Най-добрите книги за любовта, готвенето и връзката между двете

Обновена: 13.03.2024|
Деца, с книги на главата, намиращи се в кухнята и видимо забавляващи се.

Обичаме вкусната и здравословна храна – това вече го знаете. Но каква е другата ни страст, която, както при хубавото ястие, обичаме, наслаждаваме й се и ни се иска никога да не свършва, ако е наистина добра? Книгите.

Понякога любовта към готвенето върви ръка за ръка с хубавата книга – хапваме любимия сладкиш, докато четем интересен роман или приготвяме топла напитка и се свиваме на дивана с някой пътепис.

Със сигурност мнозина от вас имат кулинарни книги, които са разгръщали стотици пъти и са открили сред страниците им безброй удоволствия за небцето. Но има други светове, в които готвенето и интересните персонажи са създали страхотни истории – от кухнята до любовта на живота, от миксера до пътуването на
мечтите ни.

Това са романи, в които главните герои носят в себе си любовта към хубавата храна и заедно с тяхната лична история се превръщат в пиршество за нашето въображение. По тази причина решихме да комбинираме двете си страсти и да ви предложим няколко заглавия, заради които ще обикнете още повече кулинарния свят.

 

„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“
Авт. Карен Бликсен/ изд. Gourmet Publishing

Книга за Бабет, на която е изобразена тя, в процес на приготвяне на ястие.

Датската писателка Карен Бликсен включва четири разказа в този сборник – „„Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Общото между тях е, че те се занимават основно с връзката между живота, духовния свят и изкуството. Книга, която събира в себе си 4 свята.

Най-известният разказ обаче несъмнено остава „Угощението на Бабет“, който е екранизиран и печели Оскар през 1988 г. Това е история за една френска готвачка, която е избягала и намерила убежище при малка, дълбоко религиозна общност в Норвегия. Бабет, която години наред не успява да даде израз на истинския си талант, получава тази възможност на едно юбилейно празненство. Тя приготвя пищна, изискана и забележително вкусна вечеря за събирането на религиозни аскети и така ги въвежда в света на истинските усещания и удоволствия. Тази книга ни кара да се обърнем към себе си и в същото време да погледнем към кулинарния свят с други очи.

 

„Ожених се за веганка“
Авт. Фаусто Брици/ изд. Гурме ЕООД

Италианецът Фаусто Брици пише тази изключително забавна история, вдъхновена от трагикомичната му любов с актрисата Клаудия Дзанела – веганка, поборник на здравословното хранене, дипломиран натуропат и анималист. Това е книга, която ще се опита да ви накара да се откажете от месото и всички храни от животински продукти, но дори да не ви се иска да захвърлите пържолата, дайте шанс на тази книга, поставете се на мястото на Брици и се посмейте от сърце.

 

„Лимонов сладкиш с маково семе“
Авт. Кристина Кампос/ изд. Хермес

Изображение на книгата "Лимомен сладкиш ", на което е изобразена корицата.

Тази книга разгръща историята на две сестри – Анна и Марина, разказва за срещата им след петнадесетгодишна раздяла, а поводът е продажбата на мелницата и пекарната, които са наследили от напълно непозната жена. Макар двете да са сестри, съдбите им са коренно различни. Анна се радва на луксозния си живот с мъж, когото вече не обича, Марина работи в страни от третия свят като сътрудник на „Лекари без граници“.

Неочаквано Марина решава да остане на острова и да разбере коя е жената, оставила им такова богато наследство. Търсейки отговорите, Марина ще се научи да пече хляб, ще се сближи със сестра си и ще разкрие стари семейни тайни.

Заедно ще се опитат да наваксат изгубеното време и да възродят отново пекарна „Кан Моли“ (която наистина съществува – истинското й име е Panadería pastelería Ca’n Molinas (Пекарна и сладкарница „Кан Молинас“) и се намира във Валдемоса, Майорка). А досетихте ли се вече каква ще е крайната цел на сестрите? Разбира се. Да открият тайната съставка на лимоновия сладкиш с маково семе. Книга, която ни завлича в дълбоките дерби на кулинарията.

 

Тайната рецепта на любовта
Валентина Чебени/ Изд. Сиела

„Цялата беше потопена в брашно и захар, ръцете ѝ бяха способни да четат в душите на хората.“

Историята започва с нелеката история на Елетра – майка й е в болница, семейната им пекарна е пред фалит, но най-неочаквано получава съвет да отиде на мистериозен средиземноморски остров Титано. Островът е разделен на две – едната половина е обитавана от малко туристи и хора, оцеляващи благодарение на риболова, другата половина е населена от тихи жени, облечени в черно, наричани с презрение морските вдовици.

В средата се издига манастирът Елизабет, където се крият отговорите на въпросите на Елетра. Три жени живеят зад стените на манастира и Елетра, присъединявайки се към тях, намира изгубената нишка към своето минало, преоткрива страстта си да готви сладки изкушения и отново усеща магията на любовта,
докато мрачна заплаха е надвиснала над о-в Титано.

 

Обяд в Париж
Елизабет Бард / Изд. Слънце

Главната героиня Елизабет работи като журналист в Лондон. На една конференция се запознава с бъдещия си съпруг Гуендал, който е парижанин, любовта им пламва бързо и съвсем скоро съпружеската двойка тръгва заедно по пътя на зрелостта. Елизабет разбира постепенно кои са истинските ценности, опознава Париж и
парижаните, тяхната култура и прониква в тайните на французойките за стройна фигура и изключителните им готварски умения. Изпълнена с прекрасни описания от Париж до Ню Йорк, книгата кара човек да
мечтае за един пъстър, приключенски, изпълнен със срещи с интересни хора живот.

Надяваме се някое от заглавията да ви е грабнало! Ето я и формулата за истинско удоволствие:

  • пригответе любимия си десерт
  • забъркайте топла напитка
  • настанете се удобно
  • изберете любимата си книга

Приятен апетит и приятно пътуване в света на кулинарията и любовта!

Автор: Верджиния Георгиева

[so_show_offers offer_ids=“150430″]
Категории: Любопитно|Публикувана: 03.03.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:23 | Публикувана: 3 март 2019 в 12:18 | Категория: Любопитно