Чували ли сте за бананово брашно? Напоследък стана доста популярно, особено за хората, които се интересуват от здравословно хранене и заместители на бялото брашно. Всъщност освен, че е много вкусно, можем да го добавим в менюто си, когато искаме да отслабнем или да си осигурим добро здраве.

Получаване на бананово брашно

Банановото брашно е направено само от зелени банани, които са значително по-твърди, в сравнение с жълтите. Освен това се приготвя от плодове, които не са подходящи за търговска продажба, защото имат леки дефекти или странна форма. Такива продукти обикновено се изхвърлят, тъй като потребителите не ги купуват. Някои умни производители са намерили начин да използват и по-непривлекателните банани, превръщай ги в брашно. А как се прави точно? Вземаме няколко плода, обелваме ги, нарязваме ги на тънки парчета и след това ги оставяме да се изсушат. Последната стъпка е да ги смелим до фини частици.

За разлика от по-сладките узрели жълти банани, зелените банани съдържат скорбяла и фибри, които много трудно се усвояват от организма, а високото им съдържание в банановото брашно позволява да използваме много по-малко от продукта.  Зелените банани са отлични помощници в борбата с килограмите. Те помагат на организма да изгаря мазнините, не водят до бързо покачване на кръвната захар, предотвратяват глада за бързи въглехидрати  и придават чувство за ситост.

стъпки за направа на брашно от банани

Чудите се защо да предпочете банановото брашно пред голямото разнообразие от здравословни заместители на традиционното бяло брашно? Вижте неговите предимства:

Вкус и структура

Въпреки, че е съставено само от банани стрити на фин прах, банановото брашно не напомня вкуса им. Има леко кисел вкус, но добавено в рецепта, по –скоро наподобява вкуса на шоколад. То е доста по-леко като плътност в сравнение с кокосовото или бадемовото, а текстурата е лека и пухкава.

Ниска калоричност

100 грама от него съдържат само около 100 калории, което е доста по-ниско от бялото брашно и дори от неговите алтернативи, като брашното от кафяв ориз, бадеми и овес. И тъй като не е необходимо да използваме толкова много, спестяваме още повече калории, като в крайна сметка намаляваме дневния калориен прием, без да жертваме от вкуса или текстурата.

Огромно разнообразие от полезни съставки

здравословно хранене

Банановото брашно съдържа богатство от редица витамини и минерали, като калий, калций, фибри, витамини от група В, С, А, манган, фолиева киселина и други. Освен това помага и за по-лесното усвояване на други полезни вещества за организма.

Не съдържа глутен

Липсата на глутен в състава му го прави отлична алтернатива за хората с глутенова непоносимост или просто спазващи безглутенова диета. Благодарение на това, че вкусът му не наподобява тропически плодове, може да замести пълнозърнестото брашно във всички рецепти, които го съдържат.

Съдържа пребиотици

Пробиотиците представляват добрите бактерии, изпълващи червата ни, а пребиотиците осигуряват подходящо гориво, за да поддържат добрите бактерии “щастливи” и да увеличат здравословната чревна флора. Пребиотиците се намират в много влакнести храни като плодове и зеленчуци. Особено полезна е консумацията им под формата на устойчива скорбяла, която се съдържа в храни като картофи, банани (особено зелени банани), ориз и бобови растения.

Профилактика на редица заболявания

Консумацията му може да ни предпази от рак на дебелото черво, развитие на захарен диабет, затлъстяване и други. Научно доказано е дори, че употребата на бананово брашно представлява важна хранителна добавка. То служи като допълнителен лекарствен продукт за профилактика и лечение на възпалителните чревни заболявания.

Добавка в различни специалитети

Банановото брашно представлява универсален продукт. То може да бъде включено към редица рецепти и не само към изделията, които се пекат. Може да се използва за сгъстяване на супи и сосове, приготвяне на хляб, добавяне в шейкове и други. По този начин се възползваме по най-добрия начин от всички хранителни ползи.

Автор: д-р Невена Миронова