Електролити – същност и функция

Обновена: 13.03.2024|
Електролити, функции, значение.

В химията и физиката електролитите са вещества, които провеждат електрически импулси.

В тялото ни тяхната роля е същата, но с импулси, които ни карат да извършваме някои от дейностите, за които дори не се замисляме: да свиваме мускулите си и да изпитваме усещания чрез нервните си окончания, например.

Начинът, по който работят, далеч не се ограничава само до там. Те са много важни за хидратацията на тялото ни и регулирането на pH или т.нар. киселинност в организма ни.

 

 

vitd3 400
zink 600
vitd3 400
zink 600

Същност на електролитите

По своята същност те са йони с положителен или отрицателен заряд. Произхождат от няколко минерала, които откриваме навсякъде около нас.

Когато се разтворят във вода, именно от тях се образуват тези положително или отрицателно заредени електролити – катиони и аниони. Тези разтвори са силно проводими и благодарение на тях електролитите изпълняват своите функции.

Освен това има три вида: киселини, основи и соли. Сред елементите, от които се образуват, са:

Всички те имат изключително важни функции в тялото ни и в обичайната си форма, но най-важните от тях са свързани именно със създаването на електролитите и начина, по който те работят за нас.

 

Функция на електролитите

 

Електролити. Витамини за сърце. Глог при сърдечни проблеми. Глицин за здраво сърце. Биологично активни вещества в растенията.

 

Както вече споменахме, ти са изключително важни за някои от системите, без които не бихме могли да функционираме нормално.

От една страна електролитите пренасят нервните импулси до всички клетки на тялото ни. Така те комуникират една с друга и пренасят съобщения за усещания от най-далечните точки на тялото ни до мозъка и обратно.

Когато обаче получим някакъв сигнал, мускулите ни реагират според установените за това правила – да не пипаме или пък да продължим да докосваме, дали е топло или студено, дали предизвиква болка или не и други.

Освен това електролитите имат голяма роля за съкращаването на мускулите и самият начин, по който се случва този процес. А това е важно не само за опорно-двигателната система, но и за сърдечно-съдовата. Все пак не бива да забравяме, че и сърцето е мускул.

Тъй като електролитите използват водната среда в тялото ни за образуване, те имат пряка връзка и с нивата на хидратацията в тялото ни.

Това е така, тъй като, за да функционира правилно тялото ни, трябва да има достатъчно вода в и извън клетките ни.

Електролитите поддържат нивата чрез процес, познат като осмоза, при който водата се движи през стената на клетъчната мембрана.

Не на последно място е важно да поговорим за ролята на електролитите за вътрешното ни pH. То представлява нивото на киселинността в тялото ни. pH може да бъде алкално или киселинно. Балансът на pH е изключително важен за това да се чувстваме добре.

 

Електролитен дисбаланс

 

Електролити. Алкална вода, алкалност, ph.

 

За съжаление, както всичко друго в тялото ни, и електролитите са в деликатен баланс. При определени обстоятелства той се нарушава и се получава електролитен дисбаланс.

Това се случва по-често отколкото предполагаме ни причинява здравословни проблеми. Как се стига до него?

Губим електролитите от тялото си чрез две функции, които тялото ни изпълнява всеки ден – потенето и уринирането.

Някои болести също могат да доведат до електролитен дисбаланс. Много често това се случва при дехидратация, причинена от висока външна или вътрешна температура, но и като следствие от липса на течности при диария или повръщане, например.

За съжаление симптомите на електролитен дисбаланс са доста често срещани и понякога е трудно да се определи тяхната причина. Особено спрямо факта, че много зависи на кой елемент, от който се получават електролитите, има недостиг.

Някои от признаците включват:

  • Умора
  • Безпокойство
  • Нарушение в нормалния сърдечен ритъм и сърцебиенето
  • Изтръпване на крайниците
  • Мускулни спазми
  • Главоболие
  • Объркване

При наличие на болест, като различни разновидности рак например, те могат да бъдат придружени с допълнителни симптоми. Затова и е добре да се консултирате с наблюдаващия ви лекар, ако подозирате електролитен недостиг.

Имайте предвид, че ако спортувате активно, то вероятно губите електролити по-бързо, отколкото повечето хора. Затова и е хубаво да си ги набавяте допълнително.

 

Начини да си набавяте електролити

 

Електролити. Отслабванео, методи и съвети.

 

Има три основни начина да си ги набавяте или по-точно – веществата, от които те се образуват.

От една страна, това се случва с ежедневния прием на храна. Това е най-честия начин, по който си набавяме достатъчно вещества, които балансират процесите в тялото ни, и благодарение на тях произвеждаме достатъчно електролити.

Това е начинът, достатъчен на повечето хора, така че електролитите да бъдат в баланс. Принципът обаче не важи, ако спортувате активно, ако имате специфично заболяване, което не позволява правилен обмен на веществата или пък не включвате достатъчно здравословни продукти в ежедневното си меню.

В такива моменти се налага да се включат под друга форма: хранителни добавки или пък напитки.

Препоръчително е, разбира се, преди да пристъпите към самолечение, да се консултирате със специалист и ако той препоръча – да направите допълнителни изследвания.

Обикновено те включват пълна кръвна картина, от която да се установи недостиг на кое вещество има в организма ви. Обикновено електролитния дисбаланс се коригира с внасянето на съответния витамин или минерал в тялото ни.

В последните години на пазара се появиха и множество напитки, наситени с електролити. Тяхното действие все още се оспорва от редица специалисти и в допълнение – множество от тях съдържат захар или изкуствени подсладители, недотам полезни за организма.

Затова и в повечето случаи при електролитен дисбаланс се прибягва по-скоро до здравословно хранене, комбинирано с хранителни добавки.

Категории: Здраве|Публикувана: 14.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Стефан Рашков 11.12.2023 at 18:27 - Отговор

    Благодаря за подробната и полезна информация

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:24 | Публикувана: 14 декември 2021 в 17:34 | Категория: Здраве