Техники за премахване на гел лак

Обновена: 23.05.2024|
Техники за премахване на гел лак.

Процедурите за красота са начин за дамите да отделят време, в което да се погрижат за себе си и да се поглезят. Слагането на гел лак е една от най-привлекателните процедури, защото може да ни осигури красив маникюр за дълъг период от време.

Какво обаче да направим, когато по една или друга причина се наложи да осъществим премахване на гел лак в домашни условия? В тази статия ще разгледаме стъпките по отстраняването на лака и ще научим ценни съвети, с които да гарантираме запазване здравината на ноктите си.

Какво представлява гел лакът?

Гел лак е вид лак за нокти, който се втвърдява под UV или LED лампа, за да създаде трайно и дълготрайно покритие върху ноктите. Той обикновено се нанася на няколко слоя – основно, цветно и горно покритие, като всеки слой се втвърдява под лампата, за да се втвърди и фиксира лака.

kurk pep 400
vitbcompl 600
kurk pep 400
vitbcompl 600

Процесът на втвърдяване под лампата води до по-устойчиво покритие, което може да издържи до три седмици или повече, в зависимост от качеството на използваните продукти, изпълнението и индивидуалното състояние на ноктите.

Този лак е предпочитан от мнозина, защото красивият вид на ноктите се задържа за по-дълго и рискът от повреди като обелване и чупене е по-малък. Освен това той изсъхва незабавно под лампата, което предотвратява възможността за размазване след нанасяне.

 

Основни стъпки при премахване на гела лак

 

Премахване на гел лак.

 

Ще разгледаме стъпка по стъпка основната техника за премахване на гел лак от ноктите в домашни условия.

Необходимите инструменти и продукти включват:

 • Ацетон или друг препарат на базата на ацетон
 • Памучни тампони
 • Алуминиево фолио
 • Избутвач на кожички
 • Пила за нокти
 • Масло за кожички или овлажнител

 

По препоръка на дерматолог е за предпочитане да не се използва дървена (портокалова) пръчка за премахване на гел лак, защото може да нарани ноктите и да стане причина за поява на бели петна. Нанесянето на тънък слой петролно желе върху кутикулите и околната кожа, преди да опитаме да свалим лака с ацетон, може да ни помогне да защитим кожата си от ацетона.

 

Стъпките за сваляне на лак:

 • Накъсайте малки парченца памук или памучен тампон и ги накиснете в ацетон или препарат за отстраняване на гел лак, докато се навлажнят. Всяко парче трябва да е достатъчно голямо, за да покрие нокътя ви.
 • Поставете напоено памучно парче директно върху нокътя, като се уверите, че покрива цялата повърхност с гел лак. Това може да е малко трудно, така че не бързайте да го позиционирате правилно.
 • За да закрепите памука, увийте върха на всеки пръст с малко парче алуминиево фолио или използвайте предварително направени обвивки за премахване на гел лак. Увийте ги плътно, но не прекалено стегнато.
 • Оставете ацетонът да подейства за около 10-15 минути.
 • След това започнете да отстранявате фолиото поетапно. Използвайте леко издърпващо движение. Гел лакът трябва да изглежда леко повдигнат по краищата. Ако не се отделя лесно, увийте отново и изчакайте още няколко минути.
 • Преминете към сваляне на гел лака, като с помощта на избутвач за кожички започнете да отстранявате леко вече омекналия гел лак. Започнете от повдигнатия ръб и проправете пътя си под лака. Бъдете много внимателни и избягвайте прекомерния натиск, за да не повредите горния слой на ноктите си.
 • След като по-голямата част от гел лака бъде премахната, с фина пила изгладите нежно всички останали части от лака. Полирайте внимателно и избягвайте прекомерното полиране, за да предотвратите изтъняване на ноктите си.
 • Измийте ръцете си, за да отстраните остатъците от ацетон. Нанесете масло за кожички или богат овлажнител, за да рехидратирате ноктите и кожичките, тъй като ацетонът може да изсуши.

 

За какво да внимавате при отстраняването му?

 

Премахване на гел лак.

 

Когато премахвате гел лак, е важно да процедирате внимателно, за да не повредите ноктите си или кожата около тях.

На първо място, недейте да бързате, защото това може да доведе до грешки.

Не се опитвайте насилствено да премахнете ноктите чрез силен натиск или рязко отлепяне и не използвайте неподходящи инструменти. Всичко това може да увреди повърхността на ноктите.

Въздържайте се от използване на метални инструменти, защото могат да бъдат твърде груби и да причинят остъргване.

Обърнете внимание на времето за накисване на ноктите в памука, напоен с ацетон. Внимавайте да не ги оставяте за твърде дълго, за да не дехидратирате и раздразните прекомерно ноктите и кожата около тях. След отстраняване не забравяйте да използвате овлажнител или масло за кожички, за да подхраните.

Избягвайте и прекаленото пилене на ноктите, което може да изтъни нокътната плочка.ноктите и кожичките си с овлажнител или масло за кожички.

След като приключите с премахването на гел лака, е препоръчително да дадете шанс на ноктите си малко време да подишат, преди да нанесете нов лак.

Ако забележите някакви необичайни промени в ноктите си, като обезцветяване, изтъняване или болка, спрете процеса на отстраняване и се консултирайте с професионален маникюрист или дерматолог, за да установите какъв е проблемът и как можете да подобрите състоянието си.

 

Кога да се доверите на професионалистите?

 

Премахване на гел лак.

 

Доверяването на професионалисти за премахване на гел лак е добро решение в доста ситуации.

Ако нямате опит или имате ограничен такъв по отношение на манипулациите, свързани с премахването на гел лак, е по-безопасно да посетите салон за красота, където процедурата да бъде извършена специалист. Така ще сведете до минимум риска от увреждане на ноктите ви.

При чувствителни, слаби или проблемни нокти също се препоръчва професионално премахване на гел лак. Вземете предвид всякакви предишни проблеми с ноктите като гъбички инфекции, чупливи нокти, белене, увреждане на нокътната плочка и др. Опитният маникюрист знае как да подходи правилно според вашето индивидуално състояние.

Ако желаете по-сложен дизайн за вашият гел лак, имате специален повод, ограничени инструменти и продукти за извършване на манипулацията или времева невъзможност това също може да бъде причина да се доверите на специалист.

Имайте предвид, че избирането на точния специалист е от значение за крайния резултат и здравето на ноктите ви. Ако попаднете на маникюрист, който не проявява нужното внимание и грижа или няма нужния опит, не се колебайте да потърсите такъв, който ще отговори на вашите нужди.

 

Заключение

Нанасянето на гел лак осигурява траен и красив маникюр, но правилното отстраняване е от решаващо значение за поддържане на здрави нокти.

Следвайки описаните стъпки и предпазни мерки, можете безопасно да премахнете гел лака у дома. Най-важното е да действате бавно и внимателно, без да насилвате ноктите си и да проявявате грубост.

В случаи на несигурност, чувствителност на ноктите, времеви ограничения или други съображения е разумно да се доверите на професионалисти за експертно премахване на гел лак.

 

Често задавани въпроси

Какво е гел лак?

Гел лак е вид лак за нокти, който се втвърдява под UV или LED лампа, за да създаде трайно и дълготрайно покритие върху ноктите. Той обикновено се нанася на няколко слоя - основно, цветно и горно покритие, като всеки слой се втвърдява под лампата, за да се втвърди и фиксира лака.

Защо е важно да се изпълни коректно процедурата по премахване на гел лак?

Важно е да се изпълни коректно процедурата по премахване на гел лак, за да се избегне нараняване и увреждане на нокътната плочка, което да я направи чупчива, болезнена или белеща се. Причините да е толкова важно правилното изпълнение са не само естетически, но и здравословни.

За какво е важно да внимаваме при премахване на гел лак в домашни условия?

Важно е при премахване на гел лак в домашни условия да щадим ноктите си, като подхождаме възможно най-нежно и бавно към тях и не упражняваме прекален натиск.

Кога да се доверим на професионалист за премахване на гел лак?

Разумно е да се доверим на маникюрист за премахване на гел лак, когато осъзнаваме липсата си на достатъчно опит и подготвеност, за да изпълним правилно процедурата. Ако имаме проблеми с ноктите като чупливост, белене, гъбички или др., също е най-добре да се допитаме до специалист.

 

Категории: Kрасота|Публикувана: 23.05.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 23 май 2024 в 15:28 | Категория: Kрасота