Хрупкави свински уши
Опитвали ли сте някога свински уши? Вероятно не звучи като най-бляскавото ястие, но всъщност всеки, който е имал удоволствието да си хапне, с радост го прави отново.
Във Франция хората казват: „Tout est bon dans le cochon”, или „От прасето всичко е добро“, с което ние сме напълно съгласни и ви представяме нашето лесно и вкусно предложение за хрупкави свински уши. То е с много ниско съдържание на въглехидрати, което го прави перфектно за спазващите кето диета.
Рецепта за хрупкави свински уши
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
3 часа и 25 минути | 4 | 1,6 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 600-700 г свински уши (около 5-6 броя)
- 2 цели скилидки чесън, обелени
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- сол на вкус
- 2 с. л. краве масло Гхи, за пържене
Приготвяне:
- Измийте добре свинските уши и ги почистете внимателно, ако има власинки от четината.
- Поставете ушите в голяма тенджера и добавете 2 цели скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сушена мащерка и 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна. Налейте вода в тенджерата, докато покрие напълно ушите. Включете котлона, оставете да заври, след което намалете температурата.
- Покрийте съда с капак и оставете да къкри, докато ушите омекнат, около 3 часа. Проверявайте с вилица готовността им и следете да са напълно покрити с вода през цялото време на готвене.
- Извадете вече готовите и сварени уши, за да се охладят. След като изстинат, подсушете ги и ги нарежете на тънки ленти.
- Загрейте котлона на средно силен огън и разтопете маслото в тиган. Когато то се сгорещи, добавете нарязаните свински уши и ги запържете, докато станат хрупкави и златисто кафяви. Най-добре направете това на няколко партиди, за да не се препълва тиганът, което ще затрудни приготвянето им.
- Извадете готовите хрупкави свински уши и ги отцедете на решетка или върху кухненска хартия. Посолете и ги сервирайте топли.
Свински уши – вкусни и полезни
Макар и често подценяван, този продукт се консумира по цял свят, особено в Европа и Азия. Освен деликатес на много места, той е и част от философията да се използват всички ядливи части от животното.
В хранителен план свинските уши се класифицират като месо, съдържащо 15% протеин. Те също така съдържат витамини от групата В и витамин D, минерали и олигоелементи. Едно от най-ценните неща е състава им е наличието на колаген.
Той играе жизненоважна роля за здравето на костите, мускулите и съединителна тъкан, поддържа ставите здрави, кожата – еластична и помага за защита на органите.
С времето тялото започва да губи колаген, което допринася за бръчки, схванати стави, износени хрущяли и намалена мускулна маса. Затова помислете да включвате по-често свински уши в менюто си – освен че са вкусни, те имат и чудесни здравни ползи.
Съвети за перфектните свински уши
Месото от карантия се класифицира в две категории:
- бяло – трябва да се измие и свари, какъвто е случаят със свинските уши
- червено – сърце, черен дроб и др.
Избирайте по възможност уши от домашно животно или от доверен месарски източник. Голям плюс при тази суровина е, че е относително достъпна като цена. Съхранявайте в най-студената част на хладилника и приготвяйте бързо, докато продуктът е пресен.
Свинските уши се нуждаят от по-дълго варене, защото хрущялната им текстура го изисква. Необходимо е да се варят поне 3 часа, за да омекнат.
Външната страна става хрупкава при пържене поради наличието на кожа и е в идеален контраст с по-меките части.
Червеното вино е най-подходящият избор за напитка към тях, но ако спазвате по-строг режим, по-добре го избягвайте.
Ако по някаква причина не консумирате пържено, можете да си ги приготвите на фурна, скара или грил тиган, но отново е много важно да ги сварите добре предварително.
Още от здравословната ни кухня
Сервирайте порция хрупкави свински уши с гарнитура от пържени картофи, но в нашия диетичен нисковъглехидратен вариант – от алабаш. Идеални в комбинация за петъчна вечер с близки и приятели!
Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Вижте как да си приготвите свински джолан с хрупкава коричка - гарантираме, че цялото семейство ще се влюби във вкуса му.
Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза
Ако някога сте били в Гърция, няма начин да не сте опитвали ароматно свинско
Един Коментар
Заинтригувана съм и ще прадължа. Интересно е. И вашия не дълъг коментар ми харесва.