6 ползи от употребата на конопено масло

Обновена: 13.03.2024|
Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания.

Употребата на конопено масло е известна в цял свят, тъй като то е източник на висококачествени хранителни вещества. Конопеното масло се използва още от древността, най-вече в източната култура като широкоспектърно естествено средство.

Въпреки всички свойства, които притежава и широката му употреба в много страни, често конопеното масло се разглежда с предразсъдъци, тъй като то се асоциира с конопа. Именно това е ограничило неговата широка употреба в западния свят, в сравнение с източните страни. Важно е да се уточни, че това масло не съдържа никакъв THC – психоактивният елемент в канабиса. То има съвсем различна употреба и въздействие върху организма.

 

Какво представлява CBD конопено масло или т.н. канабидиол?

 

Конопът съдържа около 113 различни съставки, а канабидиолът е една от всички тях. Неговата концентрация е доста по-голяма и той представлява около 40% от растителния му екстракт. Важно е да не бъркаме канабидиола с най-известната съставка на канабиса THC – тетрахидроканабинол. Разликата между тях е огромна – канабидиолът няма психогенни ефекти и не води до увреждане на мозъка и паметта, нито до обща възбуда на тялото.

Всъщност, канабидиолът, противно на всички очаквания, има изключително благоприятно въздействие върху нервната система и защитава мозъка от увреждания.

Тук е моментът да споменем, че от 1999 година, американското правителство притежава патент върху неврозащитната функция на CBD. Патентът е върху разработената идея, че канабиноидите защитават мозъчните клетки от заболявания като болестта на Паркинсон, Алцхаймер, различни форми на деменция или общо казано – невродегенеративни заболявания. Хора, страдащи от тези заболявания и започнали прием на конопено масло, отбелязват напредък в своето здравословно състояние.

През последните години конопеното масло набира огромна популярност не само в Съединените щати, но и в почти всички страни по света. Все повече хора започват да търсят конопено масло за борба с различни здравословни проблеми.

 

Основни ползи при употреба на конопено масло

Нека видим какви ползи можем да извлечем от приемът на конопено масло:

  • Облекчава болката, бори се с тревожността и безсънието

Съдържанието на канабидиол (CNB) благоприятства проблеми, свързани с нервната система, като безсъние, тревожност или липса на апетит, в следствие на стрес и напрежение.

  • Конопено масло за здрава кожа, коса и нокти

Конопеното масло често се използва като овлажняващ крем и не само. Проучвания полазват, че то драстично намалява сухотата на кожата, облекчава сърбежа и дразненето. От друга страна, силните му антиоксидантни и противовъзпалителни свойства могат да предпазят кожата от стареене.

  • Засилва имунитета

Доказано е, че есенциалните мастни киселини в маслото от конопено семе насърчават здравата флора в червата и поддържат реакцията и функцията на имунната система. Това може да бъде много полезно по време на простуда и грип, когато вирусите се разпространяват в училище, в работата и в ежедневните социални взаимодействия.

  • Отлична храна за мозъка

cbd, мигрената. конопено масло.

Конопеното масло съдържа есенциални мастни киселини, включително докозахексаенова киселина (DHA), които са необходими за развитието на мозъка. DHA е от решаващо значение за здравето на мозъка, както и за ретината на окото.

  • Приемът на конопено масло подпомага здравето на сърцето

Конопеното масло  има съотношение 3:1 на Омега-6 към Омега-3 мастни киселини, баланс, който е доказано, че поддържа здравето на сърцето и насърчава правилната сърдечно-съдова функция. Тези хранителни вещества играят роля в много биологични процеси и могат да помогнат за предотвратяване на редица дегенеративни заболявания.

  • Балансира хормоните

Конопеното масло  е богат източник на гама-линолова киселина (GLA) и омега-6 мастни киселини. Проучванията показват, че GLA е полезна за подпомагане на хормоните на баланса на тялото. За жените добавянето на GLA може да спомогне за облекчаване на предменструалния синдром. Те могат също да намалят спазмите и болката по време на менструация.

 

Още информация по темата ще откриете в статиите:

Ползите от приема на конопено масло

Как конопеното масло помага в борбата с мигрената

Категории: Здраве|Публикувана: 08.02.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Чудесен продукт

  2. Саша Ярчева 24.12.2019 at 8:36 - Отговор

    Помага ли при коксартроза и чандлър

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:41 | Публикувана: 8 февруари 2019 в 10:56 | Категория: Здраве