяка хапка зеленчукови кюфтета, така че безпроблемно ще може да се потопим в океан от вкусове, които рецептата предлага.

 

Рецепта за зеленчукови кюфтета + сос от синьо сирене

Едно от предимствата на тези зеленчукови кюфтета е това, че в тях се усеща всеки един добавен компонент, така че да не трябва да се лишаваме от вкуса на някой зеленчук за сметка на друг.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
45 минути 3 10 г нетни въглехидрати
577,7 калории

Необходими продукти:

husk 400
bademovo brashno 600
husk 400
bademovo brashno 600
  • 300 г тиквички
  • 200 г червени чушки
  • 200 г броколи
  • 2 яйца
  • 1 с.л. хуск (около 20 г)
  • 50 г бадемово брашно за панировка
  • 3 с.л. краве масло гхи за пържене

 

За соса:

  • 150 г синьо сирене
  • 150 мл течна сметана (нискомаслена)
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първото нещо, което трябва да направим, е да измием зеленчуците, след което да ги настъргаме.
  2. По-специално внимание трябва да обърнем на тиквичките, тъй като се налага да ги изцедим добре преди да ги омешаме с останалите съставки.
  3. Когато са готови, слагаме в купа всички зеленчуци, подправки, хуска, яйцата и хубаво бъркаме сместа.
  4. Трябва да е с плътност, която позволява оформянето на зеленчукови кюфтета без те да се разпадат.
  5. Овалваме всяко кюфте в бадемово брашно и го запържваме от всички страни до златисто.
  6. Когато са готови, започваме соса. В тенджерка или тиган загряваме течната сметана, след което към нея добавяме натрошеното синьо сирене и бъркаме, докато не се разтопи.
  7. Оставяме соса на котлона на слаб огън, за да се сгъсти, след което го премахваме и оставяме да изстине.

 

Когато сосът се охлади, вече може да се поглезим със зеленчукови кюфтета със сос от синьо сирене. Други предложения за сосове сме споделили и в кулинарната ни поредица от две части „Кето фантазии“.

 

Синьо сирене в кулинарията

 

Зеленчукови кюфтета и синьо сирене.

 

Синьото сирене е отличителна и обичана съставка в кулинарния свят, известна със своя силен вкус и различен външен вид. Този сорт сирене дължи своя характер на въвеждането на специфични щамове на плесен по време на производството му, което е причината за характерните сини жилки и вид на сиренето, оприличаващ се на мрамор.

В салатите вкусовите му нотки балансират сладостта на плодове, като круши или смокини, създавайки хармонична комбинация от вкусове и текстури.

Сосовете със синьо сирене са обичани заради кремообразната си консистенция и силния вкус, които подсилват привлекателността както на салати, така и на меса.

При готвене синьото сирене може да издигне вкуса на сосовете, като придаде дълбочина на ястията. Когато се съчетае с червено вино или мед, създава изискан контраст, което го прави популярен избор за плата със сирена и дъски за колбаси.

Универсалността на синьото сирене се простира и до десерти, тъй като то хармонизира с мед, ядки и дори черен шоколад. Като кулинарно съкровище, синьото сирене приканва към експерименти, а неговият безпогрешен вкус продължава да пленява кулинарните ентусиасти по целия свят.

 

Зеленчукови кюфтета

 

Зеленчукови кюфтета - видове.

 

С времето зеленчуковите кюфтета стават все по-популярна алтернатива на обичайните кюфтета, които сме свикнали да консумираме.

Подходящи са за вегетарианци и хора, които искат да увеличат приема си на зеленчуци. Ето и някои кето комбинации за зеленчукови кюфтета, които може да опитаме:

  • Чушки, гъби, тиквички
  • Карфиол, броколи, чушка
  • Спанак, магданоз, тиквички
  • И най-известните с един зеленчук – кюфтета от тиквички или спаначени кюфтета

 

Зеленчуковите кюфтета обикновено са с по-ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол в сравнение с традиционните кюфтета.

Те често са с високо съдържание на диетични фибри, витамини и минерали, което ги прави една страхотна вечеря.

Популярен избор е добавянето на кашкавал към различните зеленчукови кюфтета, тъй като той придава една допълнителна сочност, мекота и вкус на ястието.

До днес готвачите продължават да експериментирането с различни зеленчукови комбинации, за да могат да откриват все повече нови и нови, галещи сетивата, рецепти.

 

Още от здравословната ни кухня

 

итън мес, английски десерт

 

За да завършим вечерята си подобаващо, няма как да пропуснем предложение за един вкусен и пухкав десерт, криещ зад името си една лесна рецепта и интересна история – Итън мес – сладка лятна бъркотия.

Ако нашето предложение за итън мес ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:36 | Публикувана: 23 октомври 2023 в 16:05 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф