Лунните фази и менструацията при жените

Обновена: 26.02.2024|
Лунните фази и менструацията.

Жените имат особена връзка с Луната. В много култури тя е символ на божественото женско начало, интуицията, психичните сили, плодородието и свещената женска сила на съзиданието.

Те са по-интуитивни и чувствени, като това ги прави и по-податливи на емоционално ниво към енергията на Луната и нейните фази.

Но също така жените са свързани с Луната и на биологично ниво, тъй като съществува и пряка връзка между лунните фази и менструацията, която е била добре позната на древните култури.

 

Селена – лунната богиня на свещения акт на оплождане

За древните цивилизации Луната е била повече от един небесен обект. Тя е имала дълбоко духовно значение. Много общества, от египтяните до маите, проследяват цикличните промени на Луната и ги интегрират в своите календари и ритуали.

stev tabletki 400
keto 01
stev tabletki 400
keto 01

В митологията Луната е обожествявана като богиня Селена, сестрата на Хелиос – Слънцето.

Селена е почитана като добротворно божество и е изобразявана във вид на бледолико момиче, над чиято глава е корона под формата на сърп или диск, символизираща различните фази на Луната.

Луната е израз на божественото женско начало и лунния принцип, проявяващ се чрез дясно-мозъчната активност, с който жените са изначално свързани. Селена събужда психичната сила, интуицията, подсъзнателната памет, виденията и отговорите, идващи насън.

В античността е била почитана като богиня на плодородието и свещения акт на оплождане, представяна е и като покровителка на жените, имаща силата да улеснява раждането.

 

Сакралното значение на женската менструация

 

лунните фази и менструацията

 

Женската менструация, която в днешно време е неразбрана тема и дори табу, наистина носи в себе си сакрално значение, което може да ни отвори очите към по-дълбоките връзки между природата, живота и духовността.

В древността менструацията не се е смятала просто за един биологичен процес – това е било свещено събитие, тясно свързано с плодородието, сътворението и божественото женско начало.

В различните култури и религии по света на женската менструация е било отдавано специално място. Тя се е почитала със сакрални обреди, церемонии и символи. Този период на месечния цикъл е време, когато жената е в по-тясно общение с духовната си същност и с природата.

Много древни култури са вярвали, че менструалната кръв на жените съдържа мощна творческа енергия.

Смятало се е, че е форма на свещена същност, субстанция, чрез която се подхранва нов живот, който да се донесе на света през женската утроба.

Жените в менструация, в ролята си на мощни проводници на живота, са били на дълбока почит и уважение. В някои общества са се смятали за толкова духовно мощни, че по време на техния цикъл са се усамотявали в специални лунни квартири.

 

Връзката между лунните фази и менструацията на жените

 

лунните фази и менструацията

 

Месечният цикъл е обвързан с фазите на Луната, която неслучайно наричаме още и „месечина“. Жените имат годишно 13 менструации, колкото са и месеците по лунния календар.

Един месечен цикъл варира в рамките на 28-29 дни, което също е в пряка връзка с Луната – тя прави пълен оборот около зодиака за 28 дни и преминава през всички фази за 29,5 дни.

Луната преминава през новолуние, нарастваща Луна, пълнолуние и намаляваща Луна.

Менструалният цикъл на жените преминава също през четири отделни фази:

  • Менструална
  • Фоликулярна
  • Овулаторна
  • Лутеална

 

Тези фази колективно представляват репродуктивния цикъл и могат да повлияят на различни аспекти от живота на жената, от плодовитостта до емоционалното благополучие.

Менструация

По времето на менструация маточното влагалище започва да отделя кръв, тъканни частици и ендометриална течност.

Менструацията обичайно продължава 3-7 дни, но може да варира. Тя съответства на новолунието. Това е началото на цикъла, символизиращ обновяването така, както новолунието е символ на новото.

Фоликулярна фаза

През тази фаза тялото се подготвя за нов цикъл и потенциална бременност. Фоликулите в яйчниците узряват, подготвяйки яйцеклетка за освобождаване. Фоликулярната фаза продължава около 7 до 10 дни. Тя съответства на фазата на нарастваща Луна.

Както Луната расте, така и енергията на жената расте през тази фаза. Тя отразява период на подхранване на нови идеи и повишена креативност.

Овулаторна фаза

лунните фази и менструацията

По средата на цикъла настъпва овулация. От яйчника се освобождава зряла яйцеклетка, готова за оплождане. Тази фаза обикновено продължава 1 до 2 дни, като съвпада с фертилния прозорец. Тя съответства на фазата на пълнолуние.

Символично, това е зенитът на енергията на жената и момент, когато тя може да се почувства най-свързана със собствената си сила.

Когато е изравнена с пълнолунието, тази фаза е пиково време за плодовитост.

Лутеална фаза

След овулацията останалата част от фоликула се превръща в т. нар. корпус лутеум.

Повишават се нивата на хормона прогестерон, който помага да се поддържат подготвените условия за приемане на оплоденото яйце.

Ако не се случи оплождане, нивата на естроген и прогестерон започват да се понижават, което води до начало на менструацията. Тази фаза продължава около 10 до 14 дни. Тя съответства на фазата на намаляваща Луна.

Тъй като Луната намалява, тази фаза е време за размисъл, отпускане и подготовка за новия цикъл.

 

Лунни фази и менструален цикъл

 

лунните фази и менструацията

 

Фазата на Луната, през която започва менструалният цикъл, има специално значение. Например, ако менструалният цикъл на жената е в съответствие с новолунието, това може да символизира ново начало, а когато е в съответствие с пълнолунието, може да означава време на повишена интуиция и духовно съзнание.

Новолуние – Бяла Луна

Новолунието носи енергията на новото начало и е свързано с нови начинания. Смята се, че жените, чиято менструация съвпада с новолунието, са в началния етап от живота си, особено в пубертета и ранните години след това.

Това е време на създаване на нови преживявания и опити. Новолунните менструации могат да бъдат асоциирани и с жени, които започват нов етап в живота си, като смяна на работа, създаване на семейство или нови проекти.

Растяща луна – Розова Луна

След новолунието, Луната започва да расте, и тази фаза се асоциира със силата на растежа и развитието. Този период се характеризира с усилено творчество и стремеж към личен и професионален напредък.

Жените, чиято менструация съвпада с растящата Луна, може да са на средния етап в живота си, когато те развиват кариера, стабилизират връзките си или разширяват семейството си.

Пълнолуние – Червена Луна

Пълнолунните менструации могат да бъдат асоциирани с жени в зряла възраст, които са достигнали пълнота в своя живот. Този етап е свързан със зрялост, баланс между личните и професионални ангажименти, както и съзидателност.

Жените, които имат менструации по пълнолуние, често са в период на своя пълноценен професионален и семеен живот, докато същевременно поддържат хармония със своите вътрешни потребности.

Намаляваща луна – Лилава Луна

След пълнолунието, Луната постепенно намалява, което може да се свърже с етап на живота, в който жените изпитват желание за освобождаване от остарели обстоятелства и приготвят себе си за новото.

Този етап може да бъде свързан с жени, които влизат в средна или по-зряла възраст, и търсят нови начинания, увлечения или смисъл в живота си.

 

Лунни фази и менструален цикъл – как да ги синхронизираме?

 

лунните фази и менструацията

 

В днешно време много жени не живеят в хармония с природата и потискат автентичната си женственост, което се проявява под формата на неприятните предменструални симптоми. Те гледат на своя цикъл като на нещо, което е мръсно, срамно и болезнено.

Светът е принудил жената да влезе повече в мъжката енергия и да излезе от ролята, която й е била отредена, а именно на пазителка на живота и сакрален портал към духовните светове.

За да се върнем към истинската си същност, трябва отново да се свържем с божествената си женственост и да се синхронизираме с цикъла на Луната.

Свържете се с Луната и нейната енергия

Прекарвайте повече вечери на открито, като гледате към Луната, за да приемете от лунната енергия и да почувствате нейната магия.

Следете лунните фази

Следете кога се случват новолуние и пълнолуние и съответните фази на Луната между тях. Можете да изпълнявате определени ритуали по новолуние и пълнолуние с други жени или сами със себе си.

Бъдете сред природата

Прекарвайте възможно най-много време сред природата и улавяйте естествена светлина.

Запознайте се със своите цикли

Наблюдавайте и записвайте датите на вашия менструален цикъл. Осъзнайте дължината му и честотата на месечните ви периоди.

Избягвайте хормоналните контрацептиви

Контрацептивите нарушават ритъма на женското тяло и естествения цикъл. Избягването на хормонални контрацептиви помага да балансирате менструалния си цикъл и да се свържете повече с енергията на Луната, която контролира процесите на овулация и зачеване.

Визуализирайте синхронизацията

Визуализирайте съответствието между дните, в които имате менструация, и фазите на Луната. Това може да се окаже една прекрасна практика за свързване на вашето тяло с ритъма на природата.

Практикувайте ритуали и медитации

Практики, които се фокусират върху лунните фази и менструацията, могат да ви помогнат да се почувствате свързани с двата ритъма.

 

Заключение

Менструацията ни учи на това как да бъдем наистина насаме със себе си, да слушаме интуицията си и да се отдадем на природния ритъм на живота. Това е време за себепознание, размишление и преразглеждане на собствената ни стойност.

Сакралното кървене ни напомня, че жените сме не само носителки на живот, но и на духовност. Трябва да се учим да го приемаме и уважаваме като нещо свещено, което ни е отредено да носим и пазим в себе си!

Каква е връзката между лунните фази и манструацията при жените?

Месечният цикъл е обвързан с фазите на Луната, която неслучайно наричаме още и „месечина“. Жените имат годишно 13 менструации, колкото са и месеците по лунния календар. Също така един месечен цикъл варира в рамките на 28-29 дни, което също е в пряка връзка с Луната – тя прави пълен оборот около зодиака за 28 дни и преминава през всички фази за 29,5 дни.

Какво е било значението на менструацията в древността?

В миналото менструацията се е смятала свещено събитие, тясно свързано с плодородието, сътворението и божественото женско начало. Древните са били запознати с връзката между лунните фази и менструацията при жените.

Какви са начините за синхронизация между лунните фази и менструацията?

Различни практики, време сред природата, следене на фазите на Луната, водене на календар на менструалния цикъл, излагане на лунна светлина и др. подпомагат синхронизацията между лунните фази и менструацията.

Категории: Бременност и грижа за бебето, Любопитно|Публикувана: 28.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:36 | Публикувана: 28 август 2023 в 10:40 | Категория: Бременност и грижа за бебето, Любопитно